Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои тумори може да се оперират по здравна каса с робота Да Винчи

Д-р Тодор Димитров отговаря на въпроса кои тумори може да се оперират с робота Да Винчи, поема ли здравната каса тези операции, както и каква част от интервенцията се доплаща от пациента

Източник на изображението: tokudabolnica.bg

Д-р Тодор Димитров оперира с робота Да Винчи вече повече от 8 години. Роботът Да Винчи е най-прецизната хирургична техника в гинекологията.

През 2017-та година д-р Димитров започва работа в отделението по Обща и онкологична гинекология и тазова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Д-р Тодор Димитров

 

Роботът Да Винчи, или познат още като Хирургическа система „Да Винчи“, е създадена от американската компания Intuitive Surgical. Одобрен е от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 2000 г. Системата е предназначена да улесни някои сложни хирургични операции. Използва минимално инвазивен подход и се контролира от хирург чрез конзола.

Най-често роботът Да Винчи е полезен при операции на сърцето, простатектомии и все по-често за възстановяване на сърдечната клапа и гинекологични хирургични процедури.

Хирургичната система Да Винчи се използва в болници в цял свят, като през 2012 г. се извършват 200 000 операции, най-често за хистеректомия и премахване на простатата.

В България през 2010 г. роботизираната хирургия на гинекологични злокачествени тумори бе включена в клиничните пътеки. Използва се за операции на:

– рак на матката в първи стадий,
– рак на маточната шийка в стадий 1А1, 1Б1
– рак на яйчниците в първи стадий

Д-р Димитров уточнява в интервю за credoweb.bg, че за лечението на рак на яйчниците в първия стадий има научен спор дали трябва да се прави миниинвазивна хирургия или директно да се премине към конвенционална.

От 2016 г. бяха включени и доброкачествените образувания. Малки операции на кисти, миоми и др. не е препоръчително да се правят с робота, защото те могат да бъдат извършени по лапароскопския метод, уточнява д-р Димитров.

Роботът Да Винчи е най-полезен за жените, които имат по-висока степен на затлъстяване. Тази свръхиновативна хирургия е за предпочитане при тях, тъй като затлъстелите пациентки са изключително трудни за опериране с помощта на конвенционалната хирургия.

Роботът Да Винчи е извънредно прецизен. Това позволява едно по-бързо и безболезнено възстановяване.

След като бъдат одобрени за операция, пациентите доплащат около 2000 лв.

До момента в Болница Токуда за 6-7 месеца са направени над 80 гинекологични операции, което представлява една внушителна цифра.

В България с роботът Да Винчи се работи от февруари 2008-та година. В Плевен е била извършена първата операция с него, като тази операция е била първата по рода си в Югоизточна Европа. В САЩ са започнали да използват хирургичната роботизирана система през 2006-та, а година по-рано, през 2005-та е направена и първата операция в Европа.

Три са роботите Да Винчи в България – два в Плевен и един в София, в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Адрес на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда:

София, кв. „Хладилника“, 1407 „Лозенец“, бул. „Никола Й. Вапцаров“ 51Б (с кола входът е от ул. „Ат. Дуков“).

Телефон за записване:02/ 403 4000
Спешни случаи:02/ 403 4112

Източник: credoweb.bg

витамин B17
Витамин В17 вече е достъпен и у нас!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *