ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Реалната цена, която плащате при общуването с токсични хора

Общуването с токсични хора, без значение дали те са или не са ваши приятели, има цена. Струва скъпо подобно общуване, и днес ще обясним защо

Не винаги е възможно да се определи предварително колко безопасно може да бъде вашето взаимодействие с другите. Има токсични хора, така, както има и много добри, мили и деликатни хора – хора, чието присъствие е незабелязано, но за сметка на това отсъствието им се усеща веднага!

Днес ще говорим за токсичните хора, чиято външна проява не съвпада с истинските им мотиви и намерения

За съжаление сред представителите на помощните професии (лекари, психолози, учители, полицаи и т.н.) има доста хора, които изобщо не са дошли на работа, защото искат да помогнат. Тяхната професия е добра област за самоутвърждаване, включително и за сметка на другите. Тяхната токсичност, която прониква в кожата като отрова, неусетно отравя тези, които им се доверяват. И колкото повече общувате с такива хора, толкова по-голямо е отрицателното въздействие.

Но не на последно място, токсичните хора са близо до вас – сред вашите близки и приятели, лекари които ви лекуват, учители, които учат вас или вашите деца, продавачи, полицаи и т.н.

Как да разпознаем токсичния човек при първи контакт?

Отначало можете да почувствате възхищение. Такива хора са напълно способни да създават и поддържат своя авторитет и опит. Това е основният инструмент за задържане на клиентелата, както и начин да се подкрепи тяхното самочувствие.

Когато се срещате с експерт или ползвате услугите на човек, който упражнява помощна професия (продавач, лекар, психолог, учител, полицай и т.н.), бъдете нащрек, ако:

Специалистът казва много и с голяма увереност, че това е абсолютно необходимо.

Той не се съмнява, че ще ви помогне и ще говори за това като нещо, което се приема за даденост. Може да чуете и директни фрази от рода на: „Вие сте на правилното място“, „Сигурен съм, че ще ви хареса“, и намеци, които имат смисъл: „Какъв късмет има всеки, който дойде при нас, и колко ощетени са всички останали.“

Ако има прекалено много и твърде положителни отзиви за услугата, която предлага този човек.

Хората, за които става дума, често са очарователни и са обект на възхищение. Те се нуждаят от това възхищение непрекъснато, както всички ние се нуждаем от въздуха. Без него тяхното самочувствие намалява, така че те са готови да направят много, за да останат видими. В допълнение, това е чудесен инструмент за привличане на нови фенове и клиенти.

Говорят много за уникалността или специфичната ефективност на своя продукт или услуга, която извършват.

Често, без да ги е грижа за наличието на качествено сравнение. В представянето на себе си, или на техните услуги, често може да станете свидетели на нарочната девалвация на колегите им. „Ако ползвате моите услуги, ако продължите да идвате на преглед при мен, ще получите много повече, отколкото ако отидете при някой от колегите ми.“ „Имате възможност да ползвате нещо, което предлагам само на пациентите ми от чужбина. Но съм твърде скромен, за да говоря за това.“

Специалистът от помощната професия е доста студен при взаимодействие.

Той не се чувства длъжен да дава топлина. Има повече очаквания към този, на когото помага, отколкото към себе си. И става страшно ако не се оправдае доверието му. Или когато решите да му докажете, че греши, или да му кажете че вече е сгрешил.

Не се интересува от вашето мнение.

Изводът е, че той знае най-добре какво ви трябва. Чувствате директивата на неговите инструкции, в които играете ролята на послушен изпълнител.

Комуникира, донякъде, снизходително и е трудно да си представим свободна комуникация с него.

Когато си взаимодействате, се чувствате по-низш от него.

Не признава грешките си и не се извинява.

Но е в състояние да атакува и да постави на мястото им всички, които не се вписват в неговите очаквания.

Интересното е, че токсичните хора могат много добре да мотивират другите.

Механизмът на това явление е следният: те са напълно в състояние да осуетят своите слушатели. Това е изкуствено създадена фрустрация, която кара хората да действат в посоката, необходима на манипулатора. Понякога е и нещо полезно за жертвата. Остава въпросът – дали това решение е подходящо за този пациент и неговия проблем? Но манипулаторът не се интересува от подобни подробности, той е сигурен, че е прав.

Бъдете нащрек, ако след като се свържете с такъв човек, лично или чрез преглеждане на аудио и видео материали, почувствате тревога/ентусиазъм и някаква депресия, колкото и леко да е усещането

Тоест, заедно с ползите, получени от специалистa, вие усещате неприятен емоционален послевкус. Дължи се на това какво токсичният човек използва за изграждане на взаимодействие.

Два слоя на взаимодействие

Двата слоя на комуникация с токсичен специалист са ясен и скрит. На очевидно ниво, той прави впечатление на много полезен, щедър, може би самоотвержен човек (всеки има своя собствена стръв), а на скрито тъче фини манипулации, които му помагат да не бъде обвинен от събеседника.

Ако си представите общуването като обмяна на енергия, то привлича нещо интересно, което влиза във вас и след това изсмуква толкова, колкото може. И вместо да се разменя и придобива енергия, комуникационният партньор чувства хаос.

В същото време авторитетът на специалистa е толкова силен, че много хора не забелязват увреждането си. А това, което не се реализира, е изключително трудно да се промени.

Признаци на отравяне при токсично взаимодействие

Ако подозирате, че някаква значима власт може да бъде токсична, опитайте се да погледнете на него и поведението му с нов поглед , без да вземете под внимание образа на експерта, който той предлага.

Известно време след комуникацията, обърнете внимание, ако се появят следните симптоми:

– Мислите за собствените си недостатъци, които изникват без никаква причина.

– По-ниско самочувствие.

– Депресия, намалено настроение.

– Чувство за срам или вина, че все още не сте достатъчно добър (или че сам сте си причинил заболяването, от което страдате).

– Главоболие, чувство за „мъгла“ или „памук“ в главата.

– Силно желание за сън.

– Не вярвате на чувствата си.

– Трудности при вземането на решения.

– Когато решите да си спомните за този човек вътре нещо във вас изглежда компресирано или като надраскано.

Лесно е да се обезценят щетите от общуването с такъв човек. Възможно е да си помислите: е, какво толкова, не ми се налага да общувам толкова често с този човек, така или иначе се срещам с него само по работа, или защото ми е нужен. А и резултатите на пациентите/клиентите му са толкова добри! Е, почакайте малко…

Много е трудно да се каже каква реална цена ще платите ако сте станали жертва на токсична комуникация. Емоционалното насилие, както всички знаем, убива бавно, но сигурно…

Източник: pravotnosheniya.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *