Може ли да се лекува заболяването на Литъл-Ласюер?

При това заболяване окапват космите по цялото тяло

След като излязоха резултатите от последното ми изследване, лекарите ми поставиха непознатата диагноза синдром на Литъл-Ласюер. Преди това ми взеха биопсия от горната част на главата. Освен това имам увреждане на ли­гавицата в устата и във влагалището. Много ви моля, кажете ми какви са причините за възникването на това заболяване. Как се лекува? Може ли да даде отражение в бъдещото ми потомство? Засега не съм омъжена и нямам деца.

Мария Маринова, София

Причината за това заболяване не е напълно ясна, но категорично се знае, че отношение към проблема имат вирусните инфекции, психичните травми, стресовите състоя­ния, интоксикациите и нарушенията на имунитета. Лечението трябва да се започне колкото се може по-рано, докато все още има надежда за възстановяване на окапалата по главата коса. Синдромът се смята за разновидност на червения плосък лишей, затова и методите за лечение са сходни – приемат се предпи­саните от лекар медикаменти, общоукрепващи сред­ства и имуностимулатори. Външното лечение включва щадящи методи, особено за косата (рядко измиване с шампоани, ресане с четка вместо с гребен), мазане с кортикостероидни кремове (в областта на окапалата коса), препарати от ретиноева киселина.Синдромът на Литъл-Ласюер включва общо три симптома: окапване на косми от злавата във вид на кръгли участъкови оплешивявания с образуването на ръбчета, окапване на космите под мишницата и по интимните части без образуване на ръбчета и поява­та на малки кръгли възпаления по тялото. При някои пациенти се наблюдава изменение на ноктите и на лигавицата в устата и във влагалището. Увредената лигавична обвивка се лекува чрез из­плакване или вани с отвара от лайка и евкалипт, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *