ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да свалим холестерола с диета?

Високото ниво на холес­терол представлява рисков фактор за развитието на сър­дечносъдови заболявания и атеросклероза, което нала­га редовното провеждане на профилактични изследвания. Основната част от лечението се състои в спазване на дие­та, включваща много храни с високо съдържание на разтво­рими фибри, много плодове и зеленчуци. Акцентът на диета­та е да се намали количество­то наситени мазнини, които повишават нивото на лошия холестерол (животински маз­нини, пълномаслено мляко и млечни продукти, яйца), с ненаситени (зехтин, слънчог­ледово олио, масло от рапи­ца), които поддържат добрия холестерол. Ограничете яйцата до две на седмица, защото тех­ните жълтъци съдържат голямо количество холестерол. Алко­холът и цигарите са напълно противопоказни.

Много ценни за диетата при висок холестерол са хра­ните с голямо съдържание на влакнини (фибри). Тези храни трябва да се консумират по няколко пъти на седми­ца, защото са изключително ефикасни при премахване на холестерола от организма.

Пектинът е сред най-цен­ните растителните влакна, защото възпрепятства всмук­ването на мазнините, влияе върху обмяната на холестеро­ла и по този начин регулира нивото му в кръвта. Пектин се съдържа в плодовете и зеленчуците, като най-голямо количество има в ябълките, крушите, дюлите, морковите и прасковите.

ВПРОЧЕМ, специалистите от в-к „Доктор” препоръчват:

  • Сред препоръчваните хра­ни има с особено значение за добрите резултати от диетата:
  • Риба – винаги е била опре­деляна като полезна за сър­дечносъдовата система. Тя е богата на протеини и Омега-3 мастни киселини, които са известни със свойството си да намаляват плаката в кръво­носните съдове. Присъствието на риба в диетата помага за понижаване нивото на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Някои сту­деноводни риби като сьомга, скумрия, пъстърва, сардина и херинга са с особено високо съдържание на Омега-3 маст­ни киселини и се препоръчват за всекидневно хранене. За да бъдат запазени качествата на рибата като здравословна храна е необходимо да бъде приготвяна чрез различните методи на печене и да се из­бягва пърженето.
  • Овес – овесените трици, ядки и брашно осигуряват на организма голямо количе­ство от ценните разтворими фибри и подпомагат намаля­ването на лошия холестерол. Много диети за намаляване на холестерола препоръчват за закуска да се консумират храни, съдържащи овес.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да свалим холестерола с диета?

  1. Pingback: Разтворимите фибри правят сърцето по-здраво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *