Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Брадавици и рак: Невидимите последици от папилома вируса

Папиломът е вирус, който може да причини доста разнообразни болести, казват лекарите. Вирусът трудно се лекува е, а в тялото се намира в спящо състояние


Папилома вирусът е една от най-честите инфекции. Тя се случва при 80% от хората. Предава се главно по полов път и се проявява както при жените, така и при мъжете. Би било възможно да игнорирате тази инфекция, защото външно изглежда като козметичен дефект. Не трябва да правите това, защото папилома вирусът (HPV) може лесно да стане смъртоносен. Този вирус води до развитието на такава патология като рак на шийката на матката.

Валерия Пушкина, лекар-гинеколог

Какво трябва да знаете за този вирус, с кои нюанси е нужно да се внимава и как да го държите под контрол съветва Валерия Пушкина, лекар-гинеколог, НМХЦ „Н.И. Пирогов“, Москва.

Човешкият папиломен вирус принадлежи към вирусите , съдържащи ДНК. Това означава, че е генетично по-консервативен и по-малко променлив. Той много „обича“ епитела на кожата, лигавиците на гениталиите и други органи, като например ларинкса, устната кухина и конюнктивалната лигавица. Съответно, по тези места се намира в мнозинство. Основният начин на инфекция е от човек на човек чрез сексуален контакт. Той се среща в 65% от случаите. И за съжаление, презервативът не предпазва от зараза с папилома. 40 вида вируси, от познатите около 100, предпочитат да се заселят в гениталния тракт. Като правило, в този случай говорим за появата на генитални брадавици.

Също така, вирусът може да бъде предаден и по време на ежедневен контакт. Достатъчно е просто да докоснете кожата или лигавиците. Например, по време на целувка на заразените области. В организма, HPV се появява винаги като инфекция, но най-често е в „латентно“ състояние.

Брадавици и кондиломи

Има видове HPV, които се считат за безвредни. Например, брадавиците. Също така някои видове кондиломи могат да бъдат безопасни. В такава ситуация най-често става дума за козметичен дефект. Образуванието не боли особено, не се увеличава по размер и не предизвиква притеснения.

Трябва обаче да се разбере, че при определени условия папиломите стават смъртоносни. В средата на седемдесетте години, германския учен Харалд цур Хаузен открива, че жените с рак на шийката на матката имат и инфекция с HPV. За това си откритие той печели Нобелова награда. С течение на времето учените са успели да потвърдят тази връзка и да установят, че повечето случаи на рак на шийката на матката са причинени от един от двата типа вируси: HPV-16 или HPV-18. Възможно е да се предотврати развитието на онкологично заболяване при носители на такива вируси, но с навременен достъп на лекар. Много е важно да се подлагате на медицински преглед навреме. Жените трябва да посещават гинеколога веднъж годишно и редовно да се тестват за наличието на вида вирус и неговото поведение в организма.

Днес човешкият папиломен вирус е много по-разпространен от преди, и става все по-често срещан. И има много причини за това. Например, младите хора по-рано започват да правят секс. В допълнение, броят на партньорите при мъжете и жените се увеличава през целия им живот, а връзките не винаги са сигурни и безопасни. Също така, по-активното разпространение на HPV е повлияно и от забавения контрол от страна на лекарите. В края на краищата, колкото по-рано е открит вирусът, толкова по-лесна е терапията. Дългогодишната зараза с HPV не винаги подлежи на ефективно лечение.

От разнообразието от видове папиломавируси около 20 са особено опасни, т.е. тяхното наличие води до развитие на рак

Някои от тях са с висок риск, други са с нисък. Първите са катализатори за развитието на тумори. Вторите може да са причинители на доброкачествени тумори, често наричани преканцерозни заболявания. Втората група е по-малко опасна, но въпреки това, при определени условия, тя може да се промени и да причини злокачествени тумори.

Трябва да се знае, че дори и да има HPV, рак не се развива незабавно. Нужно е време – от 2 до 15 години. Това време е достатъчно за всеки заразен, да бъде прегледан от лекар, да премине всички тестове и да започне терапия.

Диагностиката включва цял списък от изследвания, които ви позволяват да „хванете“ вируса навреме. Списъкът включва:

– Редовен скрининг. Веднъж годишно посетете гинеколог и направете цитологичен анализ

– Ако подозирате, че има проблеми в маточната шийка, трябва да се направи колпоскопия и евентуално да се вземе биопсия от подозрителните места.

– Ако хистологичният анализ покаже преканцерозни заболявания, това е причина да помислите за хирургично лечение. В такава ситуация препоръчваме да използвате лазер, тъй като той не оставя белези по шийката на матката.

Що за изследване трябва да се направи, за да се разбере имали папилома или не?

Днес има много възможности за определяне наличието на вирус в тялото:

– Колпоскопията е метод за визуална инспекция на шийката на матката, вагиналните стени и вулвата. Използва се специално устройство, и се провеждат паралелни серии от тестове. Би могло да се приложи превантивно и проба с разтвор на Лугол и 3%-ов разтвор на оцетна киселина. Такива манипулации помагат да се види реакцията на засегнатата част на шийката на матката към лечението.

– Цитологично изследване – взима се от шийката на матката и цервикалния канал. Днес има две възможности: традиционна – на стъкло и онкоцитонамазка. Този анализ помага да се разбере дали клетките са засегнати от вируса. Това изследване трябва да се прави ежегодно от всички жени, които правят секс.

– Оптоелектронна диагностика на шийката на матката със специално устройство, използващо преносим диагностичен скенер. То е предназначено специално за идентифициране на предракови заболявания. Методът е безболезнен, ефективен и резултатът се получава веднага след процедурата.

– Можете също така да използвате метода на полимеразната верижна реакция (PCR). Освен това има съвременни техники, които ви позволяват да откриете самия вирус и дори да изчислите количеството му. Но даването на кръв, за да се определи дали HPV е наличен във вашия организъм, няма да помогне. Вирусът не може да се „хване“ чрез този метод.

Превантивни мерки

Въпреки че вирусът е широко разпространен, можете и трябва да се предпазите от инфекция. За да направите това, помислете за следните фактори:

– Папиломавирусът лесно се предава чрез сексуален контакт, тъй като изисква контакт с кожата в гениталната област и бариерата може да не е достатъчно надеждна. Кондомът предпазва от някои ППБ (полово предавани болести) и намалява риска от рак на маточната шийка, но не осигурява надеждна защита.

– Броят на сексуалните партньори има важно влияние върху разпространението на вируса.

– Здрава HPV защита – моногамия.

– Ваксинирането е началото на края на рака на маточната шийка. Има няколко вида ваксина срещу HPV, които предпазват от силно онкогенни вирусни щамове. Тийнейджъри и млади жени могат да имунизират срещу HPV до навършване на 27-годишна възраст, а мъжете трябва да са под 22 години. Ваксината е безопасна и се препоръчва от СЗО.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *