ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се прави здравословна саламура за кисели краставички?

Дойде сезона, през който всяка добра домакиня прави кисели краставички. Но за да станат те вкусни, и за да са дълготрайни, трябва да им се приготви подходяща саламура

кисели краставички
Факт е, че през зимните месеци повечето от нас обичат да похапват кисели краставички. Те са подходяща гарнитура за ястия от картофи или от месо. Също така се знае, че в много редки случаи използваме саламурата, която е спомогнала за консервирането на зеленчуците. А както може би сте чували, саламурата на киселите краставички има много повече ползи за здравето, отколкото самите краставички.

Саламурата от киселите краставички обикновено се препоръчва да пие след шумни празници, като средство за предотвратяване на махмурлука. Но колко от нас подозират, че тази напитка може да помогне и при някои заболявания, ако се пие редовно? В крайна сметка, това е естествен пробиотик, който сами можем да си направим.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА САЛАМУРАТА НА КИСЕЛИТЕ КРАСТАВИЦИ

1. Елиминира дехидратацията. Саламурата е богата на калий и магнезий. Тези елементи възстановяват водния баланс на организма.

2. Облекчава мускулните болки. Не става дума за изцеление на сериозни наранявания и болести, но е напълно възможно да се облекчи напрежението и спазмите, ако се пие редовно по една-две глътки саламура. Най-вече това трябва да стане навик на хората, които работят тежък физически труд.

3. Укрепва имунната система. Маринатата обикновено е доста кисела. Това е защото е богата на витамини С и витамин Е. Първият предпазва от настинка, а вторият витамин има благоприятен ефект върху здравето на жените.

4. Пиенето на саламурата, в която са направени киселите краставички ще помогне на онези, които искат да се справят с наднормените килограми. За целта се изпива по 200 мл разредена саламура преди всяко хранене (слага се във водна чаша и се долива вода).

5. Стабилизира кръвната захар, благодарение на наличието на оцет. Солта е полезна за диабетиците и за предотвратяване на това заболяване.

И сега, нека разберем как се прави вкусна и полезна саламура за кисели краставички

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 3-ЛИТРОВ БУРКАН

  • 4 скилидки чесън
    3 дафинови листа
    3 съцветия от копър
    2 супени лъжици сол
    2 супени лъжици захар
    1,5 супени лъжици 9% оцет
    10 грама сладък пипер
    листа от череша, дъб, касис, лозови листа (по избор)
    1 кг краставици

ПОДГОТОВКА

1. Стерилизирайте буркана.
2. Поставете листата на дъното. Наредете краставичките близо една до друга.
3. Залейте ги с вряла вода и оставете за 10 минути.
4. Повторете процедурата с прясна кипяща вода. След 20 минути, изсипете водата в подходящ съд и варете заедно с всички подправки.
5. Изсипете течността в буркана с краставиците, добавете оцета. Сложете веднага капак.

Както стана дума, киселите краставички са вкусни, и от тях също има полза. Но, за да се усети тази полза, трябва да се ядат много краставички, а това не е възможно. Полезните вещества в саламурата са концентрирани. Ето защо тя е за предпочитане от самите краставички, когато става дума за подобряване на здравето. Пийте профилактично по половин чаша саламура през ден-два и останете здрави!

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *