Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо термопоясите за отслабване и стреч фолиото са опасни и неефективни?

Изненадващо, във фитнес залите и днес има хора, които ползват термопоясите и стреч фолиото, за да отслабнат


Това не е просто безполезно и ненаучно, но и вредно.

Благодарение на поредица от статии в интернет и сайтове за отслабване, все още има хора, които вярват, че колкото повече пот излиза от тях, поради опаковане с домакинско фолио или носенето на термопояс, толкова по-ефикасно ще се освободят от излишните килограми. И не само това – с помощта на найлона и гумата те ще изчистят и токсините, които задръстват тялото им.

Някои факти за опаковането със стреч фолио и използването на термопояси, които ще са полезни за всички

1. Мазнината не напуска тялото под формата на пот

Онова, което се отделя при използването на домакинско фолио и термопояс, не е мазнина (въпреки че има малко количество летливи мастни киселини). Съставът на потта включва главно продукти, от които организмът се нуждае, за да се отърве от онова, което остава след метаболизма на протеини: урея, млечна киселина, пикочна киселина, амоняк, някои аминокиселини, както и серни съединения, фосфати, калиев хлорид, калциеви соли. Но не и мазнини.

По-обилното изпотяване, причинено от обвиването с фолио, само ще ви накара да загубите повече течности по време на тренировка. Безспорно, всичко загубено ще се върне отново. Но, с това не свършват негативните последствия от използването на подобни „приспособления“.

2. Рискът от дехидратация се увеличава

Течността, която се губи активно чрез пот, като се обвиват различни части от тялото с фолио, обикновено е необходима на тялото. Затова силно се препоръчва по време на тренировка да се изпива поне половин литър вода.

В резултат на това се намалява снабдяването на клетките с кислород и се пречи на отстраняването на продуктите от разлагането – вредни вещества от клетките. Мускулите са “запушени” и като цяло започват да работят по-лошо в аеробен режим.

Отделената течност намалява и плазмения обем на кръвта. Сърцето изпомпва по-малко и по-малко кръв, трябва да бие по-често, за да доставя кислород и други необходими вещества в тъканите.

Казано по-просто, поради дехидратация, сърцето се претоварва и се нарушава отстраняването на вредните вещества от клетките.

3. Изразходват се по-малко калории по време на тренировка

В допълнение, заради трудностите, свързани с метаболизма (поради прекомерна загуба на влага), телесната температура може да се повиши. Това е физиологична аномалия, която се появява при претоварване и неправилно натоварване на мускулите.

В резултат на това се изразходват по-малко калории.

4. Прекомерната загуба на течности не може да бъде компенсирана веднага

Признаци на умора се появяват, когато загубите на вода са около 2% от теглото (около 1,5 литра вода), което е напълно възможно, ако се ползват разни термо опаковки. При загуба на 7% от телесното тегло чрез пот, може да се появят халюцинации, а при 10% е възможна загуба на съзнание.

Загубата на такова количество течност е доста притеснителна. Дори футболист, който не е обвит във фолио, губи средно около 3% от телесното тегло на мач (при температура на въздуха до 30 градуса). А Уикипедия съобщава, че в горещо време, при наличието на тежък физически труд, е възможно да се освободят до 12 литра пот на ден.

В същото време тялото просто не е в състояние бързо да навакса загубения обем течност. Някои източници казват, че организма „абсорбира“ около половин литър течност на час.

5. При опаковане тялото със стреч фолио няма увеличено освобождаване от токсини

Напротив – вие буквално „се къпете“ в отпадъците си.

Нещо повече, обратният процес е по-вероятен: поради намаляване на обема на кръвта (заради загубата на влага), отстраняването на метаболитни продукти от клетките става трудно. Тялото, загубило твърде много течност, започва да се справя по-зле, за да отстрани ненужните вещества от клетките.

И не на последно място – заради подобни процеси е възможно отпадните продукти не само да се върнат обратно в тялото, но и да се причини дразнене на кожата (пъпки, петна и други подобни кожни несъвършенства).

Затова е добре да не се използва домакинско фолио, както и термопояси, в подкрепа загубата на тегло. Преди всичко мислете за своето здраве, и едва тогава за разни бързи и не чак толкова ефективни начини за загуба на тегло.

Източник: zozhnik.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *