Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скандалът с токсичните лекарства за пациентите с хипертония продължава

През юли 2018-та година Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) блокира продажбата на 62 лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност


Мярката беше наложена, заради наличието на опасна съставка. Според последните разкрития по темата, скандалът със опасните лекарства, предназначени за пациенти с високо кръвно налягане, продължава.

Лекарствата срещу хипертония, които все още са в центъра на скандала, започнал след масирани проверки на определени партиди, са по-опасни от очакваното, твърдят американски експерти. Както бе отбелязано от The Daily Mail, в края на януари американските регулатори от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) заявиха, че около 2 милиона души са били изложени на канцерогенни съставки, поради употребата на хапчета за намаляване на кръвното налягане. Някои лекарства съдържат токсини с концентрация, надвишаваща безопасното ниво с над 200 пъти.

Припомняме: преди няколко месеца стана ясно, че популярни лекарства за хипертония причиняват рак на белите дробове. Става въпрос за лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). В продължение на шест години фабриката в Китай, която произвежда тези лекарства, е била със замърсено производство. В забранения списък попаднаха популярни хапчета, като каптоприл, еналаприл, лизиноприл и т.н. Опасната съставка, заради, която тези медикаменти бяха спрени от продажба, се нарича валсартан.

В края на февруари 2019-та Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) съобщи, че някои лекарства за кръвно налягане са заразени с още два вероятни канцерогена – N-нитрозодиетиламин (NDEA) и N-нитрозодиметиламин (NDMA).

Специалистите привличат вниманието върху някои лекарства от от класа на блокерите на ангиотензин II рецептори, включително лосартан, валсартан и ирбесартан

И трите препарата все още се продават в България. Експертите от САЩ посочват наличието на два канцерогена в лекарствата – N-нитрозодиетиламин (NDEA) и N-нитрозодиметиламин (NDMA). А наскоро в лекарствата беше идентифициран и друг токсин, N-нитрозо-N-метил-4-аминомаслена киселина (NMBA). Той е открит в 87 партиди лосартан. Според експерти, от гледна точка на опасност, NMBA е сравнима с NDMA, но по-безопасна от NDEA.

Източник: dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *