БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ВЕНТОЛИН  /  VENTOLIN

Съдържа  салбутамол, бензалкониев хлорид, разредена сярна киселина и вода

Предназначение

вентолинРазтворът ВЕНТОЛИН е бързо действащ бронходилататор. Прилагането му позволява да се преодолеят състояния със стягане и болка в гърдите, затруднено дишане и кашлица при астма. Отпуска мускулатурата на бронхите, разширява дихателните пътища и улеснява дишането.

Използва се за профилактика и лечение на деца над 4 години, подрастващи и възрастни. Правилното приложение помага за предотвратяването на астматични пристъпи, както и за облекчаването на дихателни затруднения при астма и други белодробни проблеми.

Как се приема

ВЕНТОЛИН разтвор се прилага с помощта на инхалатор: определена доза от него се разпръсква и вдишва под формата на аерозол. При необходимост се изпълняват до 4 процедури дневно.

Инхалаторът се зарежда в 100 мл физиологичен разтвор, към който се добавя доза ВЕНТОЛИН. За възрастни и деца над 12 години тя е 0.5 – 1 мл, но при необходимост може да достигне до 2 мл за еднократно приложение. При деца на 4-11 години еднократната доза е 0.5 мл, при необходимост се допуска увеличение до 1 мл.

Аерозолът се вдишва през устата с помощта на апликатор или маска; необходимо е внимание, за да не попадне в очите. Този разтвор не трябва да се пие или инжектира!

Ако е пропусната процедура, трябва да се изчака времето за следващата или при остро състояние да се проведе без отлагане. Прилага се стандартната доза разтвор. При предозиране трябва да се направи медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е ВЕНТОЛИН да причини алергични реакции като обриви, зачервяване и сърбеж, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, хрипове, слабост, припадъци. Тези симптоми налагат спешна медицинска намеса.

В редки случаи е възможно пациентът на развие лактатна ацидоза; случва се при заболявания на бъбреците и се проявява чрез учестено дишане и задух,  гадене и повръщане, усещане за изстиване. Спешната медицинска помощ е задължителна при подобен пристъп.

Най-често съобщаваните странични ефекти са учестено сърцебиене, тремор и главоболие. В по-редки случаи са регистрирани сърдечни палпитации, мускулни спазми и дразнене в гърлото и устата.

Сред редките смущения са разширение на периферните кръвоносни съдове, дефицит на калий, безпокойство и хиперактивност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се използва при алергия към негови съставки.

Необходима е индивидуална преценка за възможния риск, ако пациентът е с хипертония, диабет, с хиперфункция на щитовидната жлеза, стенокардия, ритъмни нарушения, дефицит на калий.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява дали е безопасно прилагането на ВЕНТОЛИН при пациенти, които приемат бета-блокери за хипертония или стенокардия.

Необходима е прецизност при съчетаването на този медикамент с лекарства за астма, хрема и запушен нос.

Специално се оценява паралелен прием с диуретици, стероиди, ксантинови производни.

______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за флакон от 20 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *