Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов апарат за диагностика и лечение на карцином на бял дроб във ВМА

Военномедицинска Академия в София вече разполага с нов и модерен апарат. С негова помощ болните с рак на белия дроб ще получат съвременно и надеждно лечение

бял дроб
Източник на снимките: www.vma.bg

Новото устройство може да прави много по-прецизна диагностика и ефективно лечение на пациенти с карцином на белия дроб. Има само още два подобни апарата в цялата страна. Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 е на разположение на лекарите от Отделението по бронхология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение.

„Апаратът поставя диагностиката на карцинома на белия дроб на нова основа. Биопсията от криоапарата е с големина около 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава голям комфорт за работа на колегите патолози, тъй като материалът е предостатъчен за имунохистологично изследване, могат да се направят много срезове и по-лесно да се открие карцином“, каза шефът на клиниката д-р Христо Йорданов.

Болните с рак на белия дроб се увеличават с всяка изминала година. В момента те са над 10 000.

Злокачественият тумор на белите дробове се среща по-често при мъжете. По данни на Раковия регистър, с тази диагноза са 19.4% от силния пол и 4% от жените.

Всяка година се откриват над 3900 нови случая на рак на белия дроб в България. От коварното заболяване умират около 3000 българи за 12 месеца.

В световен мащаб ракът на белия дроб е и най-честата причина за смърт от рак. Той изпреварва по честота колоректалния и простатния карцином.

„Големият проблем при заболяването е, че протича подмолно и нехарактерно, и в момента на диагностицирането повечето пациенти се намират в стадий на неоперабилност“, алармира д-р Йорданов.

Най-добрият начин да се намали риска от рак на белия е да се откажат цигарите, както и да се избягва дишането на цигарен дим

Д-р Христо Йорданов

Ако цигарите се откажат, преди да се развие рак, повредената белодробна тъкан постепенно започва да се възстановява. Без значение каква е възрастта, или колко дълго е продължил този порок, отказването може да намали риска от рак на белите дробове, и да ви помогне да живеете по-дълго.

Опитите да се предотврати рак на белия дроб с витамини или други добавки не са ефективни. Например, за предпазване от рак е тествано е да се взима витамин А, заради високите дози бета-каротин, които съдържа. Това не намалява риска от рак. При хората, които продължават да пушат, бета-каротинът всъщност увеличава риска от рак на белите дробове.

Не бива да се пренебрегва и влиянието на мръсния въздух, като фактор за развитие на различни белодробни заболявания. Поради тази причина честите разходки сред природата са препоръчителни. Задължително е пушачите, а и не само те, да преминават профилактичен преглед на белите дробове – поне два пъти в годината.

Не забравяйте – превенцията е най-доброто лекарство. Затова бъдете отговорни към собственото си здраве.

Военномедицинска Академия

Адрес: София

ул. „Св. Георги Софийски“ № 3

Тел.: 92 26 000

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *