ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар дава съвети как да се „хване“ рака навреме

Никой не иска в семейството му да има болен от рак. Но, понякога това се случва. Можем ли да забележим болестта навреме?

Редовните и навременни изследвания правят рака по-лесно лечим

Онколозите обичат да повтарят, че хванатия навреме рак може да бъде лечим. От тази статия ще разберете колко са важни външните признаци на онкологичните заболявания, които трябва да наблюдаваме в себе си и в любимите хора, които са около нас.

Статистиката е безмилостна: заболеваемостта от рак на планетата нараства. По данни от 2018 г. 18,1 милиона души по света се разболяват от рак всяка година, а 9,6 милиона от тях умират.

Прогнозите са разочароващи. След 15 години заболеваемостта от рак ще се увеличи със 70%, през 2032 г. тя ще бъде 22 милиона души. В света един от всеки пет мъже и всяка една шеста жена са потенциални жертви на рак. В същото време, прогнозите в късните етапи на развитието на тумора далеч не са успокояващи. По-добре е да се опитаме да разпознаем злокачествения тумор в самото начало, когато често няма симптоми, за да навлезем във дълговременна ремисия или напълно да го излекуваме.

Когато някой от ​​семейството се разболее от рак, това се превръща в истински шок за тези, които са близо до онкоболния пациент. Първата мисъл обикновено е: защо се случи това? Как може да не сме го забелязали?

Д-р Константин Титов

Какво трябва да се направи, за да се открие рак, когато е по-лесно да се борим с него, и на какво да се обърне внимание, казва докторът на медицинските науки, доцент, началник на отделението по тумори на кожата и меките тъкани на Московския център за клинични изследвания „А. С. Логинов“, д-р Константин Титов.

Фокусирайте се върху изследванията. Правете ги редовно

Децата рядко страдат от злокачествени тумори. Те представляват едва 10% от всички детски болести. В същото време по-голямата част от всички онкологични заболявания при подрастващите са хемобластоза (кръвни тумори). Една от проявите на заболяването е промяна в клетъчния състав на кръвта и анемия (намаляване нивото на хемоглобина в кръвта). Чести симптоми на анемия включват умора, слабост, сънливост и бледа кожа.

Разбира се, намаляване нивото на хемоглобина далеч не винаги е признак на рак при децата, но ако има проблеми в тази област, си струва да се направи по-подробен преглед от лекар.

Рискове за младежта

Онези, които са на възраст между 18 и 44 години, обикновено не са изложени на риск от така наречения ненаследствен рак: рискът от развитие на рак на тази възраст е много по-нисък, отколкото при по-възрастните хора. Въпреки това, съществуват видове тумори, които могат да възникнат в тази конкретна възрастова група. Това са саркоми, меланоми и хемобластоза. И тук трябва да се разбере, че в ранна възраст, прогнозата е винаги по-лоша. Необходимо е да се следи по-отблизо здравето, за да се разпознае проблемът във времето и да се потърси компетентна медицинска помощ.

Ако една млада жена е забелязала възли или бучки в областта на гърдите или от зърното изтича белезникава течност, а тя все още не е станала майка, това е причина незабавно да се консултира с лекар. До 40-годишна възраст е необходимо да се направи ултразвуково изследване на млечните жлези, като за по-възрастните жени се предписва мамография. Също така си струва да преминете през консултация с онколог-мамолог.

Освен това, младите хора е възможно да имат лимфом на Ходжкин (злокачествен тумор на лимфоидна тъкан)

Това не е най-често срещаната ракова патология, но протичането на болестта е агресивно. Ярък симптом, на който самият човек и неговите близки могат да обърнат внимание, е увеличаване на периферните лимфни възли, когато няма специални причини за това: лицето не е било ранено и не страда от вирусни или бактериални инфекции. Ако той няма настинка, зъбите не го болят или не са налице възпалителни процеси, а лимфните му възли се увеличават, си струва да отидете на консултация с хематолог, с последвали кръвни изследвания. Ако е необходимо, може да се наложи да се направи биопсия на място.

Болестта рак взима все повече и по-млади жертви

Друг опасен тумор, на който трябва да се обърне специално внимание, е меланомът на кожата

Най-често се формира спонтанно на местата, където кожата е била изгаряна от слънцето. В 20-30% от случаите става следствие от възраждането на т.нар. мелано-опасни невуси (специални бенки). Изкуственият тен от солариума или този от плажа, който е прекален и причинява изгаряния на кожата, е най-опасен за светлите кожи на блондинките. Поради излишък на ултравиолетова светлина започва трансформацията на специфични кожни клетки, произвеждащи тъмен пигмент. Специално внимание трябва да се обърне на промяната в цвета, формата и ръбовете на образуването на пигмента и неговия растеж. В такава ситуация, това е повод за посещение при специалист онкодерматолог.

Също така, младите хора могат да имат саркома: агресивно онкологично заболяване, засягащо костите или меките тъкани (мускули, сухожилия, мастна тъкан и др.). Най-честата възможност е остеогенната саркома.

Подрастващите са податливи и на рак на щитовидната жлеза: той се проявява като осезаем възел в предната повърхност на врата. Вярно е, че често прилича на нодуларна гуша. Това не е толкова опасна болест, но все пак, с появата на такъв възел, посещението при ендокринолог няма да е излишно.

А за близките си струва да бъдат нащрек, ако младите членове на тяхното семейство имат постоянни главоболия, световъртеж, намалено зрение, проблеми с координацията на движенията. В този случай е необходимо да се извърши ЯМР сканиране на мозъка за отхвърляне и потвърждаване наличието на тумор.

Промени във възрастта

След като човек навърши 45-50 години, вероятността от развитие на онкологично заболяване се увеличава. Колкото по-дълго живее човек, толкова по-често контактува с канцерогенни фактори. Освен това, той вече има хронични възпалителни заболявания (където има постоянно клетъчно делене, мутации), на фона на които често се формира рак. Ето защо е важно редовно да се извършва медицински преглед и скрининг. Това ще разкрие предраковото състояние и ранните етапи на различните ракови патологии.

Скринингът е най-ефективният начин за намаляване на смъртността от по-агресивни ракови заболявания при възрастното население. За жените това е ранно откриване на рак на гърдата, шийката на матката. Също така, скринингът ви позволява да определите ранните стадии на рак на дебелото черво, рак на белите дробове, включително при хора, които в продължение на дълги години са пушили цигари.

Появата на характерни симптоми – внезапна загуба на тегло без видима причина, появата и задържането на слабост, бледност или жълтеникав тен на лицето на кожата, намален апетит, засилен задух и хемоптиза, увеличаване размера на корема, кръв от гениталния тракт и др. Като правило, подобни симптоми се появяват на 3-4 етап от онкологичното заболяване. В случай на такива ужасни сигнали, трябва незабавно да се консултирате с лекар и спешно да се подложите на прегледи, за да изключите или потвърдите рака. Роднините също така трябва да настояват техните близки да посетят лекар ако забележат подобни симптоми.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *