БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Рецептата за здравословно ферментирали зеленчуци от д-р Меркола (ВИДЕО)

С тази рецепта за ферментирали зеленчуци ще разнообразите менюто през зимата и ще си помогнете при нарушена микрофлора на червата

Д-р Джоузеф Меркола

Какво обединява киселото зеле, екзотичното кимчи, супата мисо, кефира, киселото мляко и ябълковия оцет? Всички тези храни са претърпели процес на ферментация, преди да станат готови за консумация.

Ферментацията означава ензимно контролиран химичен процес, при който органичната материя се разделя на по-прости части, обикновено с помощта на бактерии, дрожди или въглероден диоксид. На ферментиралите продукти, често е присъщ вкус и особена миризма, която не всеки харесва. В някои случаи дори се налага да свикнете с тях. Но различни изследвания потвърждават ползите от ферментиралите храни, когато става въпрос за подобряване на здравето на червата и естествената оптимизация на общото здраве. Това ни дава убедителни причини да ги включим в диетата, или поне да ги консумираме по-активно. Особено сега, когато най-общо може да се каже, че сме в сезона на киселото зеле.

Ферментирали зеленчуци: как ги приготвя доктор Меркола?

Приготвянето на ферментирали зеленчуци по рецептата на доктор Меркола е на ваше разположение сега, и определено си струва усилията.

Ще ви трябва:

  • 1-3 чаша пресен органичен сок от целина (според количеството зеленчуци).
    4 чаши нарязано червено и бяло зеле.
    1 червена и 1 зелена чушка
    3-4 зелени домата
    1 кисела здрава зелена ябълка
    1 среден сладък картоф, обелен.
    2-3 скилидки чесън.
    1 средно цвекло, обелено.
    Карфиол (за допълване, ако е необходимо)
    Сол – на всяка чаша сок от целина се слагат 2 равни супени лъжици сол, за предпочитане морска, и предварително разтворена в сока от целина.

Подготовка:

– Почистените зеленчуци се нарязват. Чушките се режат по дължина, не наситно.

– Подсолената целина ще служи като сок за туршията – 1 чаша за всеки литър зеленчуци.

– След като сте сложили зеленчуците в подходящ буркан, сипете подсоления сок от целина, така че да покрие равномерно зеленчуковата смес.

– Буркана трябва да бъде пълен до самото гърло. Ако зеленчуците или сокът от целина не стигат, пригответе допълнително. Ако нямате някой от горе описаните зеленчуци, може да допълнете с накъсани „розички“ от карфиол.

– Покрийте буркана с лист от зеле и притиснете ръбовете на листа, така че всички зеленчуци да са под него.

– Накрая поставете капак върху буркана, но не го затваряйте здраво.
Оставя се да ферментира при около 20 градуса по Целзий за три до четири дни.
Когато зеленчуците достигнат желания вкус и текстура, ги съхранявайте в хладилника.

Забележка: През зимата, когато температурите са по-ниски, ферментацията може да отнеме повече време. Препоръчва се да се поддържа стабилна температура (например в празен хладилник).

Ферментиралите зеленчуци са пълни със здравни свойства, които не бива да се пренебрегват

Концепцията за ферментационните продукти не е толкова нова, колкото мислят мнозина.

Ферментацията е една от най-старите технологии за съхранение на храни в света. Ферментирали храни се правят и консумират от хилядолетия. Те са тясно свързани с културата и традициите на различните народи, особено в селските домакинства и общности.

Има надеждна информация, че ферментирали напитки са приготвяни преди повече от 7000 години във Вавилон (модерен Ирак). Преди 5000 години в Египет, преди 4000 години в Мексико и преди 3500 години в Судан също са се възползвали от процеса на ферментация. Древен Китай се смята за родното място на ферментиралите зеленчуци такива, каквито ги познаваме днес.

Като цяло е добре известно, че, ферментиралите продукти:

– Носят максимална полза, защото съдържат 100 пъти повече пробиотици, в сравнение с онези, които се продават в аптечната мрежа.

– Отстраняват токсините и тежките метали от тялото.

– Възстановяват нормалната чревна флора след приемане на антибиотици.

– Намаляват риска от диабет тип 2 и тип 1, мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, инфекции на пикочните пътища и инфекции на женските гениталии, както и инфекции от патогенни микроорганизми или Н. pylori

– Подпомагат състояния като, свързани с непоносимост към лактоза и аутизъм.

– Подобряват състоянието при заболявания като повишена чревна пропускливост, атопичен дерматит (екзема), акне и предменструален синдром.

Тези продукти осигуряват широко и естествено разнообразие от чревни бактерии или пробиотици, което спомага за подобряване здравето на червата и предотвратява възникването на здравословни проблеми.

Как работят ферментиралите зеленчуци?

– Борба срещу възпалението и контрол на растежа на бактериите, които причиняват заболявания.

– Развитие и подобряване дейността на имунната система и лигавицата на храносмилателния тракт.

– Справят се с астмата и намаляват риска от алергии.

– Производство на антитела за контрол на патогени.

– Минерална абсорбция и елиминиране на токсините.

– Благоприятни ефекти върху настроението и психическото здраве.

– Регулират абсорбцията на мазнини.

– Предотвратяват появата на акне и други заболявания, като затлъстяване и диабет.

И накрая, ферментиралите храни са отличен източник на хранителни вещества, особено витамините В и витамин К2. Последният е известно, че помага да се предотврати образуването на плака в артериите и намалява риска от сърдечни заболявания.

Други хранителни вещества в ферментиралите храни включват:

– Полезни ензими.
– Конюгирана линолова киселина или CLA (във ферментиралите млечни продукти).
– Големи количества бионалични минерали.
– Мастни киселини с къса верига, които укрепват имунната система.

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Рецептата за здравословно ферментирали зеленчуци от д-р Меркола (ВИДЕО)

  1. Nikolay Gergov каза:

    Др. Меркола епоредния телевиозионен измамник.
    Всички посочени зеленчуци ферментират за различно време и ако ги сложите заедно може да получите някаква трушия но не и фементирали храни.
    Класическата рецепта е само един вид зеленчук в буркан, залят с 3% солен разтвор на морска сол. (водата да се превари преди това) Задължително морска не готварска, солта е желателно да е най-неугледната на рафта, това означава че не е обработвана. Второ услови не трябва да е йодирана, колкото и да е полезен йода тук пречи. Трето не е желателно да се режат зеленчуците. Иначе като правене на кусело зеле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *