Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пролапс на вътрешните органи: симптоми, профилактика и предотвратяване

Пролапс на вътрешните органи е скрита патология с калейдоскоп от симптоми. Може да бъде причина както за болки в стомаха и издуване, така и за отоци и замаяност


Пролапс на вътрешните органи е проблем, който се наблюдава предимно при по-възрастни пациенти. Все по-често обаче се открива и при млади хора. За наличието на тази патология има много причини. И, да – пролапс получават не само жените, които са раждали.

Хранителни проблеми, грешки и пропуски в диетата са в основата на така нареченото пропадане на вътрешните органи в коремната кухина. С времето нищо не се променя – лошите навици остават, а проблемите се задълбочават. Само лекар може да диагностицира пролапса на вътрешните органи. Какво е това състояние и колко опасно може да бъде то? Предлагаме ви разяснение по темата на руския лекар-остеопат Владимир Животов.

Д-р Владимир Животов

 

Пролапс на вътрешните органи означава по-ниска позиция, в сравнение с обичайната, на един или няколко органа наведнъж. Това важи за различни органи: черен дроб, стомах, черва, бъбреци и т.н. Често проблемът се развива на фона на слаби мускули и връзки, които поддържат органите в добра форма. В резултат на това те се спускат под тежестта си и лигаментите, които ги държат, са подложени на пренапрежение.

Пропадането на органите е обща диагноза. Причините за проблема са различни. Сред тях са:

– Бременност и раждане;
– Повишено вътреабдоминално налягане;
– Бърза загуба на тегло;
– Редовно вдигане на тежести;
– Травма на таза и опашната кост;
– Хронична патология.

Как изглежда визуално? Слабите хора, които поддържат теглото си и не са имали резки колебания в килограмите, винаги ще имат плосък корем. По-пълните хора имат висящ корем. Коремните преси, в този случай, няма да помогнат: без значение колко често се правят, ситуацията няма да се промени.

Как да разпознаем пролапса на вътрешните органи?

В допълнение към изпъкналия корем, проблемът е съпроводен и с други симптоми. Такива са:

– Болки в гърба;
– Гадене;
– Замайване и бързо сърцебиене;
– Спонтанна болка;
– Появата на болка в изправено положение и при навеждане – ако лежите, тогава тези усещания преминават;
– Подуване и др.

Каква е опасността от това състояние?

Органите престават да функционират нормално. Например, когато бъбреците пропаднат, започва прекомерната им активност, неправилно функциониране на урогениталната система, което води до възпаление и други патологии. Когато се наблюдава пролапс на черният дроб и стомаха, се регистрират различни проблеми в храносмилателната система, забавят се всички процеси, храната престава да се абсорбира, тялото не получава нормално хранене, метаболизмът се нарушава, а теглото се увеличава. При проблеми с червата са налице запек и газове, оттам и интоксикация на тялото, постоянна слабост, хронична умора и загуба на ефективност. Като допълнение, червата подпомагат работата на имунната система. Следователно, защитните сили също са намалени. И така, по веригата отслабва цялото тяло, като цяло.

Как да се справим с пролапса на вътрешните органи?

Има специални упражнения. Например, можете да легнете по гръб, да сгънете коленете и да дишате само със стомаха, като образувате вакуум, задържайки дъха си. Компетентен специалист определено ще покаже техниката на изпълнение на това упражнение и ще обясни подробно какво трябва да се направи и в каква последователност.

Друг спомагателен, но не по-малко важен и ефективен метод – специално бельо за стягане. Или така нареченото еластично бельо. Много пациенти подценяват последствията от такива проблеми като пролапса на вътрешните органи. В някои случаи използването на стягащо бельо може да бъде временно, но в други ситуации такова то трябва да се използва постоянно. Основното нещо е да изберете правилния модел. Когато избирате бельо, погледнете материала. Бельото трябва да е памучно, естествено, да не предизвиква алергии или дискомфорт. Също така, панталоните не трябва да бъдат прекалено прилепнали: не и над нивото на пъпа. Правилно избраният модел поддържа корема отдолу. Ластикът или колана трябва да бъде широк или изобщо да няма ластик (такива са моделите на панталоните за бременни). Обличането на стягащото бельо е необходимо да бъде направено преди да станете от леглото, в легнало положение. Събличането на също се прави предимно в легнало положение.

Във всеки по-голям град има магазини, в които продават такова бельо. Най-добре е да го търсите в санитарни магазини, в които се предлагат колани за кръста, ластични ленти за китките и други подобни артикули.

Профилактика

Избягвайте всичко, което започва с думата „внезапна“ или „бърза“: промяна на диетата, загуба на тегло или наддаване на тегло, упражнения, физическа активност. Ако сте решили (или се налага) да промените нещо (начин на живот, диета), направете го постепенно, гладко, плавно и балансирано. Избягвайте стресови ситуации и прекомерно физическо натоварване. Не пренебрегвайте физическата активност, която увеличава еластичността на връзките и повишава тонуса на мускулите на коремната стена. На първо място, това е йога, гимнастика, плуване. Преди бременността жените трябва да проведат серия от укрепващи дейности. Както знаете, болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се търсят начини да се излекува.

Източник: kinesislife.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Пролапс на вътрешните органи: симптоми, профилактика и предотвратяване

  1. Спасимира Георгиева каза:

    От къде мога да поръчам бекини колана за смъкната матка. Цена и размери. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *