Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов миниинвазивен метод премахва кокалчетата на краката само за 15 минути

В пловдивската болница „Медлайн-Централ Хоспитал“ се прилага нов за България метод, който премахва кокалчетата на краката, предпочитан от холивудските звезди

Кокалчетата на краката са проблем, който измъчва преди всичко дамите. Среща се, обаче и при деца, както и при представителите на силния пол.  Деформация на халукс валгус (halux valgus), както го наричат медиците е, когато има медиално отклонение на първото метатарзално и странично отклонение на големия пръст (hallux). Състоянието може да доведе до болезнено движение на ставите и трудностите при износване на обувката. Това заболяване е известно още и като бунион.

Както стана ясно, това не е просто забележим дефект, а деформация, която затруднява движението, не само заради ограничения избор на обувки, но и поради наличието на често непоносима болка.

Пациентите, които страдат от това заболяване, посещават лекаря с различни оплаквания. Болката обикновено се локализира над видимото медиално възвишение. Деформираната кост е видимо изпъкнала, с разширение настрани. Кожата в повдигнатия участък е груба, зачервена и възпалена. Честотата или тежестта на болката расте прогресивно и я има дори и в състояние на покой.

За да се насочи към хирургично лечение, пациентът трябва да има болка, която не се облекчава чрез проста смяна на обувки или друго консервативно лечение. Видът на хирургичното лечение обикновено се диктува от степента на деформация, видима чрез направената рентгенография, както и от резултатите от физическия преглед.

Целите на операцията са преструктуриране на меките тъкани и костите. За леки деформации, често се използват резекция на забележителната междинна височина (екзостектомия или бунионектомия), дистална метастарна остеотомия и преустройство на меките тъкани около метамарзофаланговата става.

Д-р Димитър Стаматов е специалист по ортопедия и травматология в „Медлайн-Централ Хоспитал“

Д-р Димитър Стаматов

Интересува се от всички сфери на ортопедията и травматологията, но най-вече в травматологията, ендопротезиране на долен крайник, детска ортопедия и хирургия на ръката и ходилото.

Миниинвазивния метод за корекция на щръкналите кокалчета в областта около палеца на краката е за предпочитане пред отворената операция.

Оперативният метод се ползва с изключителен успех в Америка и Западна Европа и е предпочитан от повечето холивудски звезди. Операцията се извършва със спинална упойка ( в кръста, при която само краката са упоени ). Белегът е с дължина само няколко милиметра.

Обработва се цялото ходило, не само халукса. Това е необходимо, тъй като този проблем често е съпроводен с пръсти чукчета и бунионет (деформация на малкия пръст на крака). Със специалния борер възстановяването е 2 пъти по-бързо, в сравнение с прилаганите досега методи за лечение на този често срещан проблем.

Какви са предимствата на миниинвазивния метод?

Операцията чрез миниинвазивна хирургия вече се превръща в рутина. Този метод предоставя отлични резултати, които са абсолютно еднакви с конвенционалните техники.

– Козметичният резултат след операцията е отличен.

– Процедурата е бърза и лесна.

– Редуцирана болкова симптоматика, поради използването на специални ножове.

– Резултати равни с тези при класическите операции.

– Гладко протичащ постоперативен период и понижен риск от инфекции.

Хирургията е показана за облекчаване на болката и подходящо консултиране на пациентите и техните очаквания са от съществено значение за успешен резултат. Важно е да се разбере патогенезата на деформацияta на halux valgus, тъй като възможностите за хирургично лечение се основават на резултатите от клиничния преглед. Подходящото хирургично лечение води до подобряване на болката и цялостната функция на пациента.

Доктор Димитър Стаматов – Ортопед-Травматолог
Телефон: 089 401 9552

Болница Медлайн – гр. Пловдив
ул. Филип Македонски № 37
тел./факс: 032/ 65 66 00
е-mail: medline_clinic@abv.bg

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *