ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Веднъж – цистит, втори път – с усложнения: Защо глезените трябва да бъдат защитени

Ако днес вървите по улицата и се вгледате в глезените на повечето млади момичета и жени, ще забележите, че те са открити

Въпреки настъпващия ноемврийски студ, все още има хора, които не искат да се разделят със спомена за топлите октомврийски дни. Много момичета и млади жени избират да следват модата, вместо да защитят здравето си. Днес ще обясним защо ходенето с незащитени глезени, по време на студения сезон може, да се превърне в посещение на поне трима различни лекари.

В продължение на няколко последователни години модерните жени следваха тенденцията на „откритите глезени“, като предпочитаха панталони тип „корсарски“, или дори навиваха крачоли при температури на въздуха около 3-4 градуса. Какви проблеми за здравето може да предизвика това? За целта руския сайт aif.ru е решил да се консултира с гинеколог, уролог и дерматолог.

Уролог

Владимир Степанов, уролог

Владимир Степанов, уролог : Нека наистина погледнем нещата такива, каквито са – подобна тенденция не е много подходяща за нас. Тя е по-вероятна за Южна Европа, където климатът е много по-мек. Ако все още пренебрегвате климатичната реалност и разчитате на силния си имунитет, бъдете подготвени за факта, че той може да се провали.

Хроничните заболявания на тазовите органи са все по-често срещани при младите хора. Разбира се, въпросът е не само в незащитените и голи глезени, но и в ниската талия, къси поли и др. За щастие, тази модна тенденция вече отшумява. Високата талия и дългите панталони се завръщат. Преди време, когато жените носеха дълги поли и панталони с талия над пъпа, рядко се наблюдаваше остър простатит при лица, които още не са имали сексуален контакт, а именно ученици от по-голямата възрастова група. Това, благодарение и на модата, вече е реалност. Когато започнем разпита за развитието на болестта, често се оказва, че болният е ходил през зимата със „зимни“ маратонки и дори с открити глезени. Подобни истории се случват предимно с женската половина на човечеството. Има директна връзка между тазовите органи и краката, когато последните се охладят. Това има отрицателен ефект върху долната част на уринарния тракт.

Много хора мислят, че могат да ходят с открити глезени, понеже все още не е паднал първия сняг. Не ме разбирайте погрешно – под открити аз имам предвид дори и носенето на по-дълги чорапи. И така да е, когато земята вече е охладена, лесно може да се получи хипотермия. Нормално е през този сезон младите момичета да носят високи боти или ботуши, които надеждно да защитават и затоплят глезените и краката им.

Елена Ковтунова, дерматолог, козметолог, ръководител на Центъра за естетична медицина в Москва

Елена Ковтунова, дерматолог, козметолог

Експозицията на глезените може да доведе до измръзване на кожата, степента на която ще зависи от това колко дълго човек е бил на улицата и колко ниска е температурата. За съжаление има моменти, през които това не отнема много време.

Първият знак за измръзване е чувство за парене на кожата, което може да бъде придружено от леко изтръпване, скованост или сърбеж. Може да има и синдром на болка. Когато кожата измръзне, тя се зачервява, а след това побелява, придобивайки леко син или сив оттенък. Това е първа степен, периодът на възстановяване, в този случай, отнема около 5 дни.

Не бива да се пренебрегва факта, че откритите глезени стават обект на напрашаване и замърсяване на кожата с уличен прах и всякакви други нечистотии. Студеният въздух ще изсуши кожата, ще предизвика студова алергия, а в някои случаи и появата на неприятни кожни раздразнения. Ако в областта на незащитените глезени има малки ранички, замърсяването им може да стане причина за последвали инфекции.

Николай Матвеевски, доцент, акушер-гинеколог

Николай Матвеевски, доцент, акушер-гинеколог

На първо място, любителите на откритите глезени, късите поли и късите панталони, които младите момичета сега носят с чорапогащник, са изправени пред хипотермия в тази област, което може да причини проблеми в областта на гинекологията, както и на уринарния тракт – например цистит и свързаните с него възпаления. Обикновено пациентите с такъв вид заболяване са сезонен феномен. Те идват при нас най-вече през зимата, когато вече е студено, но не искат да носят топли обувки до последно и дори си навиват панталоните, както и през пролетта, защото мнозина бързат да се облекат с нещо леко.

Ако въпреки всички аргументи все още искате да ходите така, вслушайте се във вашето тяло и способностите му. Знаейки, че най-малката хипотермия е изпълнена с проблеми, не рискувайте отново. Когато температурата навън е под 6-7 ° C, рискът от заболяване е по-висок, отколкото да не се разболееш. Затова, обличайте се топло и защитете откритите части на тялото с топли зимни обувки и подходящо бельо.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *