Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВАЖНО: Ето как се дава първа помощ при припадък

Припадък – загуба на съзнание, която се появява внезапно поради метаболитни нарушения в мозъка. Такова забавяне на метаболизма е свързано с намаляване на церебралния кръвен поток

Обикновеният припадък няма нищо общо с епилепсията.

Всеки от нас, поне веднъж в живота си, е станал свидетел на злополука. Някои взимат мълчаливо решение и се втурват да помагат. Други безпомощно наблюдават отстрани, защото не знаят какво да направят.

Краткосрочна и внезапна загуба на съзнание, или познато още като припадък, е спешен случай, от който никой не е застрахован. Страх, нервен шок, физическо изтощение или недостатъчно количество чист въздух в стаята – много са причините. Има едно-единствено решение, което трябва да се вземе при подобни случаи: всеки трябва да може да даде първа помощ, стане ли свидетел на припадък!

Първа помощ при припадък е основно умение, което всеки съзнателен човек трябва да притежава. От тази статия ще научите как да реагирате, ако някой припадне и по какъв начин да го върнете към живота, колкото се може по-скоро. Запомнете – никой не е в безопасност по време на такава критична ситуация!

Първа помощ при припадък

СИМПТОМИ НА ПРИПАДЪК

1. Замаяност, внезапна слабост, гадене, замъглено зрение, тинитус и изтръпване на крайниците са симптоми, които най-често предхождат припадъка.

2. Пулсът е слаб, повърхностен, кръвното налягане рязко спада.

3. Дихателните пътища на пациента са чисти, но дишането е плитко и рядко.

4. Реакцията на зениците към светлината е слаба, рефлексите често са вяли.

5. Кожата е бледа, студена на пипане, покрита с пот.

6. По време на загуба на съзнание пациентът пада. Този симптом се дължи на защитните механизми на тялото: кръвоснабдяването на мозъка се нормализира в хоризонтално положение, така че след известно време припадналият възвръща съзнанието си без помощ.

Причини за припадък

Понякога е лесно да се определи причината за загуба на съзнание: изтощение, преумора, спад на кръвното налягане. В други случаи причината за припадане крие много повече опасности. И за да разберем със сигурност каква е причината за внезапна атака, ще ви кажем какви типове припадъци има.

Вазовагален синкоп

Синкоп е преходна загуба на съзнание в резултат на хипоперфузия на мозъка – до него не достига достатъчно количество кръв. Започва внезапно, но настъпва пълна загуба на съзнание. Човек губи тонуса си да бъде изправен, вследствие на което пада и прави припадък.

Никой не е имунизиран от такъв синкоп, особено твърде впечатлителните хора. Страх, тревожност, напрежение, остра кашлица и дори смях могат да бъдат причина за краткосрочна загуба на съзнание. И макар че това е най-безобидният вид припадък всеки – без изключение, трябва да може да оказва първа помощ в такава ситуация.

Сърдечна слабост

Сърдечна недостатъчност, аритмия и сърдечен удар могат да бъдат придружени от загуба на съзнание. Това е ситуация, при която е необходимо незабавно да се идентифицира причината за припадането, да се вземат подходящи мерки и да се потърси линейка.

Постурален синкоп

Припадък може да настъпи след дълъг престой в изправено положение, с внезапен преход от хоризонтално към вертикално положение, при значителна загуба на кръв, анемия или дехидратация.

Неврологичен синкоп

Инсулт, мигрена, прекомерното пренатоварване (физическо или емоционално), както и прегряването, са друга причина за загуба на съзнание, която не може да бъде пренебрегната.

Алгоритъм за първа помощ по време на припадък

1. Първото нещо, което трябва да направите веднага, е да поставите припадналия в хоризонтална позиция по гръб, като долните крайници са повдигнати на 45 ° (позиция на Трендленбург), така че главата и раменете му да са под таза. Достатъчно е да поставите краката на пациента на табуретка или например на пейка, ако на улицата е възникнал този проблем.

2. След това е необходимо да се осигури подходящ поток на кислород, а именно: да се отстранят пристягащите части на дрехата (яка, маншети, колан, шал) и да се отворят прозорците в стаята. Трябва да обърнете главата на пострадалия, за да избегнете задавяне при повръщане.

3. Ако е възможно, намерете памучен тампон, навлажнен с дразнещо вещество (амоняк, оцет, етерично масло с остър мирис) до носа на пациента, за да стимулирате дихателните и васкуларните центрове. Вдишването на изпарения от амоняк обикновено помага да се върне жертвата в съзнание за кратко време.

4. Друг ефективен начин да помогнете е да поставите мокра и студена хавлиена кърпа на челото на жертвата или да намокрите лицето му със студена вода, да щипете леко бузите и да разтриете ушите.

5. В случай на продължителна загуба на съзнание е необходимо да се завие горната и долната част от тялото, да се загрее с грейка, а когато пациентът дойде в съзнание, да му се даде чаша топъл чай.

6. В никакъв случай не вдигайте пациента след идването му в съзнание! Обадете се на 112 и извикайте линейка. Припадъкът може да бъде симптом на сериозни здравословни проблеми, затова пострадалия може да се нуждае от професионален преглед.

Едва ли ще можем да си простим, ако близък, приятел или просто минувач изпадне в беда, а ние не сме в състояние да му помогнем. Припадъкът не е рядко явление, а способността да се направи правилният избор, без трепет в коленете, и да се осигури на жертвата първа помощ, ще бъде полезна за всички.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *