ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка от дясната страна на корема: какво може да я предизвика?

Как да тълкуваме болките от дясната страна на корема, особено когато се появяват внезапно?


На какво се дължи коремната болка отдясно: газове, възпаление на вътрешните органи или първи симптом на друга болест? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви кажем какво да правите при коремна болка от дясната страна.

Внезапна остра болка в корема – за съжаление тя се случва често и е много неприятна и болезнена.

В действителност, коремната болка може да бъде симптом на множество заболявания и неизправности в тялото. Както знаете, в корема са някои от най-важните вътрешни органи. Въпреки това, не се паникьосвайте! Ако усетите остра болка в дясната страна на корема, е по-целесъобразно да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да може той да постави точна диагноза, и да назначи компетентно лечение.

Но това не означава, че трябва да останете невежи, защото винаги е полезно да знаете какви са симптомите, които могат да се проявят. Допълнителните знания ще ви помогнат да задавате правилните въпроси на лекаря. Ето защо в тази статия ще ви разкажем за най-честите причини за внезапна болка в дясната страна на корема.

Причини за болка от дясната страна на корема

Болка в корема – с нея се сблъсква всеки от нас. Някои по-често, други по-рядко. Ако тази болка е „позната“ болка, това най-вероятно означава, че сме яли нещо нередно. В такива случаи обикновено нямаме причина за тревога, защото всички знаем какво да направим – спазване на подходяща диета, която изключва прием на продукти, които провокират коремната болка.

Ако болката се локализира на едно място (дясно или ляво), тогава започваме да усещаме сигналите на тялото, според които един от нашите органи е в опасност. Особено, ако болката настъпва от дясната страна на корема, защото, както знаем, там е разположен един жизненоважен орган – черният дроб.

Трябва да знаете, че чернодробните проблеми не са единствената причина за болка от дясната страна на корема. Има и други източници на това неприятно усещане.

1. Газове в стомаха

Газове в стомаха – това е много честа причина за болка от дясната страна на корема. Ето защо не е задължително веднага да започнете да се притеснявате за здравето на черния дроб: може би това са само газове и нищо сериозно. Трудности в процеса на храносмилане, констипация – всичко това може да накара тялото да натрупа газове, които да издуят стомаха. Най-често в този случай болката настъпва под ребрата.

За да разберете дали газовете предизвикват дискомфорт, първо се опитайте да определите естеството на болката.

Дали тази болка се появява най-често след хранене или сутрин? Винаги ли е внезапна? Ако сте отговорили с „да“ на двата въпроса, не се притеснявайте излишно: най-вероятно това са само газове в стомаха.

2. Проблеми с червата

Болката от дясната страна на корема често е сигнал за проблеми с червата.

Какви заболявания водят до възпаление на червата? Най-разнообразни, вариращи от колит (дразнене на дебелото черво) и завършващи с по-сериозни заболявания, като например Болест на Крон. Всички те засягат областта на червата и могат да бъдат опасни за здравето.

Как да различим възпаление на червата от прости газове? На първо място, вижте дали болката от дясната страна на корема е придружена от диария. Ако е така, бъдете бдителни и по-рано се обърнете към лекар: това може да е сигнал, че червата ви са в опасност. В крайна сметка всички заболявания, свързани с червата, се изразяват с диария и болка в корема (най-често в горния квадрат на дясната страна).

3. Бъбреци

Третата причина, поради която болката може да се появи от дясната страна на корема, са бъбречните проблеми. При възпаление на бъбреците обикновено има силни и интензивни болки в коремната област, които преминават към гърба. Тази болка е много показателна и трябва да служи като първи сигнал. Освен това, често срещани са симптоми като висока температура, болка при уриниране и мътен цвят на урината.

4. Панкреас

Панкреасът (известен още като задстомашна жлеза) има продълговата форма, подобна на грозд и се намира в близост до хранопровода, диафрагмата, стомаха, черния дроб и жлъчния мехур, дванадесетопръстника и далака. Това означава, че болката от дясно може да възникне и заради възпаление на панкреаса. Симптомите могат да бъдат подобни на симптомите при възпаление на жлъчния мехур: силна болка в горната дясна част на корема, издуване на стомаха и повръщане.

За да разграничите ясно възпалението на панкреаса от други заболявания, които описахме по-горе, обръщайте внимание на това как се чувствате всеки път след хранене.

Ако често тогава се появяват позиви за повръщане – това е сигнал, че е много вероятно да имате панкреатит. Консултацията с лекар в този случай е задължителна.

5. Стомашна язва

Друга честа причина за коремната болка е язвата. При пептична язва на стомаха болката обикновено се усеща в дясната част на корема.

Такава болка се различава по характер от онези, които описахме по-рано: не е постоянна, тя идва и си отива. В някои моменти внезапно може да се влоши (например, след като ядете нещо много пикантно или кисело) и също толкова бързо да си отиде. Идентифицирането на язва не е лесно, така че най-добрият съвет е да се прегледате при специалист, който ще постави компетентна диагноза.

Надяваме се, че внесохме известна яснота относно физиологията на органите, които се намират в коремната кухина и обяснихме възможните причини за болката от дясната страна на корема.

Бъдете бдителни относно това колко често се появява тази болка и с каква интензивност е. Посетете лекар, ако е необходимо, и не забравяйте, че здравето е преди всичко.

Източник: steptohealth.ru

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Био Чай за бъбреци
Био Чай за бъбреци – подпомага очистването им от камъни и песъчинки, облекчава възпаленията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *