Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечната невроза не уврежда сърцето

ВНИМАНИЕ!

Профилактиката на заболяването се състои в отбягване на предразполагащи фактори, практикуване на физкул­турни занимания и туризъм, провеждане на закалителни процедури.

Здравейте! На 26 години съм, не пуша, не пия алкохол, ям по 5-6 пъти на ден и не спазвам никак­ви диети. Преди години ми казаха, че имам сърдечна невроза, след като ми изписаха мента-глог-валериан… Бях си правил кардиограма минала­та година, всичко беше наред. Но когато си направих изследвания на кръвта, резултатите показаха висок лош холестерол, а добрият ми беше на границата. Сега преди няколко седмици усетих лека те­жест в областта на сърцето, задух при поемане дълбоко на въздух, а на моменти усещам нещо като затоп­ляне на лявата страна. Преди месец правих кардиограма по друг повод. Резултатите са добри, казаха ми, че оплакванията ми са на нервна почва. Искам да попитам дали е възможно това и дали може да се притеснявам от инфаркт, или е най-вероятно невроза, тъй като напоследък съм подложен на голям стрес. В случай на висок холестерол какво бихте ме посъветвали?

Божидар Сьбчев, Поморие

Сърдечната невроза е състояние, при което не се откриват увреждания на сърцето, а са налице оплак­вания от страна на болните. Причина са всички фактори, които предизвикват обща невроза. Важно място зае­мат психологичните кон­фликти в детската и юноше­ската възраст. За развитие на сърдечна невроза помагат психични травми, тревога, страх, неприятни емоции, сексуална преумора. Същест­вуват и наследствени, пред­разполагащи и ендокринни причинни фактори. Болест­ната картина протича с разнообразни оплаквания. Болните се оплакват от сър­цебиене, „прескачане и спи­ране“ на сърцето, виене на свят, безсъние. Характерни са оплакванията от сърдечна болка, която има пробождащ характер. Тя е силна, кратко­трайна, като бодеж. Нерядко болните имат чувство за задух, дишат учестено и неравномерно, изпитват страх от задушаване, усещат топли вълни, прилив на кръв към лицето. По принцип не се откриват признаци за органично увреждане на сър­цето. Лечението се състои в прилагане на седативни, сънотворни и тонизиращи лекарства. Препоръчват се закалителни процедури, физкултурни натоварва­ния, достатъчен сън. Целе­съобразно е въвеждането на рационален хранителен режим с изобилие на плодо­ве, зеленчуци и течности. Забраняват се тютюнопу­шенето и злоупотребата с алкохол и кафе.

Ето една ефикасна рецеп­та против сърдечна невроза: смесват се следните билки: по 50 грама стръкове моми­на сълза, стръкове мащерка и плодове от резене, 100 грама листа от мента, 150 грама корени от дилянка. Две супени лъжици от сме­ста се заливат с половин литър вряща вода, оставя се да кисне 1 час и се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *