Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аязмото край Балювица цери очни заболявания, себорея и помага на злояди деца

За водата от аязмото край село Балювица казват, че е свещена. Берковското село е известно отвъд границите на България именно с лечебната вода от кладенчето, която помага при очни болести

Балювица
Освен лековитата вода, кладенчето край село Балювица радва посетителите и с красивата и живописна гледка. Неслучайно описват местността край извора като „отмора за очите и всички други сетива“.

Навремето кладенчето, което съществува от векове, е било доста по-голямо. Но, земетресението във Вранча през 1977 става причина то да бъде затрупано със скали.

Защо кладенчето е обвито в мистерия? Само заради лечебната вода, или има още нещо?

Интересното е, че малко след като скалите затруднили достъпа до водата, като по чудо камъните сами се наместили и ручейчето потекло отново. Напълно възстановено е на 29 юли 2005 година. На този ден се събрали хора от всички краища на България, тъй като чудния извор е бил осветен лично от епископ Нестор.

До кладенчето се стига по една 250 метрова екопътека. Край извора миряни са окачили икони на Света Богородица, Свети Мина и на Исус Христос.

Водата на аязмото е изследвана. Тя съдържа магнезий и лекува най-вече очите. Ако се пие редовно помага и при заболявания на нервната система. Ако и тази информация не е достатъчна, може да отидете при кметският наместник на Балювица Тодор Милков, за да ви покаже сертификат за нея.

Друга любопитна подробност за лековитото кладенче край село Балювица е тази, че водите му минават през златна жила. Иманяри се пробвали преди време да достигнато до златото, но не успели, и изровили друго съкровище – книги. Златната вода на извора помага още и при пърхот, както и себореен дерматит, заради високото съдържание на магнезии. Майки я дават на злояди деца, за да им се усили апетита.

За село Балювица има и други прелюбопитни истории. Днес в иначе живописното селце живеят около 60 човека. Землището на Балювица е малко над 8 кв.км. Най-популярният жител е починалият през 1991 г. поет Младен Исаев.

Източник: opoznai.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *