Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога ходенето пеша има действителни ползи за сърцето?

Крачкомерът е може би най-модерното приложение на нашето време. И със сигурност всички, които искат да са здрави, го имат

Собствениците на различните приложения, които броят крачки, получават несравнимо удоволствие, когато чуят сигнала, който оповестява, че 10 хиляди стъпки на ден вече са факт! Факт е, че ходенето пеша засенчи и популярният преди време джогинг. Дори карането на колело, ски и плуването останаха на заден план. Защо пешеходството стана толкова популярно?

Всеки, който може да ходи, е в състояние да се възползва от ходенето пеша. Не е нужно никакво специално оборудване или строго спортно облекло и обувки – можем да ходим пеша дори и ако сме облечени с пола или носим мокасини. Нуждаем се само от крачкомер, който сега може да се инсталира в десетки различни модификации.

Всичко това е така. Но, както може да ви каже всеки лекар или физиотерапевт, няма научна основа, която да доказва ползата от “10 000 крачки на ден”… не!

Натоварването не бива да се „размазва“

Световната здравна организация (СЗО), след като анализира данни от различни проучвания, издаде следната препоръка: ежедневните 20-минутни натоварвания със среден интензитет носят ползи за здравето. Като такива, според съвременното разбиране, лекарите включват разходка, бърза крачка и бягане. Но в същото време, според СЗО, натоварването не трябва да се „размазва”, т.е. всички тези 20 минути трябва да продължат без прекъсване. В противен случай, казват те, сърдечния мускул няма получи това, от което има нужда, а именно – регулярно натоварване, за да се облекчи работата му.

Ако човек ходи бързо, за 20 минути може да измине около 2000-3000 крачки. В случая се има предвид пол, височина, килограми и физическа подготовка. Има разлика как точно ще извървите така популярните 10 000 крачки. Има разлика дори и в това с каква натовареност ще преминат тези 20 минути. От 10-те хиляди крачки, които изминавате, докато отивате на работа, вървите в офиса или стигате до дома си, няма кой знае каква полза. Факт е това, че 10-те хиляди крачки са просто рекламен трик, върху който е построена цяла индустрия.

Не можем да командваме сърцето!


Каквито и спорове да има за оптималния ежедневен брой стъпки, не бива да се пренебрегва факта, че е по-добре да превишаваме дневния темп на движение, отколкото да го пренебрегваме. Световни експерти, лекари и диетолози отдавна са доказали (чрез различни по обем проучвания), че започваме да изгаряме въглехидрати само 20 минути след началото на активна физическа активност. Единствено тогава тялото „преработва“ излишните „мазнини, и в същото време освобождава защитни вещества.

Но ако сте претоварени с ежедневни задачи и отговорности, и все още не можете да отделите дори 20 минути за непрекъсната и бърза разходка, тогава не бива да се отхвърля възможността за нарастване на скоростта на движение, но на части. Това, разбира се, е много по-малко ефективно, но със сигурност не е безполезно.

Тренировката на сърдечния мускул започва буквално от първата секунда на началото на движението. Разбира се, правилното кардио натоварване е разнообразно, а не съставено от твърде принудителни монотонни движения: бързо ходене, плуване, гребане. Но кратките ускорения също не са безполезни. Само едно нещо е най-вредно – пълната липса на движение.

Не забравяйте: една разходка винаги е по-добра от кратко пътуване в обществения транспорт (1-2 спирки), придвижването с обществения транспорт винаги е за предпочитане пред пътуването с личен автомобил, а изкачването по стълбите е във всеки случай по-добро, отколкото ползването на асансьор. И ако това ви дава морално удовлетворение, то в никакъв случай не се отказвайте от крачкомера. Просто не се фокусирайте върху броя на стъпките. Днес може да са по-малко, а утре повече – не е толкова важно. Важно е да станете от дивана или да излезете от колата, за да вървите!

Между другото

Световната Здравна Организация (СЗО) препоръчва: необходимия минимум от движения, позволяващи на сърдечния мускул и кръвоносните съдове да се поддържат здрави за възрастни на възраст между 18 и 64 години, е:

150 минути средно интензивно натоварване на седмица (21,5 минути на ден);

или

75 минути интензивно натоварване на седмица (10 мин. на ден);

или

комбинация от горните два вида натоварване.

Източник: www.theguardian.com, www.bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *