Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Популярни лекарства за хипертония причиняват рак на белите дробове?

Новината, която скоро се разпространи из целия свят, направо ужаси пациентите с хипертония


И това е разбираемо, тъй като става въпрос за една цяла група лекарства, и то най-разпространените. Лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане.

Учените говорят за лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). В едно със сложно име, това са известни лекарства като: каптоприл, еналаприл, лизиноприл и т.н. Повечето хипертонични пациенти добре познават тези имена.

Страшни факти

Какви са страшните обвинения към тези лекарства? Това са факти, които са изложени от канадски учени в статия, публикувана във влиятелния научен сайт „British Medical Journal“ (BMJ). Днес фактите, изложени в статията се обсъждат от целия медицински свят.

За целите на своя анализ учените използват английската база данни на общопрактикуващите лекари, в която има достатъчно подробна информация за болни от хипертония от началото на 90-те години. Те събраха информация за пациенти с хипертония, които са били лекувани между 1995 и 2015 г. Навсякъде се съобщава, че авторите на статията са анализирали направо гигантска информация, с база почти един милион пациенти, страдащи от хипертония (992,061). С лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) са лекувани 335 135 души. Други 29 008 човека приемат лекарства от конкурентна група – ангиотензин рецепторни блокери. А 101 637 човека са били лекувани едновременно с лекарства и от двете групи. И всъщност, проучването се свежда до сравняване на случаите на рак на белия дроб само между първите две групи (това е важен факт, към който ще се върнем малко по-късно).

Оказало се, че тези, които приемат АСЕ инхибитори, имат 14% по-висок риск от развитие на рак на белите дробове, отколкото лекуваните с ангиотензин рецепторни блокери. Важна подробност е, че рискът да започва да нараства не незабавно, а при лечение, продължило най-малко 5 години, и се увеличава след 10 години лечение. Като се има предвид, че пациентите с хипертония са принудени да приемат лекарства доживот, т.е. десетилетия наред, това е важен момент.

Намалете дозата!

Как да се тълкуват тези резултати от пациенти, приемащи АСЕ инхибитори, и как лекарите, които ги предписват, коментират това? Разговаряхме с няколко известни лекари и учени, и се оказа, че те виждат проблема по същия начин, по който го вижда всеки средно интелигентен болен от хипертония – през призмата на фармацевтичните войни. Лекарите, разбира се, отказват да коментират открито, но общият им възглед е следният: ACE инхибиторите са най-добрите лекарства, не само за хипертония, но и при хронична сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето. За разлика от други групи лекарства, те са по-добре проучени, и не само намаляват кръвното налягане, но също така намаляват и смъртността. Тези лекарства е добре да се назначат възможно най-рано. Но от друга страна никога не е и твърде късно да се започне с техния прием – те са подходящи при всеки етап на хипертонията.

Много подозрително е, че при ACE инхибиторите не просто се говори за увеличаване на риска от рак на белия дроб, но те се сравняват с преките им конкуренти: ангиотензин рецепторните блокери. Ангиотензин рецепторните блокери също така действат върху ангиотензина (ангиотензин се получава чрез действието на ензима ренин, от протеина алфа-глобулин, секретиран от черния дроб в кръвния поток), който увеличава налягането, но работи по различен начин.

И двете групи лекарства са добри, но ангиотензин рецепторните блокери се появяват по-късно. Те са по-слабо проучени, по-скъпи са и затова трудно се конкурират с ACE инхибиторите в обичайната борба срещу хипертонията.

Да, на пръв поглед тази информация изглежда скандална

Но, ако за някои хора повишението на риска от 14% (при прием на АСЕ блокери) изглежда висок, то рискът всъщност е малък. За сравнение – при мъжете, които пушат 15-24 цигари на ден, рискът от рак на белите дробове се увеличава с 2600%.

Ако приемате инхибитор на АСЕ и се страхувате, че може да си докарате рак на белите дробове, не забравяйте, че тези лекарства, както е показано в проучването на канадските учени, абсолютно предпазват от инфаркт и удари. За да се избегне връзката им с рак на белите дробове, хората с високо кръвно налягане просто трябва да откажат цигарите.

И още нещо. Хипертониците рядко спазват диета, която е подходяща за тях. Ако се промени отношението им към храната, която намалява кръвно налягане, и успоредно с това се пият лекарства, то тогава просто се намаля дозата на лекарството. Което гарантирано ще ви предпази от скорошно и фатално развитие на рак на белите дробове.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *