При промяна на бенката трябва да се прегледате и при онколог!

От рождение имам на гърба си плоска бенка, но никога не мие пречела. От известно Време около нея се появиха няколко пигментни петна. Бенката не се промени въобще, но петната започнаха да ме дразнят и да ме сърбят. Отидох при дерматолог, а той ме изпрати при онколог. Не съм ходила още, защото се страхувам да не ми каже нещо страшно. Възможно ли и да имам кожен рак?

Недялка Василева, Димитровград

Преди всичко нека сме наясно: дали наистина имате бенка? Съществуват няколко вида различни пигментни петна, които нямат нищо общо нито с бенката, нито с брадавиците (или както са известни в медицината – пигменти от невус). Всяко изменение на бенката – цвят, размери, граници, поява на кръво­течение или на твърди корички, би трябвало да ви безпокои и да ви накара веднага да си направите кон­султация с онколог. Вие твърдите, че бенката ви не се е променила, но дразненето и сърбежът, могат да предшестват измененията и в самата бенка. Така, че дерматологът е имал всички основания да ви изпрати при онколог. Разбира се, от това не бива да си правите извода, че имате злокачествено заболяване. Може да е нещо незначително, но вие трябва да намерите сили и веднага да отидете при онколог, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *