Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да спазвате правилно препоръките на лекаря за пиене на хапчета?

Имате лекарства, назначение от лекаря, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и ще допринесат за вашето оздравяване

Изглежда, няма нищо трудно в това да си пием хапчетата. Но за да може лекарството да работи, важно е да се вземат под внимание редица тънкости.

Преди или след хранене?

Често инструкциите към лекарствата показват, че хапчето трябва да се приема преди или след хранене. Нека се опитаме да разберем какво стои зад тези инструкции.

Преди хранене. Стандартният интервал между таблетката и храненето е 30 минути.

След хранене. Обикновено след хранене се пият лекарства, които дразнят стомашната лигавица (например, индометацин или аспирин) и увеличават на киселинността на стомашния сок. Интервалът от време между храната и таблетката е не повече от 2 часа. Веднага след хранене се пият само витамините.

На празен стомах . Това означава, че лекарството трябва да се приема един час преди хранене или 2 часа след това. Стомашният сок по това време съдържа малко хлороводородна киселина, която може да повлияе на усвояването на някои лекарства. На празен стомах се взимат всички лекарства, произведени от лечебни растения, както и лекарства, съдържащи калций.

В ръководството няма указания. В този случай лекарствата се приемат 30 минути преди хранене, така че солната киселина и хранителните остатъци да не пречат на асимилацията на лекарството.

С какво да ги пием?

Най-доброто средство за пиене на лекарства е чистата вода. Възможни са обаче и други опции. Например, витамините могат да се пият с чай. препарати, съдържащи желязо е строго противопоказано да се пият с билкови отвари – в комбинация с танините, съдържащи се в чая, железни препарати не се абсорбират.

Млякото не е най-добрата компания за таблетките. Например млечните продукти са противопоказани са пият с антибиотици (особено тетрациклини и пеницилини) – калцият намалява ефекта на лекарството. Вярно е, че това важи само за средства, които се произвеждат без защитна капсула.

Кафето също е много коварно питие. В комбинация с лекарства, които съдържат кофеин може да причини главоболие и увеличение на кръвното налягане. Освен това, може да предизвика и нарушения на сърдечния ритъм. Също така не се препоръчва да се комбинира кафе с антибиотици.

Но все пак най-опасната комбинация е лекарства плюс кисел (цитрусов) сок. Особено сок от грейпфрут. С цитрусови сокове в никакъв случай не могат да се пият лекарства за сърце. Такава комбинация може да доведе до предозиране на лекарството. Цитрусовите сокове не трябва да се ползват, за да се пият с тях лекарства като статини, които се използват за намаляване на вредния холестерол и средства за намаляване на кръвното налягане, антибиотици и сулфонамиди. Като цяло, киселите сокове не се смесват с антиациди (лекарства, които намаляват стомашната киселинност), аспирин и някои противовъзпалителни лекарства.

Експертно мнение на терапевтката Марина Копляникова

По време на лечението, опитайте се да се откажете от лошите навици. Особено опасен е алкохолът. Например, в комбинация с препарати, съдържащи парацетамол и антибиотици алкохолът натоварва черния дроб. Някои антидепресанти и хипнотици също са категорично несъвместими с алкохол. Не трябва да се комбинират с алкохолни напитки и антикоагуланти – това може да доведе до кървене. Друга опасна комбинация е алкохол и инсулин. Резултат от такава дразнеща смес може да бъде диабетна кома.

За пиенето разбрахме. Ами храната?

Сред хранителните продукти лекарствата имат не само врагове, но и приятели.

Например, когато приемате антибиотици е добре да спазвате лека вегетарианска диета. От антибиотиците страда чревна микрофлора, а фибри намерени в тези храни способстват за образуването на полезни микроби.

Някои противовъзпалителни лекарства затрудняват абсорбирането на витамин С и фолиева киселина. Броколи, зеле, семена и орехи ще запълнят тези загуби.

Протеиновата храна (месо, риба, калмари) ще бъде добра компания за лекарства, съдържащи естрогени – женски полови хормони. Протеините ще намалят подуването, което често придружава приемането на тези средства.

Източник: newsgra.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *