ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВАЖНО! 16 признака на левкемия, които трябва да знаете

Заболяването левкемия е много опасно и коварно! В началния етап левкемията е асимптоматична. На какво трябва да обърнете внимание навреме, за да потърсите помощ от специалист?

Левкемия – коварно заболяване

Рудолф Вирхов въвежда за първи път термина левкемия. през XIX век. В буквален превод на български език означава „бяла кръв“. Това е рак, който причинява мутация на клетките на костния мозък и следователно те не се развиват в нормални бели кръвни клетки. Отличителните черти на това заболяване е отсъствието на тумори, както и наличието на ракови клетки в костния мозък и кръвта. Понякога е налице тяхното наличие в далака, лимфните възли и други органи.

Заболяването може да се развие бързо (остра форма) или, напротив, бавно (хронична форма). При разрушаването на здравите клетки се наблюдават промени в кръвните функции, които се проявяват в характерни симптоми.

Какви признаци показват наличието на левкемия?

1. Постоянна слабост и умора.

Постоянното чувство на умора и слабост е най-честият симптом. Обикновено такова състояние се дължи на съпътстваща анемия, влошаваща физическото състояние на човека. Първоначално пациентът може да почувства лека умора, но с течение на времето неспособността да се вършат нормални ежедневни дейности ще се увеличи.

2. Проблеми с дихателната система.

Труднолечимите проблеми с дихателната система алармират за левкемия

Хората, които имат левкемия често страдат от недостиг на въздух или усещане за т.нар. „бучка в гърдите“. Дишането при тези пациенти е тежко и периодично.

3. Появата на синини с неизвестен произход.

Ако върху някои части на тялото се образуват синини, но човекът не е получил нараняване, това е един от признаците на левкемия. Такива прояви често са резултат от намаляване броя на тромбоцитите или наличието на проблеми с кръвосъсирването. Обикновено на крайниците се появяват синини, но сините участъци могат да бъдат открити върху всяка част от тялото.

4. Кървене.

Необяснимото кървене от белите дробове, червата, венците или носа показва недостатъчност на тромбоцитите в тялото и проблеми с кръвосъсирването. Тези симптоми са характерни за острата форма на левкемия.

5. Образуване на петехии – малки червени петна под кожата

Ако по тялото се появят едва забележими безболезнени червени петна, това показва намаляване на броя на тромбоцитите. Такова проявление е също един от признаците на левкемия. Обикновено в глезените могат да се открият петна, защото в пищялите през деня се натрупва най-голямо количество течност.

6. Увеличени и подути венци.

Този симптом се среща е по-рядко и само при пациенти с остра левкемия.

7. Подуване.

Увеличаването размера на далака, както и загубата на апетит, може да са индикация за хронична или остра левкемия. Пациентите могат да ядат малко количество храна и в същото време да се чувстват наситени, това се дължи на натиска на далака върху стомаха.

8. Болка или друг дискомфорт в горната част на корема.

Честата болка в корема може да е симптом на левкемия

Благодарение на увеличения далак, в стомаха може да се усети известен дискомфорт и дори остра болка. Това се дължи на местоположението на този орган – в горната лява част на корема.

9. Втрисане или треска.

Този симптом е неспецифичен и рядък, често за него се съобщава от пациентите с остра левкемия. Наличието на ниска степен на треска показва инфекция в тялото и отслабен имунитет, който може да бъде свързан с рак.

10. Изпотяване през нощта

Ако през нощта човек силно се поти, е необходимо цялостно изследване на тялото. Тъй като този симптом може да означава наличие на рак.

11. Чести главоболия.

Честите главоболия са симптом на много и различни заболявания, включително и левкемия

 

Левкемичната анемия често е придружена от пулсиращи главоболия. Такова състояние може да бъде животозастрашаващо поради високия риск от кървене в главата, така че спешно трябва да се консултирате със специалист.

12. Бледност на кожата.

Симптом на остър или хроничен рак може да бъде нехарактерно за бледност на кожата. В същото време пациентът може също така да изпитва умора и недостиг на въздух.

13. Болка в костите.

Този симптом се среща в редки случаи, но определено трябва да се обърне внимание на него. Особено ако пациентът чувства обща слабост и силна болка в костите, което се дължи на производството на ракови клетки вътре в костния мозък.

14. Подути лимфни възли.

Увеличаването на лимфните възли в слабините, аксилата и шията трябва да се изследват. Този симптом често се появява по време на инфекция, но изчезва, когато се излекува. Ако възлите остават увеличени или продължават да растат, това може да покаже развитието на левкемия.

15. Кожен обрив.

Нелечимите обриви изкисват изследване на кръвта

Според статистиката, всеки 20 пациенти с левкемия има кожен обрив, подобен на плака или алергична реакция на тялото. Обривите могат да бъдат с всякакъв размер и форма, но в случая с онкологията те винаги растат и се разпространяват по цялото тяло.

16. Чести инфекциозни заболявания.

Ако човек не успее да преодолее болестта, въпреки постоянната употреба на антибиотици, тогава трябва да направите пълна кръвна картина, за да определите нивото на левкоцитите, тромбоцитите и хемоглобина. Когато нивата на левкоцитите са повишени, имунната система страда, което причинява чести инфекции. Ако такъв знак е придружен от синини и умора, това е повод да се потърси съвет от онколог.

Ето защо не бива да се пренебрегва нито един от 16-те изброени по-горе симптоми. Както вече казахме, левкемията е коварна болест.

Източник: med.vesti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *