Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Даниел Амен: 11 неща, които са вредни за мозъка

За съжаление, хората се грижат повече за лицето, състоянието на косата, бюста, стомаха и задните части, отколкото за мозъка

Ключът към желаната красота на лицето и гърдите, както и към здравето на целия организъм е именно нашия мозък. Неправилното функциониране на мозъка е това което обикновено унищожава нашето тяло и е причина за ранно стареене.

Мозъкът е този, който решава да ни измъкне от леглото сутрин. Той ни кара да натиснем бутона „дрямка“. Мозъкът ни дърпа далеч от масата, или пък ни позволява да изядем още един сладолед – напук на всякакви диетични норми и правила. Нашият мозък намира начини да се справи със стреса и да ни накара да се отпуснем, от което лицето ни засиява, косата става по-жива, а походката – игрива. Или пък изпраща сигнали към тялото, от които то се стресира, сбръчква се и се разболява. Благодарение на мозъка можем да откажем цигарите и алкохола, както и да започнем да спортуваме повече, за поддържане добрата форма. Вярвам, че всеки може да допълни този списък от дейности, които са зависими от онова, което се намира между ушите ни.

За да сте в крак с целите и да подобрите тялото и здравето, трябва да оптимизирате мозъка, за да може той да работи с още по-голяма ефективност. Вредните навици на мозъка, на дневна база, затрудняват концентрирацията върху постигането на цели за промяна на състоянието на тялото.

Д-р Даниел Амен

Какво изчерпва нашата енергия и пречи на концентрацията? Ето тези 11 неща карат човешкия мозък да работи с намален капацитет!

– Наследствени заболявания на мозъка
– Инфекциозни болести
– Хормонални проблеми
– Ниска или нестабилна кръвна захар
– Анемия
– Краикоцеребрална (черепно-мозъчна) травма
– Токсични вещества
– Хроничен стрес
– Лекарства
– Нелекувана емоционална травма от миналото
– Вредни за мозъка навици

Наследствени заболявания на мозъка

Те включват различни нарушения, като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВ), някои форми на депресия, тревожни разстройства и обсесивно-компулсивен синдром. Нарушенията по-често се онаследяват при кръвните роднини. Разбира се, съществуват външни фактори, които могат да влошат или облекчат тези проблеми, но е налице и наследствена уязвимост.

Класически проблем, който пречи на енергийния тонус е СДВ. Проблемът с енергията в този случай е, че има твърде много от нея – хиперактивност, безпокойство. Съществува и подтип на СДВ, при който липсва енергия, но за сметка на това невниманието е в излишък. И двата типа почти винаги се появяват в детството.

Въпреки това, „ненатрапчивата“ форма на СДВ е по-често срещана при момичетата, и е по-често се пренебрегвана, защото липсата на концентрация привлича вниманието по-малко от хиперактивните деца. И при двата вида СДВ в списъка на симптомите се наблюдават: повишено разсейване, забавяне, лош ръкопис, чувствителност към миризми, звуци и светлина.

Какво може и трябва да се направи?

За да облекчите симптомите на СДВ, опитайте упражнения, правилно хранене и добавки, които съдържат рибено масло, цинк и магнезий.

Проявите на СДВ влияят на правилното хранене. И обратно – правилната храна е в състояние да смекчи някои прояви на СДВ. Холандски изследователи назначават на деца, които страдат от СДВ, диета с преобладаващи белтъчини и с ниско съдържание на мазнини, повече плодове и зеленчуци, ориз и крушов сок. По този начин се отбелязва значително подобрение на състоянието на хиперактивните деца.

Неуточнената депресия и тревожните разстройства също са свързани с намаление на енергията и затруднена концентрирация. Постоянното потиснато настроение в комбинация с нарушения на съня, нарушения на апетита (преяждане или гладуване) и негативни мисли (безнадеждност, безпомощност или безполезност), напрежение и страх – това са често срещани симптоми на тревожните разстройства и депресията, които трябва да бъдат изследвани и лекувани навреме. Имайте предвид, че нелекуваната депресия действително удвоява риска от болестта на Алцхаймер.

Инфекциозни болести: болести като синдром на хроничната умора, или лаймска болест, лишават хората от много сила и ведрост.

Хормонални проблеми: дисбалансът на хормоните може да „приспи“ даден човек и да наруши способността му да се концентрира. Има няколко научни изследвания, които съобщават, че намаляването на силата настъпва при хора с хипотиреоидизъм. Ниското ниво на естроген при жените също се свързва с намалена мозъчна активност, особено с частта, която е най-уязвима към болестта на Алцхаймер.

Ниската кръвна захар може да се появи поради: лоша диета, диабет, хипогликемия. Нестабилните нива на захарта създават усещане за умора.

Какво трябва и може да се направи?

Яжте малки порции храна, в която има протеини, и избягвайте захарта, за да предотвратите внезапните скокове на кръвната глюкоза. Когато се яде сладко, първо има възстановяване, а след това рязък спад на енергията.

Анемия

Факторите, които намаляват броя на червените кръвни клетки (т.е. водещи до анемия), ви правят по-уморени и намаляват вниманието. Прекомерната консумация на алкохол води до увеличаване и дисфункция на червените кръвни клетки.

Мозъчна травма

Физическите увреждания, ударите, липсата на кислород или други наранявания могат да причинят сериозно увреждане на мозъка и да ви лишат от енергия.

Токсични вещества от околната среда и лекарства

Много лекарства, включително химиотерапевтични лекарства, бета-блокери, седативни хапчета, антидепресанти и болкоуспокояващи изпомпват енергията и пречат на концентрацията. При лечението на рак с химиотерапия и лъчева терапия, за съжаление не само раковите, но и нормалните клетки биват убити. Сканирането на хора, подложени на химиотерапия или лъчева терапия, показва токсично увреждане на различни области на мозъка. След подобно лечение мнозина се оплакват от спад на силата, нарушение на паметта и общ спад в когнитивните способности.

Хроничен стрес

Хроничният стрес доказано причинява проблеми с концентрацията и енергията.

Нелекувана емоционална травма в миналото

Ако не сте излекували някоя травма, която се е случила в миналото, тя ще продължи да отнема силата ви.

Вредни навици на мозъка

Излишък от кофеин, алкохол или захар; употребата на наркотици; липсата на физическа активност; лош сън; лошо хранене и негативното мислене влошават концентрацията. Използването на алкохол (четири или повече чаши вино на ден) постепенно увеличава риска от деменция. Едно ново проучване показва, че дори умереното количество спиртни напитки има негативен ефект върху мозъка. Установено е, че мозъците на хората, които пият само три пъти седмично, са по-малки (смалени като обем), за разликата от мозъците на абсолютните въздържатели.

Какво трябва и може да се направи?

Ако искате да подобрите концентрацията и да увеличите енергийните нива, първото нещо, което трябва да направите, е да лекувате заболяванията и да се отървете от навиците, които разрушават енергията.

Ето един стандартен набор от тестове, които възлагам на пациенти, които имат с проблеми с енергията и концентрацията, за да се изключат медицинските причини за тяхното състояние:

Пълна кръвна картина – може да се открие анемия, увреждане на еритроцитите или дисбаланс на левкоцитите.

– Основнен метаболитен панел – за да се провери състоянието на бъбреците, черния дроб и кръвната глюкоза.

– Дефицитът на В12 е често срещана причина за анемия.

– Нивата на фолиева киселина са важни за храненето на мозъка.

– Нивата на витамин D – ниското ниво на витамин D обикновено се свързва с депресия, проблеми с паметта и нарушен имунитет.

– С-реактивен протеин – индикатор за възпаление.

– Хомоцистеинът също е индикатор за възпаление.

– Липиди – изследване за холестерол и нивата на триглицеридите.

– Инсулин.

– Хемоглобин A1C – за тестване на риска от диабет.

– Глюкоза два часа след хранене – когато има съмнение за хипогликемия.

– Тироидни хормони.

– DHEA-S (дехидроепиандростерон).

– Тестостерон за мъже и жени.

– Естрадиол и прогестерон за жени над 45-годишна възраст.

– Тест за хранителна алергия.

– Профил на мастни киселини за проверка нивата на омега-3.

Първата стъпка за увеличаване на количеството енергия – избягвайте всичко, което вреди на мозъка и водете здравословен начин на живот. Спете достатъчно, хранете се правилно, спортувайте поне 4-5 пъти седмично, оптимизирайте хормоналните нива, намалете стреса. И не забравяйте – променете отношението си към мозъка, помогнете му да работи по-добре, за да промените не само състоянието на здравето си, но и живота си, като цяло.

От книгата на Даниел Амен „Change Your Brain, Change Your Life“

неврохелт при инсулт
Неврохелт помага при безсъние, панически страх, депресия, Паркинсон, след инсулт…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *