Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВЕНЛАКОН PR / VENLACON PR

Съдържа венлафаксин, захарни сфери, хипромелоза, талк, етилцелулоза, желатин, титанов диоксид, червен и черен железен оксид, натриев лаурилсулфат, шеллак

Предназначение

ВЕНЛАКОН PR е продукт за лечение на депресии. Този антидепресант е от типа инхибитори на обратното захващане на серотонин и норадреналин. Приемът на медикамента неутрализира серотониновия дефицитв мозъка и позволява да се преодоляват депресивни състояния и тревожни разстройства от различен тип. Терапията с този медикамент повлиява положително пациенти със социално тревожно разстройство, паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство и др.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде назначен от лекар. Дозата и продължителността на терапията са в зависимост от диагнозата и общото състояние на пациента, от повлияването му при провеждане на лечението.

Лечението на депресия, социално тревожно разстройство и генерализирано тревожно разстройство най-често започва с дневна доза от 75 мг дневно; при необходимост дневната доза може да се повишава под лекарски контрол, но не и над 375 мг на ден срещу депресия или 225 мг дневно при останалите диагнози, както и при паническо разстройство. За старт на лечението при паническо разстройство е достатъчна дневна доза от 37.5 мг, която впоследствие може да се повишава.

Медикаментът се приема веднъж дневно – сутрин или вечер, с вода, при хранене, по възможност по едно и също в време. Капсулите с лекарството трябва да се поглъщат с течност, цели – не бива да се дъвчат или разтварят.

Ако е пропуснат прием, капсулите се вземат при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Приеманата след това доза не може да се удвоява с цел компенсация. При превишаване на дневната доза са възможни смущения от типа на сърцебиене, припадъци и кома, влошено зрение, гърчове, повръщане.

Спирането на приема не бива да става самоволно, а само по лекарско разпореждане и под контрол. Лекуващият посочва схема за постепенно редуциране на приеманите количества.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да предизвика тежка алергична реакция, изразена в обриви, уртикарии, отоци на лицето и гърлото, на крайниците, дишане с хрипове, затруднено преглъщане и говор; ангиоедем.

Възможно е развитие на т.н. серотонинов синдром, изразен в халюцинации и безпокойство, сърцебиене, загуба на координация, гадене и повръщане, повишена температура.

Проявяват се и симптоми на инфекция като повишена температура, тремор, потене, главоболие, симптоми на грип. Пациенти се оплакват също от мускулни болки, беле на кожата, кашлица, задух. В някои случаи продуктът провокира вътрешни кръвоизливи, разпознавани по кръв в екскрементите или черни екскременти; възможни са също чернодробни смущения – хепатит, неправилен сърдечен ритъм, нарушена координация на движенията, гърчове; зрителни и слухови смущения, хиперактивност и еуфория, забавено съсирване на кръвта. Има данни също за нарушен месечен цикъл, астения, повишен холестерол, фоточувствителност, необяснима промяна на теглото – нарастване или намаляване; влошен контрол на уринирането; промени във водно-солевия баланс; мисли за суицид и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВЕНЛАКОН PR не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е несъвместим с МАО-инхибитори, използвани при лечение на паркинсонизъм и депресия.

Необходима е индивидуална преценка за безопасност, ако пациентът приема и други лекарства за лечение на изброените заболявания; при хронични заболявания като хипертония, глаукома, диабет, сърдечни заболявания, при склонност към припадъци, към кървене и вътрешни кръвоизливи; при данни за агресивно поведение и биполярно разстройство.

Този продукт не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години. Медикаментът може да провокира суицидни мисли у пациенти на възраст под 25 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене; продуктът може да причини проблеми с храненето и дихателните функции на новороденото или кърмачето.

Взаимодействие с други медикаменти

ВЕНЛАКОН PR не трябва да се приема едновременно с МАО-инхибитори. Опасни са също комбинациите с триптани, лекарства с литий или трициклични антидепресанти; някои антибиотици; продукти за намаляване на теглото със сибутрамин; обезболяващи; антипсихотици; продукти с жълт кантарион или с триптофан.

Лекуващият следва да прецени каква терапевтична схема да предложи, ако се налага пациентът да приема и лекарства като антиаритмици, антихистамини, противогъбични, бетаблокери и пр.

_______

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за опаковка от 30 капсули по 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *