ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕВАНАТ / TEVANATE

Съдържа алендронова киселина, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат

Предназначение

теванатТЕВАНАТ е медикамент за намаляване рисковете от остеопороза; приемът е възможност да се предотвратят опасни счупвания на кости и прешлени на гръбначния стълб в периода на  менопаузата.  Продуктът принадлежи към лекарствената група на бифосфонатите.

Как се приема

ТЕВАНАТ се препоръчва след диагностициране на остеопороза; дневната доза се определя от специалист в зависимост от потребностите на пациентката и прогресията на състоянията със загуба на костна плътност.

Най-често се препоръчва прием на една таблетка от 70 мг веднъж седмично. Таблетките се гълтат цели и винаги в един и същи ден – рано сутрин, веднага след събуждане и на празен стомах. Приемът е с чаша вода; един час след това не бива да се яде и пие нищо. След прием на таблетка пациентката не бива да ляга отново; препоръчва се времето до закуска да се прекара в изправена позиция.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема на следващата сутрин; не бива да се гълтат две таблетки в рамките на 24 часа.

Предозирането може да има негативни последици, затова при подобни случаи трябва да се потърси медицинска помощ. Възможни са последици от рода на слабост, спазми на мускулите, припадъци, нарушено храносмилане, възпаление на хранопровода. В очакване на медицинска помощ предозиралият пациент трябва да изпие чаша прясно мляко и да се движи; не бива да ляга.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира алергични реакции – обриви с различна интензивност, болезнено белене на кожата в различни зони на тялото, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения. При такива симптоми приемът се прекратява; необходима е медицинска помощ. ТЕВАНАТ не бива да се приема и ако причинява болки в гръдния кош, зад гръдната кост, парещи киселини и пр.

Най-често съобщаваните странични ефекти засягат храносмилателната система: болки в стомаха, стомашен дискомфорт, газове, запек или диария. Съобщава се също за главоболие, болки в ставите и мускулите. Възможна последица може да бъде язва на хранопровода.

В по-редки случаи се развиват възпаления на стомаха и/или хранопровода, гадене и повръщане, вътрешни кръвоизливи в храносмилателната система – разпознаваеми по черните екскременти.

Не са изключени зрителни смущения, стесняване на хранопровода, фоточувствителност. Рядко съобщавани, но възможни странични ефекти са остеонекроза на долната челюст и счупване на бедрена кост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕВАНАТ не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Лекарството е противопоказано при болести на хранопровода, при ниски нива на калций в кръвта или ако пациентът не е в състояние да прекара прав поне 30 минути след приема на таблетката.

Лекуващият следва да прецени персонално дали лечението с този продукт е безопасно за пациенти, които имат проблеми с преглъщането, възпаления на тънките черва, язва, бъбречни проблеми, рак, подложени на лъчева терапия или химиотерапия, с някои форми на езофагит.

Не се прилага при бременни и кърмачки.

Не бива да се шофира, ако приемът на този продукт причинява  зрителни смущения.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ТЕВАНАТ с други лекарства трябва да бъде обсъден с лекуващия. Ако той е възможен в конкретни съчетания е необходимо да се осигури интервал между вземането на отделните продукти от поне 30 минути.

_

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 4 таблетки по 70 мг  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *