Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Дъщерите копират сексуалното поведение на майка си!

Не е случайно, че старите хора казват: каквато майката, такава и дъщерята…

Копират ли дъщерите сексуалното поведение на своите майки?

Колкото повече сексуални партньори е имала майката преди брака, толкова повече любовници ще има дъщеря ѝ. Майката изневерява на съпруга си – дъщерята също няма да е кой знае колко лоялна към своя. Майката се е развела поне веднъж – и дъщерята ще напусне съпруга си.

Американските социолози стигнаха до това заключение, като публикуваха резултатите от своите наблюдения в списание PLoS One. Каква е причината за такъв модел?

Крушата не пада по-далеч…

Дали това е генетично, ще попитате вие. Очевидно повишеното либидо до известна степен се предава от родителите на децата – също като цвета на кожата или формата на очите. И е възможно това наследство да важи не само за жените. Само за мъжете такива заключения не бяха направени. За тях често се смята, че честата смяна на предбрачните сексуални партньори е норма, или дори особена храброст. Или нещо, с което всички сме свикнали… Така че, за мъжете броят на извънбрачните връзки зависи от възрастта на брака: колкото по-рано отива към олтара, толкова по-малко партньори ще има.

Но експертите имат и други обяснения за модела, който са проследили. „Може би жените, които са имали много партньори в живота си, не са много добри в поддържането на лични отношения, не са в състояние да се справят с конфликтите, което означава, че техните семейства са нестабилни. Тези черти могат да се предават не само на генетично ниво, но въпросът е по-скоро, че майката, която не притежава естествена женска мъдрост, не е в състояние да научи дъщеря си на правилното поведение с членовете от противоположния пол”, коментират авторите на проучването Камп-Душ от Американския университет в Охайо.

Разводът не е причината

Трудно е да се отхвърлят резултатите от този научен експеримент: той е извършен в продължение на 24 години (започнал е през 1979 г.) и е обхванал 8 хиляди американци.

През всички тези години социолозите непрекъснато са наблюдавали живота на мъжете и жените, а след това и техните деца, които също успяват да придобият сексуален опит, семейство, деца. Оказа се, че разводите, които се случват пред очите на децата, не се отразяват върху бъдещото им поведение толкова, колкото общия брой на партньорите на майката преди раждането им. Например, децата на родители, които са израснали преди или след развод, са имали същия брой партньори.

Това че родителите са разведени, съвсем не означава, че децата ще станат пропаднали и неуспели

Такова нещо, според Камп-Душ, предполага, че сходството в сексуалното поведение на майките и дъщерите се дължи не само на особеностите на възпитанието или психологическия опит. Очевидно подобни характеристики в поведението могат да се дължат на генетични фактори.

Между другото

Друго изследване на същия този американски университет доказа: все повече младежи започват ранен сексуален живот, дори не заради образованието и под влиянието на масовата култура. Важна роля тук играе наличието на определени мутации в гените, които контролират работата на мозъка.

Експертно мнение

Александър Полев, професор по психология

Александър Полев, професор в Московския институт по психоанализа, доктор по психология, психотерапевт:

Дъщерята не наследява вида на сексуалното поведение, а сексуалния потенциал (нивото на половите хормони, въображението и т.н.) и не само от майката, но приблизително еднакво от двамата родители. Как тя ще реализира този потенциал зависи от много фактори – образование, възпитание, начин на живот, професия и т.н. Един прост пример: момиче с висок сексуален потенциал в горните класове, което се увлича от историята (химията, биологията, журналистиката), постъпва в Университет и започва да се занимава с научна работа. Разбира се, нейният висок сексуален потенциал се проявява по някакъв начин, но в този случай родителите не могат да се тревожат твърде много за нея – тя ще „изпусне парата“ заради активното ѝ участие в научните изследвания.

Ако дама с високо ниво на сексуалност не се занимава с интелектуална дейност, а работи, например като продавачка, дълга поредица от любовни афери ще се превърне в основен пълнеж на нейния живот.

В този смисъл, каквато и сексуалност да има една жена, то тя ще бъде провокирана или контролирана от онова, което прави, а не от човека, с когото е. Колкото и да не си го признават, на дамите им е необходимо удовлетворение на поне две нива, за да постигнат някакъв баланс в живота. И не на последно място – заетостта на мозъка предполага хигиена в сексуалните контакти.

Възпитанието е важно, но не бива да забравяме, че колкото и романтично нещо да е любовта, всичко се свежда до една проста химия, която се извършва в човешкото тяло.

Генетиката е в основата на появата на много болести. Тя е отговорна и за поведението ни в обществото, възприемането или не на човешките норми и т.н.

Доказано е, че генетичната предразположеност е отговорна за появата на рак, диабет, хипертония и алергии. И този списък непрекъснато расте. Напоследък е открита наследствена следа в началото на мигрената. Ако майката страда от мигрена, вероятността детето й да се сблъска с това заболяване е 60%. Ако мигрената е при двамата родители, вероятността за развитие на заболяването при дете е 80-90%.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *