Популярни лекарства за хипертония причиняват рак на белите дробове?

Новината, която скоро се разпространи из целия свят, направо ужаси пациентите с хипертония


И това е разбираемо, тъй като става въпрос за една цяла група лекарства, и то най-разпространените. Лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане.

Учените говорят за лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). В едно със сложно име, това са известни лекарства като: каптоприл, еналаприл, лизиноприл и т.н. Повечето хипертонични пациенти добре познават тези имена.

Страшни факти

Какви са страшните обвинения към тези лекарства? Това са факти, които са изложени от канадски учени в статия, публикувана във влиятелния научен сайт „British Medical Journal“ (BMJ). Днес фактите, изложени в статията се обсъждат от целия медицински свят.

За целите на своя анализ учените използват английската база данни на общопрактикуващите лекари, в която има достатъчно подробна информация за болни от хипертония от началото на 90-те години. Те събраха информация за пациенти с хипертония, които са били лекувани между 1995 и 2015 г. Навсякъде се съобщава, че авторите на статията са анализирали направо гигантска информация, с база почти един милион пациенти, страдащи от хипертония (992,061). С лекарства от групата на инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) са лекувани 335 135 души. Други 29 008 човека приемат лекарства от конкурентна група – ангиотензин рецепторни блокери. А 101 637 човека са били лекувани едновременно с лекарства и от двете групи. И всъщност, проучването се свежда до сравняване на случаите на рак на белия дроб само между първите две групи (това е важен факт, към който ще се върнем малко по-късно).

Оказало се, че тези, които приемат АСЕ инхибитори, имат 14% по-висок риск от развитие на рак на белите дробове, отколкото лекуваните с ангиотензин рецепторни блокери. Важна подробност е, че рискът да започва да нараства не незабавно, а при лечение, продължило най-малко 5 години, и се увеличава след 10 години лечение. Като се има предвид, че пациентите с хипертония са принудени да приемат лекарства доживот, т.е. десетилетия наред, това е важен момент.

Намалете дозата!

Как да се тълкуват тези резултати от пациенти, приемащи АСЕ инхибитори, и как лекарите, които ги предписват, коментират това? Разговаряхме с няколко известни лекари и учени, и се оказа, че те виждат проблема по същия начин, по който го вижда всеки средно интелигентен болен от хипертония – през призмата на фармацевтичните войни. Лекарите, разбира се, отказват да коментират открито, но общият им възглед е следният: ACE инхибиторите са най-добрите лекарства, не само за хипертония, но и при хронична сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето. За разлика от други групи лекарства, те са по-добре проучени, и не само намаляват кръвното налягане, но също така намаляват и смъртността. Тези лекарства е добре да се назначат възможно най-рано. Но от друга страна никога не е и твърде късно да се започне с техния прием – те са подходящи при всеки етап на хипертонията.

Много подозрително е, че при ACE инхибиторите не просто се говори за увеличаване на риска от рак на белия дроб, но те се сравняват с преките им конкуренти: ангиотензин рецепторните блокери. Ангиотензин рецепторните блокери също така действат върху ангиотензина (ангиотензин се получава чрез действието на ензима ренин, от протеина алфа-глобулин, секретиран от черния дроб в кръвния поток), който увеличава налягането, но работи по различен начин.

И двете групи лекарства са добри, но ангиотензин рецепторните блокери се появяват по-късно. Те са по-слабо проучени, по-скъпи са и затова трудно се конкурират с ACE инхибиторите в обичайната борба срещу хипертонията.

Да, на пръв поглед тази информация изглежда скандална

Но, ако за някои хора повишението на риска от 14% (при прием на АСЕ блокери) изглежда висок, то рискът всъщност е малък. За сравнение – при мъжете, които пушат 15-24 цигари на ден, рискът от рак на белите дробове се увеличава с 2600%.

Ако приемате инхибитор на АСЕ и се страхувате, че може да си докарате рак на белите дробове, не забравяйте, че тези лекарства, както е показано в проучването на канадските учени, абсолютно предпазват от инфаркт и удари. За да се избегне връзката им с рак на белите дробове, хората с високо кръвно налягане просто трябва да откажат цигарите.

И още нещо. Хипертониците рядко спазват диета, която е подходяща за тях. Ако се промени отношението им към храната, която намалява кръвно налягане, и успоредно с това се пият лекарства, то тогава просто се намаля дозата на лекарството. Което гарантирано ще ви предпази от скорошно и фатално развитие на рак на белите дробове.

Източник: aif.ru

Оценете статията
Оценка 3.1 от 7 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *