ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Помогни си сам: Защо ръцете и краката са студени?

Има сезони, през които е нормално ръцете и краката да са студени. Но, ако студът в горните и доните крайници се усеща непрекъснато, то тогава имате поводи за притеснение

ръцете и краката

Много е важно да слушате сигналите на тялото, за да разберете навреме какви мерки да предприемете. Това ще ви помогне да подобрите здравето и да предотвратите появата на сериозни заболявания.

Зимата идва, и проблемът с постоянно студените крака и ръце става особено важен, защото е свързан с лошо кръвообращение. Лошото кръвообращение се забавя още повече, тъй като кръвоносните съдове се стесняват, заради ниските температури.

Днес ще публикуваме експертни съвети, насочени към тези, при които подобно усещане е налично целогодишно.

Защо ръцете и краката са студени?

Усещането за топлина при човека е задължително за нормалното кръвообращение. Кръвта влиза във всички части на тялото и ги затопля. Но ако е твърде плътна, тя не може да мине през всички най-малки капиляри, особено по периферните части на тялото (краката и ръцете). Затова те стават студени.

Ако ръцете и краката не са топли, само когато е обективно студено навън или на закрито, а през лятото забравяте за този проблем, това е просто механизъм за терморегулация. Тялото пести топлина за вътрешните органи и намалява притока на кръв към крайниците, които са по-малко важни за оцеляването.

Ако сте забелязали, че ръцете и краката са непрекъснато студени, дори когато други се оплакват от горещина и задух, това би могло да показва възможни здравословни проблеми.

СТУДЕНИ КРАКА И РЪЦЕ – НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА?

1. Хипофункция на щитовидната жлеза

Ако постоянното усещане за студ се комбинира с бавен сърдечен ритъм, постоянна умора и депресия, необоснован оток и наддаване на тегло, трябва да се обърнете към лекар, който да назначи изследване, с което да проверите нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

ТИ Лайф – ЕФЕКТИВЕН ПРОДУК, КОЙТО ПОМАГА ПРИ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И СЪРЦЕТО

Ако свободният Т4 се понижи и TSH (хипофизният хормон), напротив, е увеличен, това показва хипотиреоидизъм, т.е. щитовидната жлеза не работи с пълна сила. Това води до забавяне на всички метаболитни процеси. Оттук и усещането за постоянен студ. След като се коригират нивата на хормоните, симптомите ще изчезнат.

2. Ниско кръвно налягане

Ако имате постоянно ниско кръвно налягане, вероятно вече знаете за това. В този случай се нуждаете от редовен мониторинг и мерки за подобряване на благосъстоянието. Лекарят вероятно ще ви посъветва да правите упражнения, да съблюдавате правилното хранене, хигиена и други подобни.

Източник на изображенията – pixabay.com

Ако сте започнали да изпитвате студ в крайниците наскоро, трябва да се консултирате с лекар, и да разберете каква е причината за намаляване на кръвното налягане. Причините могат да бъдат много: от бременност и хипотиреоидизъм до проблеми с черния дроб и сърцето.

3. Анемия

Недостигът на желязо, витамин В12, фолиева киселина или други микроелементи, както и някои заболявания водят до намаляване нивата на хемоглобина. В резултат на това, доставката на кислород за вътрешните органи и тъкани е влошена.

На първо място, недостатъчното кръвоснабдяване засяга крайниците, затова краката и дланите стават студени.

4. Диабет

Повишената кръвна захар унищожава нервите, което води до бледност и почти непрекъснато усещане за студ. Краката са по-засегнати. Тези симптоми трябва да бъдат съобщени на Вашия лекар – възможно е появата на възпаление и силна болка, заради развитието на невропатия (увреждане на нервите).

5. Гъста кръв

Една от най-честите причини за все по-студените ръце е кръвта, която е твърде гъста. Тоест, кръвта е с повишен вискозитет, както може да се види, ако се направи изследване за измерване нивата на Д-димер (D-dimer). Това е е малък протеинов фрагмент, присъстващ в кръвта след разграждане на кръвен съсирек .

Гъстата кръв се движи много по-бавно през съдовете, което прави ръцете и краката студени. Тя, също така, създава допълнителен товар върху сърцето и увеличава риска от смъртоносни кръвни съсиреци в артериите.

Кръвните съсиреци, както и по-гъстата кръв се образуват по няколко причини. Сред тях са лошото функциониране на черния дроб, недостатъчният прием на течности, недостигът на зеленчуци и плодове в диетата, прием на храни, които не са богати на витамини.

Това са само някои от основните причини за студени ръце и крака. Следете храненето, предпочитайте леки зеленчукови храни и плодове за десерт, пийте много вода, правете масажи. Всичко това ще ви помогне да раздвижите кръвта, което от своя страна ще затопли краката и ръцете. Ако студените крайници са постоянен, целогодишен проблем, то тогава непременно идете на лекар, пуснете си изследвания и следете състоянието си редовно.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *