Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аритмия: как да възстановите ритъма на сърцето?

Думата „аритмия“ от гръцки се превежда като „загуба на ритъм“. В тялото, където всичко е добре да се случва по координиран начин, не трябва да се позволява появата на „несъответствия“


Аритмия означава патология, при която сърдечния ритъм е ненормален. В резултат на значително увредената активност на свиване и отпускане на нашия двигател, може да се случат опасни усложнения.

Какво причинява аритмията?

Защо понякога сърцето, което уж има чист и равен ритъм, внезапно започва да го губи? Причината за това могат да бъдат много обстоятелства:

– вродено или придобито сърдечно заболяване;
– артериална хипертония;
– нарушение на електролитния баланс (дефицит или излишък от калий, калций, магнезий в организма);
– нарушения на хормоналния статус (при жени в менопауза, рискът от аритмия се увеличава);
– приемане на някои лекарства (например диуретици и симпатикомиметици);
– съпътстващи заболявания (по-специално патологии на щитовидната жлеза);
– лоши навици (пушене, алкохол, зависимост от наркотици).

Не спира, и не спира да бие…

Мнозина смятат, че всяко изменение на сърдечния ритъм може да се счита за аритмия. Не е така. Често е възможно аритмия да се появи и при напълно здраво сърце – например сърдечният ритъм винаги се увеличава при емоционално или физическо натоварване. Ето защо, за да се диагностицира аритмията, трябва да се свържете с кардиолог. В допълнение, за да се идентифицира тази патология на помощ идват и домашните апарати за измерване на кръвното, оборудвани с индикатор за аритмия.

Ако диагнозата е на лице, в случай на учестен сърдечен ритъм, придружен от дискомфорт, е необходимо да се обадите на линейка веднага. В лечебното заведение ще бъде направена електрокардиограма, за да се определи нарушението на сърдечния ритъм и лекарят ще оцени рисковете от развитие на усложнения.

Коварна и опасна

Аритмията се разделя на две големи групи: тахиаритмия – с често сърцебиене, и брадиаритмия – с рядка сърдечна честота. В допълнение, те се разделят на суправентрикуларни и вентрикуларни аритмии (в зависимост от това от коя част на сърцето произлиза).

Съществува и друга класификация: аритмията е пароксизмална и постоянна (хронична), при която предсърдното мъждене продължава години наред.

Накрая трябва да кажем няколко думи и за екстрасистолната аритмия – преждевременна контракция от атриума или вентрикулите на сърцето.

Колко опасна е тази или друга аритмия зависи от нейния вид. Съществуват съвсем безобидни видове, които не водят до значителни последствия, но пък други дори могат да са животозастрашаващи. Например, да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност, което се изразява в намаляване толерантността към физическо натоварване. В допълнение, при аритмия има висок риск от образуването на кръвни съсиреци в сърцето, които могат да се движат през кръвоносните съдове и да ги запушат, създавайки заплаха от инфаркт или инсулт. Аритмията често допринася за тромбоемболизъм (оклузия) на периферните артерии. На фона на нарушенията на ритъма, свързани с рядък импулс, може да има краткосрочен сърдечен арест, спиране на кръвообращението, водещо до загуба на съзнание.

Коварността на аритмията е в това, че тя може да бъде асимптомна. Ето защо, дори при добро здраве, нередовният ритъм, уловен от домашен апарат за измерване на кръвното налягане, е добра причина да се проведе консултация с кардиолог. Лекарят ще оцени общото състояние на пациента и ще проведе инструментални диагностични методи – електрокардиограма (ЕКГ) или Холтер мониторинг.

Има изход!

Днес аритмията се лекува медицински и хирургически.

Медикаментите се предписват както за елиминиране на аритмията, така и за предотвратяване на усложненията, произтичащи от заболяването. В тежки случаи се изисква медикаментите да се взимат през целия живот.

Хирургичното лечение на аритмията е по-малко травматично, благодарение на модерната медицина. Типът операция зависи от вида нарушение на сърдечния ритъм. Например при тахиаритмии се използва радиочестотна аблация. Тънък катетър се вкарва през бедрената кост и се води до онази част от сърцето, където се намира патологичният източник. Използвайки 3D модел на органа, показван чрез рентгеново изображение на екрана на компютъра, лекарят открива точката с неравномерен ритъм и унищожава желания тъканен слой с помощта на радиочестотни уреди.

При аритмии със забавен сърдечен ритъм се имплантира пейсмейкър. Устройството изпраща индивидуално инсталирани импулсни дози към сърдечния мускул, и го принуждава да работи както трябва – в обхвата на естествения ритъм.

Имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори се използват за лечение на животозастрашаваща аритмия. Умните уреди, които се използват при сериозно застрашен живот, незабавно произвеждат електрически импулси и възстановяват нормалната сърдечна дейност. Някои от тези устройства дори помагат на пациентите да избягнат сърдечни трансплантации.

Във всички случаи лечението се предписва от лекар в зависимост от точната диагноза и общото състояние на пациента.

Между другото

Често физическото натоварване е фактор, който предизвиква аритмия. Но възможността за упражняване зависи от вида нарушения на сърдечния ритъм. При определен тип аритмия (например доброкачествена – синусова тахикардия), не е забранено да се провеждат упражнения, но е по-добре това да се случва под наблюдението на лекар. Съществуват видове аритмии, които са противопоказни при интензивно физическо натоварване, така че въпросът дали да тренирате или не трябва да бъде обсъден с кардиолог.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *