Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СЕРОПРАМ / SEROPRAM

Съдържа циталопрам, царевично нишесте, монохидратна лактоза, микрокристална целулоза, коповидон, глицерол 85%, натриева кроскармелоза, магнезиев стеарат, хипромелоза 5, макрогол 400, титаниев двуокис

Предназначение

серопрамСЕРОПРАМ е селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина; прилага се при лечението на депресии чрез възстановяване на химическите баланси в главния мозък. Препоръчван е за лечение на панически атаки и депресивни състояния, за профилактика на рецидиви при вече проявени здравословни проблеми, както и за облекчаване на болестната симптоматика в посочените случаи.

Как се приема

Приемът на СЕРОПРАМ може да се предприеме само след лекарско назначение. Стандартната доза при депресии е 20 мг дневно или повече, но не над 60 мг. При паническо разстройство приемът през първата седмица е 10 мг дневно, дозата плавно нараства олбикновено до 20-30 мг.

Медикаментът се приема веднъж дневно; таблетките се поглъщат цели, с вода, препоръчително по едно и също време. Дозата се определя индивидуално от лекуващия. При пациенти над 65 години тя не трябва да е над 40 мг дневно. Пациенти с чернодробни заболявания имат лимит до 30 мг дневно. Продължителността на лечението е поне 6 месеца; лекуващият определя кога да бъде прекратено според постигнатите промени.

При пропуснат прием е препоръчително да се изчака времето за следващия, без да се компенсира чрез увеличение на дозата. Предозирането може да причини гадене и повръщане, тремор, сърцебиене, сънливост, припадъци. Спирането на лечението става по лекарско указание – чрез постепенно намаляване на дневната доза, за да се избегне синдромът на отнемане.

Лекуваните с този медикамент пациенти трябва да бъдат предупредени, че за да получат признаци на подобрение трябва да вземат дозите си няколко седмици редовно.

Възможни нежелани ефекти

Сериозни странични ефекти представляват усещанията за слабост, обърканост, неразположение в мускулите – свързани са с дефицит на натрий в кръвта, резултат от приема на медикамента.

Възможни са прояви на т.н. серотонинов синдром, изразен в объркване и тремор, повишена температура, неконтролирано потрепване на мускулите.

Има информация за проявявани странични ефекти като възбуда и увеличено потене, безсъние или сънливост, гадене, умора, отслабено либидо, намален апетит, еректилна дисфункция.

Съобщавано е за алергични реакции от типа обриви, припадъци; още прояви са синините като при натъртване, скованост на мускулите или неволни движения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СЕРОПРАМ не се прилага при алергия към някоя от съставките. Не се взема паралелно с МАО-инхибитори или с пимозид.

Продуктът се прилага диференцирано и само след преценка за полза, превишаваща потенциален риск – при пациенти със сериозни бъбречни или чернодробни заболявания, диабет, епилепсия, заболявания с кървене.

По условие този продукт не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години. Въпреки това лекуващият може да прецени, че лекарството е подходящо за потребител от споменатата пациентска група; в този случай терапията трябва да е под лекарски контрол. Не бива да се забравя, че при въпросната група има повишен риск от мисли за самоубийство.

Бременни и кърмачки не бива да се лекуват със СЕРОПРАМ.

Взаимодействие с други медикаменти

СЕРОПРАМ може да се взема паралелно с други медикаменти, след като предварително е взето под внимание възможното им взаимодействие. Възможни са промени в терапевтичния ефект или интензивна проява на странични ефекти, което може да се избегне чрез замяна или спиране на медикамент, изработване на терапевтичен график с паузи между отделните приеми и пр. Предупреждението се отнася за съвместяване с литий, сележилин за Паркинсонова болест, метопролол, суматриптан, симетидин, невролептици, нестероидни противовъзпалителни, жълт кантарион.

__

Усреднена цена в аптеките – 16 лв за 28 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *