ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За първи път в България: нов метод за нехирургично лечение на чернодробни тумори

В болница „Тракия“, Стара Загора, бяха направени първите процедури за лечение на тумори в черния дроб с нов, модерен метод

чернодробни тумори
За целта на лечението са използвани емболизиращи микросфери EmboCept S. Процедурите бяха успешно проведени в инвазивния сектор на болница „Тракия“, Стара Загора.

С иновативното лечение са лекувани двама пациенти – жена на около 60 години и мъж на около 50 години. И двамата са били с метастази в черния дроб, които са разпространени до степен, която не позволява ефективното им отстраняване по хирургичен път.

Извършена беше „емболизация“ (запушване) с микросфери. Това е миниинвазивна процедура, при която чрез специален, много тънък катетър, през артерия на крака или ръката лекарите достигат до чернодробната артерия на пациента. След това се инжектира локално емболизиращия препарат. По този начин микросферите достигат раковите тумори и запушват кръвообръщението. Така химиотерапевтичното лекарство се акумулира директно от туморните клетки.

Микросферите са направени от нишесте и след около 40 минути се разтварят. Циркулацията на кръвта в черния дроб се освобождава.

„Резултатът от лечението на първите двама пациенти ще стане ясен след около месец, когато ще направим преглед и втора процедура“, поясни д-р Борислав Борисов. Сега емболизирахме десния дял от черния дроб при двамата пациенти, следващата процедура ще бъде върху левия дял“.

Целта на лечението е да спре развитието на метастазите до положението, в което се намират в момента. Очакванията на лекарите са да започне и процес на обратно развитие.

Д-р Юрген Еберт

Първите процедури за емболизация на чернодробни тумори в Болница „Тракия“ беше консултирано лично от д-р Юрген Еберт

Д-р Юрген Еберт е онколог и мениджър на фирма PharmaCept – Берлин. Фирмата притежава патента на EmboCept S.

„Това е продукт, който се прилага успешно от около 5 години в клиниките на Европа. Благодарение на него пациентите с напреднал стадий на метастази в областта на черния и белия дроб, както и в областта на ушите, носа и гърлото имат значително по-добра преживяемост“, обясни д-р Еберт.

В страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването с унищожаване на метастазите. Като почти всяка инвазивна процедура, емболизацията на чернодробните тумори с микросферите EmboCept S е минимално травматична. Поносимостта на пациентите е много по-добра, отколкото при приложението на стандартна химиотерапия.

Тъй като микросферите, с които се вкарва химиотерапевтикът, се резобрират, това дава възможност терапията да бъде повтаряна отново на определени периоди от време.

Препоръчва се емболизацията на чернодробните тумори с микросферите да бъде прилагана трикратно през един месец. Компютърен томограф следи състоянието на третираните тумори. Ако настъпи подобрение, лечението се прекратява. При липсваща промяна или влошаване на състоянието лечението се прилага отново по гореописаната схема.

Болница Тракия Център / МЦ „Трета поликлиника“

Централна градска част
6000, Стара Загора, булевард „Патриарх Евтимий“ 84 / 86

E-MAIL: contacts@trakiahospital.com

ТЕЛЕФОНИ:
Поликлиника: 042/988 998;
Болница: 042/988 988

––––––––––––––––––––––––––––-

КОНТАКТИ: Д-р Борислав Борисов – Кардиолог гр. Стара Загора
Адрес: гр. Стара Загора, ул. Дунав 1
Адрес: гр. Стара Загора, ул. Христо Ботев 69, вх. В, ет. 1 ап. 73
Тел.: 042/ 620020; 042/ 98777; 0888311753
Е-mail: dr_b_borisov@yahoo.com

Източник: trakiahospital.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *