ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛАНЗОПРАЗОЛ / LANSOPRAZOLE

Съдържа ланзопразол, захарни сфери, повидон, натриев лаурилсулфат, натриев нишестен гликолат тип А, тринатриев фосфат додекахидрат, хипромелоза, триетилов цитрат, съполимер на метакрилова киселина и етилакрилат, титанов диоксид, талк, желатин, шеллак, пропиленгликол, амониев и хидроксид, железен оксид

Предназначение

ланзопразолЛАНЗОПРАЗОЛ е инхибитор на протонната помпа – използва се за намаляване киселинността на стомашния сок.  Продуктът се препоръчва при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастро-езофагеален рефлукс, стомашни киселини, инфекции с причинител хеликобактер пилори, синдром на Цьолингер-Елисон, като профилактика при продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

Как се приема

Приемът на ЛАНЗОПРАЗОЛ трябва да бъде назначен от лекар; лекуващият определя дневната доза и продължителността на приема в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Възможно е продуктът да се приема веднъж дневно, това следва да става по едно и също време. При двукратен прием първата доза се взема сутрин, а втората – вечер. Капсулите се поглъщат цели, с вода.

  • При стомашни киселини се препоръчва прием на 15-30 мг дневно в продължение на 4 седмици;
  • При язва на дванадесетопръстника дневният прием е 30 мг за две седмици, а при стомашна язва – 30 мг за 4 седмици; при гастро-езофагеален рефлукс приемът също е 30 мг дневно за месец;
  • Лечението на инфекции с причинител хеликобактер пилори налага комбиниране на ЛАНЗОПРАЗОЛ с два антибиотика; приемът е сутрин и вечер в продължение на седмица. Изборът на антибиотици най-често се спира на кларитромицин, метронидазол, амоксициклин.
  • За лечение при синдром на Цьолингер-Елисон се дава първоначална доза от 60 мг дневно, след което дозата се коригира индивидуално в зависимост от повлияването.

Ако е пропуснат прием, лекарството може да се вземе при първа възможност или да се изчака времето за следващия. Не бива да се превишава разпоредената от лекуващия доза. При неволно предозиране трябва да се търси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Необходима е незабавна медицинска помощ при алергични реакции с оток на гърлото и лицето, затруднено преглъщане и дишане, анафилактичен шок, обща слабост.

Има информация за чести оплаквания от главоболие и замайване, болки в стомаха, газове, запек, обрив и сърбеж, доброкачествени полипи в стомаха, чернодробни отклонения.

Възможни са също и промени в кръвната картина, болки в мускулите и ставите, депресивни състояния, отоци, фрактури на големи кости. Съобщавано е за кандидози, косопад, проблеми със съня, халюцинации, фоточувствителност, промени във вкуса и апетита и пр. Не са изключени бъбречни проблеми, панкреатит, тремор, еректилна дисфункция.

В редки случаи се установяват странични ефекти от рода на дисбаланс на имунната система, колит, стоматит, тежки кожни реакции с образуване на мехури, халюцинации, нарушения на водно-солевия баланс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛАНЗОПРАЗОЛ не бива да се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът се прилага само след индивидуална оценка на риска при пациенти с чернодробни заболявания. Подобен режим се препоръчва също при бременност и кърмене.

Медикаментът не се използва при лечението на деца и подрастващи.

Пациентът, лекуван с този медикамент, не бива да шофира, ако има прояви на странични ефекти от рода на замайване, влошена концентрация, халюцинации, забавени реакции.

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментът е несъвместим с продукти, които се използват при лечението на ХИВ-позитивни и съдържат атазанавир.

Съчетаването с антибиотици при лечение на инфекции от хеликобактер пилори може да се назначи само от лекар.

Специално внимание изисква паралелният прием с някои медикаменти, които променят терапевтичния си ефект и този на ЛАНЗОПРАЗОЛ. Става дума за кетоконазол, рифампицин,  дигоксин за сърдечни заболявания, такролимус за имплантирани, теофилин за астма, флувоксамин и жълт кантарион при депресии, антиациди, сукралфат и пр.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 28 капсули от 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *