Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Постоянен шум в ушите: кои болести не трябва да бъдат изключени?

Бученето и шумът в ушите е симптом, който всеки има по различни причини. Проявява се и по различно време, както е и с различна продължителност

шум в ушите
Шум в ушите – неприятен симптом

Но ако такива прояви станат хронични – това е причина да се консултирате с лекар и да изключите редица заболявания и други фактори. В медицината това състояние се нарича тинитус. В този случай, пациентите могат да чуят не само звънене и шум, но и съскане, кликване и дори леко свистене.

Лекарите за тинитус

Проблемът с хроничния шум е често срещан, милиони хора страдат от такива прояви. Това състояние прави пациентите по-податливи на звуци, особено силни и остри. За съжаление, често е невъзможно напълно да се елиминира състоянието тинитус, всичко ще зависи от основната причина – болест или нараняване. Но лекарите са разработили доста успешни техники, които позволяват да се управляват проявите на шум. Някои пациенти идват при лекаря с оплаквания от безсъние, проблеми с концентрацията, намалена производителност и дори значителна загуба на слуха. При продължителното съществуване на шум в ушите, при пациентите се забелязва раздразнителност, избухлив характер и депресия.

Тинитус като симптом

За шум в ушите може да се говори само когато пациентът съзнателно чува звук, идващ от източник извън тялото. Такива прояви не са самостоятелно заболяване, а само симптом. Освен това списъкът на възможните патологии е обширен. Най-често пациентите се оплакват от продължително високо звънене, което може да дразни и да пречи на ежедневните дейности. Но противно на общоприетото схващане, тези симптоми не показват никакво сериозно състояние или заболяване. В някои случаи звуците, които чува пациентът, могат да бъдат чувани и от другите, което може да се обясни със сърдечно-съдови или мускулно-скелетни движения в човешкото тяло. Такива условия ще изискват спешна медицинска помощ.

Какви заболявания не трябва да бъдат изключени?

Първият лекар, който трябва да обърне внимание при появата на такива симптоми, е УНГ. Най-често причината за тинитус е в увреждането или загубата на сетивните клетки във вътрешното ухо. Това е една от промените, свързани с възрастта, но тя може да е резултат и от определени професионални или домашни опасности – продължителен ефект от прекомерния шум. В хода на изследването ще бъде установено, че загубата на такива клетки предизвиква верига от последователни промени в мозъка, които, без да получават обичайната и достатъчна звукова информация, се опитват да я компенсират чрез създаване на звуци – шум в ушите.

Шумът в ушите може да е предвестник за предстояща загуба на слуха

Известно е, че приемането на някои лекарства може да предизвика подобни симптоми: някои видове антибиотици, диуретици и др.

Появата на тинитус не винаги е свързана с патология на УНГ. Това могат да бъдат следните заболявания и състояния като: наранявания на главата: фрактури на челюстите, особено свързани с темпоромандибуларната става, травми и много други. Някои патологии при ухапване от насекоми също могат да станат виновник за шума в ушите. Вторият специалист, който трябва да бъде посетен при шум в ушите, е зъболекар.

Тази патология се наблюдава и при:

– ушни инфекции;
– наличието на чуждо тяло в ухото;
– травматични и органични мозъчни увреждания;
– заболявания на сърдечно-съдовата система;
– нарушение на стойката.

Лекарите обръщат внимание на външния вид на звука в ушите, подобно на пулса – това е тревожен симптом, изискващ експертен съвет. Това може да е признак на туморен растеж или анормална връзка между вената и артерията.

Рискови групи

Проучването установи, че в риск са както юношите, така и възрастни, чиято работа е свързана с излагане на силен звук. Също така всички фенове на силната музика, която се слуша със слушалки, мелодии в определени ритми и на определени честоти. Трябва да се отбележи, че хората, които са склонни към развиване на шум в ушите, подсъзнателно правят звука по-тих, тъй като обемът е труден за понасяне.

Проучването на шума в ушите открива рискови фактори, които трябва да се избягват:

– работа, свързана със силен шум:
– промишлено производство, строителство, концертни работници, миньори и дори зъболекари;
– някои проучвания са идентифицирали и разлики по отношение на пола, но това е спорно.

Обяснението, че по-голямото разпространение на този симптом сред мъжете може да бъде заради избора на професия, както и заради възрастта. Промените, които възникват, тъй като хората стареят, ги правят по-податливи на патологични ефекти, включително образуването на шум в ушите.

Лечението на шум в ушите не включва прием на лекарства

Препоръчително лечение

Тактиката на лечение се определя в зависимост от основната причина за тинитус и може да включва:

– лечение на ушни инфекции;
– спиране на лечение, което може да предизвика подобни симптоми;
– лечение на дисфункция на темпоромандибуларната става, както и отстраняване на други проблеми със зъбите, които могат да предизвикат подобни симптоми.

Общи препоръки

Пациентите трябва да разберат, че няма специфични лекарства за лечение на тинитус. Необходим е интегриран подход за отстраняване на неприятния и досаден симптом. В зависимост от основните симптоми, лекарят може да предпише симптоматична терапия, която ще спаси пациента от неприятни последствия.

Звукова терапия

Използването на външен шум ще ви позволи да прикриете шума в ушите, да си отвлечете вниманието от него. Лекарят може да препоръча фонова музика, най-важното е, че тя трябва да е приятна за пациентите. Използването на такива инструменти и техники дава временен ефект. Болните действително забравят за шума, но веднага след като звуковата терапия приключи, симптомите се връщат.

Тренировъчна терапия

Това предполага носенето на специални устройства, които пренасят бял шум. Проучванията показват, че успехът на терапията се постига в повече от 80% от случаите.

Когнитивно поведенческа терапия

Понякога звукът в ушите причинява депресия и хроничен стрес, който пряко засяга общото здраве. Много лекари считат появата на тинитус за предвестник на сериозни патологии и последствия, включително загуба на слуха. Трудно е да се избегне спора, че е много по-лесно да се предотвратят такива промени и прояви, тъй като някои промени са необратими.

Източник: medaboutme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *