Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Живот без жлъчен мехур: какви проблеми със здравето трябва да очаквате?

Животът без жлъчен мехур обикновено не е проблем, но все пак може да се почувства някакъв дискомфорт. Ето какво да очаквате след отстраняването на жлъчния мехур

живот без жлъчен мехур
Ако сте имали проблеми с жлъчния мехур, и е трябвало той да бъде премахнат, има вероятност да изпитате някои неприятни симптоми заради живота без жлъчен мехур.

Повечето хора не изпитват нищо, след отстраняването на жлъчния мехур, и няма реална промяна в храносмилането, както и в начина на живот“, казва Виктор Картавенко, рефлексолог, доктор по медицина, професор и гастроентеролог. „Определен процент от хората, обаче имат усложнения след операцията.

Живот без жлъчен мехур

Очевидно, когато живеете без жлъчен мехур , вече няма къде да се съхранява жлъчката.

Жлъчката е течност, която помага при храносмилането на по-мазните храни, както и такива, които са с по-плътна консистенция. Жлъчния мехур освобождава събраната жлъчка в тънките черва. Но според д-р Картавенко, когато не ядете дълго време, например през нощта, жлъчка все пак има. „Жлъчният мехур може да побере около една не много голяма водна чаша течност“, пояснява д-р Картавенко. В случаите, когато липсва жлъчен межур, жлъчката събрана от жлъчните канали не се излива наведнъж, като е нормално, а на порции и в малки количества. Ето защо се препоръчва да се включат поне 5-6 хранения на ден, ако е налице холецистектомия.

премахната жлъчка
Виктор Картавенко, рефлексолог, доктор по медицина, професор и гастроентеролог

Повечето бозайници (при животните) нямат жлъчен мехур. Реално, без жлъчен мехур може да се живее. Но, начинът на живот, най-вече храненето и режима на работа и почивка, трябва да се промени

Промяна на храносмилателния режим след отстраняване на жлъчния мехур

Гастроентерологът отбелязва, че свързаните с отстраняването на жлъчния мехур симптоми на храносмилането обикновено изчезват с течение на времето. Но някои хора трябва да приемат лекарства или да направят съществени промени в начина на живот, за да се справят с новопоявилите се симптоми.

КОИ СА ПО-СЪЩЕСТВЕНИТЕ ПРОМЕНИ В РЕЖИМА НА ХРАНЕНЕ?

– Минава се на диета с ниско съдържание на мазнини.

– Избягват се мазни храни, както и пържени храни.

– Яде се често и по малко.

– Не яжте обилно вечер, ако през деня, по една или друга причина, не сте приели никакво или малко количество храна.

Сокът от някои зеленчуци може да направи чудеса за черния дроб, който е най-потърпевш след отстраняването на жлъчния мехур. Цвеклото, ябълките и джинджифила поддържат формирането на жлъчката. Цвеклото е може би най-добрият зеленчук за черния дроб, тъй като съдържа важни чернодробни лечебни вещества, включително бетаин, беталаини, фибри, желязо, бетацианин и фолат.

Как се отразява на организма и останалите вътрешни органи отстраняването на жлъчката?

Всяка хирургическа интервенция крие потенциални усложнения, включително кървене от разреза, болка или инфекция – с или без треска. Но, най-вероятно е да изпитате странични ефекти от храносмилането, когато жлъчката ви бъде отстранена.

Трудности при усвояването на мазнините

Може да е нужно време на тялото да се приспособи към новия метод за смилане на мазнините. Лекарствата, които са давани по време и след операцията, също могат да причинят лошо храносмилане. Това обикновено не трае дълго, но някои пациенти развиват дългосрочни нежелани реакции , обикновено причинени от изтичане на жлъчка в други органи или камъни в жлъчката, останали в жлъчните канали.

Диария и метеоризъм

Проблемите с храносмилането след операцията може да се проявяват като диария или метеоризъм. Тези два симптома често се влошават заради излишната мазнина или твърде малкото влакна в храната. Изтичането на жлъчката може да означава, че има недостатъчно количество жлъчка в червата, за да се разгражда мазнината, която разхлабва изпражненията.

Запек

Въпреки че отстраняването на болната жлъчка обикновено намалява запека, хирургията и анестезията, използвани по време на процедурата, могат да доведат до краткотрайна констипация. Дехидратацията след изписване от болницата може да влоши запека, заради което трябва да се приемат повече течности, като вода и билкови чайове.

Зараза на червата

По време на отстраняването на жлъчния мехур е рядко срещано, но напълно възможно е хирургът да повреди червата. Това може да доведе до спазми. Някои болки са нормални след всяка операция, но ако продължат няколко дни след или се влошат, по-добре споделете проблема с лекар. В случая ще ви е нужна консултация с гастроентеролог и хирург.

Жълтеница или треска

Камък, който остава в жлъчния канал след операцията по отстраняване на жлъчния мехур, може да причини силна болка или жълтеница. Пълното блокиране може да е причина за инфекция.

Панкреатит след отстраняване на жлъчния мехур

Панкреатит след отстраняването на жлъчния мехур, пълен с каменни утайки, започва да се развива в 70-80% от случаите. Мнозина приписват това явление на факта, че жлъчния мехур е тясно свързан с панкреаса и холецистектомията увеличава натоварването върху панкреаса и развитието на хроничната форма на панкреатит. Това твърдение е напълно погрешно, тъй като тези два органа на храносмилателната система са взаимно допълващи се, не са взаимозаменяеми.

Развитието на панкреатит често е следствие от прогресивните етапи на холецистита, придружени от остро възпаление. Хроничният панкреатит при отстранен жлъчен мехур в повечето случаи придобива по-дълги периоди на ремисия, и пациентът, след интервенцията, отбелязва забележимо подобрение в общото благосъстояние.

Възстановяване

живот без жлъчка

Лекарят може да предпише течна или безсолна диета през първите няколко дни или седмици след операцията. След това вероятно ще предложи да добавите обратно обичайните си храни, малко по малко. Пийте вода през целия ден. Също така е добра идея да ядете разрешените плодове и зеленчуци, като същевременно ограничавате силно солените, сладките, пикантните или мазни храни. Фибрите са от съществено значение за доброто храносмилане след операцията. Ограничава първоначалния прием на следните храни:

– ядки.
– семена.
– цели зърна.
– брюкселско зеле.
– броколи.
– карфиол.
– зеле.
– зърнени култури с високо съдържание
на фибри.
– патладжани.
– яйца.
– винен оцет.
– тлъсти меса и животински дреболии.

Пълен списък с храните, които не бива да приемате, ще получите от лекаря.

Някои по-различни проблеми след отстраняването на жлъчния мехур: синдром на постколектистектомия

Не бива в никакъв случай да допускате появата на запек. В тази връзка, усилията, които се полагат за успешна дефекация, причиняват допълнителен поток на артериална кръв в долните крайници. Сърцето започва да работи при повишен стрес, а мозъкът няма богата на кислород артериална кръв. И в резултат на това в периферията се появяват тромбофлебит, разширени вени на долните крайници, увеличен черен дроб, пневмосклероза и т.н. и т.н. Има и нарушение на церебралната циркулация, идиопатичен арахеноенцефалит и арахноидит, а в резултат на тези промени се наблюдава церебросклероза.

След холецистектомия сте по-склонни да развивате определени здравословни проблеми. Например, имате по-голям риск от развитие и на мазен черен дроб, както и да се развие недостиг на есенциални мастни киселини и мастноразтворими хранителни вещества.

Когато тялото ви е лишено от жлъчен мехур, жлъчката свободно тече от черния дроб до жлъчния канал, излизайки се през сфинктера на Оди в дуоденума (първата част на тънките черва). Високото съдържание на вода в жлъчката вече не се отстранява, и прекомерно концентрираната жлъчка не се конюгира в жлъчния мехур.

Премахването на жлъчния мехур е доста обичайна процедура, но винаги е възможно да има някои странични ефекти. Знаейки как да идентифицирате и намалите симптомите, страничните ефекти и усложненията преди и след операцията, може да преживеете лесно дните и седмиците след отстраняване на жлъчния мехур.

Източник: zid.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *