Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коя диета помага най-много срещу болестта на Алцхаймер?

Най-доброто лекарство против болестта на Алцхаймер е информираността на пациентите и техните семейства, а също и всестранната медицинска и социална подкрепа“, казва д-р Глен Смит – клиничен неврофизиолог, специалист по Алцхаймер. Преподавател е по клинична психология в Медицинския колеж към клиниката „Мейо“ в САЩ, зам.-завеждащ на отдел по психиатрия и психология, старши научен сътрудник в Центъра по изучаване болестта на Алцхаймер към клиниката.

Бил е президент на Американския съвет по клинична неврофизиология и ръководител на Отдела по клинична невро-физиология към Американската психологична асоциация. Един от основните му професионални интереси е в посока биологично-активните добавки и нетрадиционните методи на лечение, използвани в различни ъгълчета на света против тази болест. Д-р Смит има научен и обективен поглед върху тези средства. Вижте повече в интервюто с него.

Д-р Смит, съществуват ли в днешно време научно обосновани стратегии за профилактика на болестта на Алцхаймер? Ако да, в какво се изразяват и доколко ефективни са те?

Според официалната информация от националните институти по здравеопазване в развитието на Алцхаймер участват едновременно няколко фактора. Изучаването на тези фактори все още се намира в начален етап, затова преди да формулираме готов краен комплекс от препоръки, ни предстоят още немалко научни изследвания.

Националните институти по здравеопазване твърдят, че в днешно време има само пет научно обосновани препоръки, които могат да понижат риска от тази болест или поне да отсрочат нейното настъпване: отказ от пушенето, в т.ч. избягване на пасивното пушене; използване постоянно на умствените способности и паметта; балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, омега-3 киселини и животински белтъчини; запазване на адекватна физическа и социална активност; грижа за психо- емоционалното здраве. Обръщам внимание, че това е непълен списък, който ще се разширява с оглед новите изследвания.

Могат ли физическите упражнения да предотвратят понижаването на паметта и интелекта?

Напълно е възможно и новите научни данни доказват това. Ние със сигурност знаем, че физическата активност понижава риска от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет, укрепва костната тъкан и мускулите, помага при стресове. Има данни за ползата от физическите упражнения и за главния мозък.

Изследвания показват, че физически активните хора в средна и напреднала възраст по-рядко страдат от деменция и други когнитивни нарушения. Аз препоръчвам на всички възрастни да се упражняват поне през ден за по 30 до 60 минути – аеробни упражнения, бягане, приклякане. Но и през останалото време не се заседявайте, ставайте по-често от дивана да се разтъпчете и раздвижите кръвта в себе си. Смята се, че физическите упражнения оказват следните ефекти на мозъка: поддържат остротата на ума, логическото мислене и способността към обучение; отсрочват във времето развитието на Алцхаймер при хора от рисковата група и забавят нейното прогресиране; съхраняват паметта и умствените способности у пациенти с тази болест и други форми на деменция. Когато човек се движи, се подобрява кръвоснабдяването и обмяната на веществата в главния мозък като в този момент в него се изработват химически медиатори, които го защитават. На учените им предстои да се потрудят немалко, за да разберат по-добре влиянието на физическите упражнения при болест на Алцхаймер.

Алцхаймер
Здравословното хранене е важна част от профилактиката на Алцхаймер.

Като заговорихме за здравословен начин на живот, какво е вашето мнение за така популярната средиземноморска диета? Защитава ли тя от тази коварна болест?

Това е традиционната диета на жителите от приморските региони на Южна Европа, богата е на зехтин, бобови продукти, плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и риба. И да, мога да кажа, че тя е полезна не само за сърцето, но и за мозъка, като се позова на последните изводи на учените. И така: средиземноморската диета намалява вероятността леки когнитивни нарушения да прераснат в болест на Алцхаймер; забавя прогресирането на болестта и понижава риска от смърт от това заболяване; потиска възрастовото понижаване на когнитивните функции при здрави хора. Учените предполагат, че тези ефекти са заради подобряване липидния профил и понижаване нивото на захар при продължително спазване на средиземноморската диета.

Според друга теория т.нар. есенциални нутриенти, в т.ч. омега-3 мастните киселини, защитават гибелта на мозъчните клетки, която се асоциира с болестта на Алцхаймер. Възможно е и двете теории да са верни. Знаете ли, основен проблем на повечето съвременни научни изследвания си остава фактът, че учените се позовават на анкети, които се попълват с казаното от самите пациенти. Те обаче заради деменцията могат да забравят какво са яли. Тук е мястото да кажа, че учените препоръчват и т.нар. хибридна непротекторна диета, според която е достатъчно човек да изяжда ежедневно по две порции зеленчуци; всяка седмица да консумира по две порции горски плодове и поне веднъж седмично риба. Така че здравословното хранене е важна част от профилактиката на Алцхаймер.

Д-р Смит, а какво ще кажете за диетичната добавка „Хуперизин А“ – подобрявали състоянието на тези болни?

Тя се получава от китайско вечнозелено растение, което отдавна представлява интерес за изследователите. Действа като класически инхибитор холиностераза, повишавайки съдържанието на медиатора ацетилхолин в главния мозък.

Може да подобри паметта и да защити невроните, забавяйки влошаване на когнитивните функции при болните от деменция. Проведени наскоро изследвания потвърждават, че „Хуперизин А“ действително подобрява мисленето и паметта при болни с Алцхаймер. Ние обаче нямаме достатъчно данни за дълготрайната безопасност на тази добавка. Повечето научни изследвания са продължили по три месеца, но дори и за това време са се наблюдавали многобройни странични явления, в т.ч. силно прилошаване и повръщане.

Американските лекари не съветват да се приема тази добавка, тя не се препоръчва и от Асоциацията по Алцхаймер. Особено ако вече приемате предписаните от лекаря инхибитори холиностерази. Едновременният прием на „Хуперизин А“ заедно с тези препарати може да доведе до сериозни странични явления.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *