Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ХОЛЕТАР / HOLETAR

Съдържа ловастатин, лактоза монохидрат, бутилхидроксианизол, прежелатинирано нишесте, царевично нишесте, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, оцветител

Предназначение

холетарХОЛЕТАР е медикамент от групата статини: приемът му намалява стойностите на “лошия” холестерол в кръвта и оптимизира липидния обмен. Препоръчва се за рискови пациенти с повишени нива на холестерола с ниска плътност и триглицеридите; тази група е застрашена от склеротични промени на кръвоносните съдове, влошена циркулация на кръвта, тежки епизоди от рода на мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

ХОЛЕТАР се включва в комплексни терапии, ако спазването на диета не дава очакваните резултати.

Как се приема

Приемът на ХОЛЕТАР трябва да бъде препоръчан от лекар. При повишен холестерол терапията с този продукт задължително се съчетава с нискомаслена диета; стойностите на холестерола подлежат на периодичен контрол.

Лечението започва с прием на минималната доза от 10 мг веднъж дневно – обикновено вечер. Тази доза се коригира при необходимост през интервали от 4 седмици, докато се постигне оптималния й размер. Приемът не бива да надхвърля 80 мг дневно; при по-високи дневни дози се препоръчва делене за два приема – сутрин и вечер.

При пациенти с бъбречни заболявания – включително бъбречна недостатъчност, дневният прием достига до не повече от 20 мг на ден.

Пациенти деца и подрастващи на възраст 10 до 17 години могат да приемат до 40 мг ХОЛЕТАР дневно.

Ако пациентът пропусне прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се приеме обичайната доза. При предозиране е наложителна консултация с лекар, дори ако не са налице смущаващи симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от прием на ХОЛЕТАР са болки в корема, дискомфорт, стомашни киселини, запек или диария; виене на свят, главоболие, замъглено зрение, обриви, мускулни крампи.

В по-редки случаи е възможно да се получат смущения като сърбежи, умора, пресъхване на устата. Ставало е дума също за отклонения в нормалното функциониране на черния дроб, разпознаваемо по показатели в лабораторни изследвания на кръвни проби. Макар и рядко, възможно е тези отклонения да са в тежка форма и да се развие хепатит с пожълтяване на кожата и склерите.

Най-сериозните смущения се отнасят до алергичните реакции, които в единични случаи могат да са тежки до шоково състояние – с уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, дишане с хрипове и пр. Подобни състояния изискват спешна медицинска намеса.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ХОЛЕТАР не се прилага, ако пациентът е алергичен към някои от съставките му.

Медикаментът е противопоказан при чернодробни заболявания и проблеми с жлъчката и жлъчните пътища.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Не се назначава на пациенти, които са алкохолно зависими.

Необходима е индивидуална оценка за безопасно прилагане на продукта, ако пациентът е в преддиабетно състояние или страда от дихателна недостатъчност

Взаимодействие с други медикаменти

ХОЛЕТАР не може да се приема едновременно с  кетоконазол и итраконазол, HIV-протеазни инхибитори, мибефрадил, телитромицин, нефазодон, делавирдин, амиодарон, фузидова киселина, както и антибиотиците еритромицин и кларитромицин.

Паралелен прием с други медикаменти е възможен при отчитане на ефекти от съчетаването като отслабване или усилване на въздействието, интензивна проява на странични ефекти и пр. При подобни условия се търсят оптимални схеми за прием или се заменят продукти; става дума за комбинации с други статини, блокери на калциевите канали, циклоспорин, макролидни антибиотици, антимикотици, лекарства за HIV, антидепресанти, продукти за регулиране на сърдечния ритъм.

_________

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 30 таблетки от 20 мг          

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *