Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Топ 10 на хранителните митове

Мит 1 – Захарта причинява диабет – Диетолозите отдавна са се произнесли, а и не само те, че това не е вярно.  Когато човек има диабет е нормално да следи нивото на захарта в организма си и този процес да се контролира, но когато не страдате от заболяването, няма опасност да го развиете, ако консумирате повече шоколад . Основните рискови фактори са високото съдържание на калории в приеманите храни, наднорменото тегло и неактивния начин на живот. Разбира се, не изключваме и стресовите ситуации.

Мит 2 – Всички мазнини са вредни – Факт е обаче, ме човешкият организъм се нуждае от мазнини, за своето нормално функциониране. Те помагат да се запази целостта на клетъчната мембрана. Нормално е обаче да се контролира приемът им, тъй като ако прекалявате ще си доведете сърдечни заболявания и наддаване на теглото, а  това са предпоставки за много заболявания. Има добри и лоши мазнини, решението едните да бъдат заменени с другите.

Мит 3 – Кафявата захар е по-добра от бялата! – Кафявата захар, която се продава в хранителните магазини е всъщност бяла захар на пясък с меласа. Вярно е,че тя съдържа незначителни количества минерали, но те не са определящи за организма.

Мит 4 – Кафявите яйца са по хранителни от белите яйца – Цветът на яйцата няма нищо общо с качеството, аромата, хранителната стойност, характеристиките на готвене и т.н. Цветът зависи само и единствено от породата на кокошката. Едните са с бели пера, а другите с червени.

Мит 5 – Избягвайте морските дарове и ще имате нисък холестерол – В действителност обаче, холестерола намерен в морските дарове и в различните видове риба има слаб ефект върху холестерола в кръвта при хората. Реално въздействие оказват само храните с наситени мазнини и трансмастни киселини, а именно – месо и пържени храни.

Мит  6 – Ако искате да отслабнете, избягвайте въглехидратите – Основното послание на много диети, че е въглихидратите насърчават производството на инсулин, което от своя страна води до увеличаване на теглото. Затова и чрез намаляване на приема им, може да загубите тегло. За съжаление обаче, това не е вярно. Много ниското съдържание на въглихидрати всъщност води до процес, в който тялото започва да гори запасите си от гликоген, нужен за енергия и започва да се тоделя вода, а от там и спад в теглото. Истината обаче е, че нормалния прием на калории е от 1800 до 2200 на ден. Ако намалите само с 500 калории нормата ще губите по килограм на седмица. Поради това, няма значение дали сте на високо или нисковъглехидратна диета.

Мит 7 – Избягвайте ядките, защото водят до затлъстяване – Да, вярно е, че те са силнокалорична храна. 15 ядки кашу носят в себе си близо 200 калории.  Затова е достатъчно просто да се въздържате и да контролирате дозата. При нормален прием, те могат да бъдат и здравословен ефект.  Ядкитеса богати на мононенаситени и полиненаситеми мазнини.

Мит 8 – Необходимо ли е да ядете като за двама, по време на бременност –Енергийните нужди варират между отделните индивиди. Обикновенно се препоръчва при бременните жени дневнияп рием на калории да се увеличава през първото тримесечие с 100 калорий, и с още 300 през второто и третото. Една допълнителна закуска преди лягане, състояща се от плодове или мляко също е допустима. Не се препоръчва обаче да се прекалява със сладоледа.

Мит 9 – Пропускането на хранене може да помогне да отслабнете – Много хора си мислят, че като прескочите едно хранене за деня и ще свалите излишните килограми. Това означава, че не знаете как работи вашето тяло. Истината е, че ако направите това, тялото ви ще си помисли, че сте в режим на глад и ще се опита да компенсира метаболизма. Затова при следващото си хранене ще сте склонни към преяждане.Затова и е казано по-добре да се храните на често по малко. По този начин се балансира нивото на кръвната захар.

Мит 10 – Червеното месо е врезно за здравето – Често хората, коментират, че червеното месо е вредно. Вярно е, че някои изследвания доказват, че се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и че това се дължи на наситените мазнини. Така обаче е добре да се знае,ч е дори и пиле може да съдържа толкова наситени мазнини, както и разфасовките от говеждо или свинско месо. Например при сервиране на филе говеждо или свинско има по-малко наситени мазнини, отколкото едно пилешко крилце с кожата. Така че не е нужно да спирате да ядете месо, било то червено или бяло. Достатъчно е просто да балансирате храненията си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Топ 10 на хранителните митове

  1. Pingback: Чаша вино има толкова калории, колкото парче торта | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *