ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Сотир Марчев, кардиолог: 10 правила за оцеляване и сърдечно здраве

Ако се доверим на статистиката, България е на едно от първите места по смъртност от сърдечни заболявания. Доцент Марчев и неговите 10 правила за оцеляване и здраво сърце ще държат болестите далеч от вас

Сотир Марчев
В интервю, което даде наскоро, доц. Сотир Марчев коментира статистическите данни с твърдението, че няма какво да се направи, за да оцелее цяла България. Но, всеки лекар и специалист е длъжен да се бори за здравето на отделния човек, който е дошъл при него. По този начин статистиката няма да е толкова стряскаща и фактите няма да са толкова тъжни.

Каква е рецептата за оцеляване на доцент Марчев?

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

Кардиологът с дългогодишен опит има 10 правила за оцеляване, които всеки пациент може да прочете в неговия кабинет. Лекарят дава пример с компютърните игри. В тях, за да се стигне до финала, има известни правила, които трябва да се спазват. И със здравето е така.

Оцеляването в живота зависи от десетина медицински правила. За да живеем по-дълго и по-добре трябва да мислим по-скоро за продължителността на живота, отколкото за неговия смисъл.

Първото правило гласи – всеки човек трябва да си знае колко му е кръвното. Ако кръвното е високо, да го лекува. Ако му е назначено лечение – да си взима хапчетата редовно. Според доцента, кръвното на здрав човек трябва да е под 140 на 90. За диабетиците – под 130 на 80.

Второто правило е, че всеки разумен човек, прехвърлил 30-те, трябва да знае колко му е холестеролът. Ако е висок и извън границите – да намери начин да го свали, било чрез диета, спорт или лекарства. Ако показателите на холестерола са в границите на нормалното – след година да го провери отново. Нормата за холестерол е 5, лесно се помни.

Най-общо здравните показатели трябва да изглеждат така:

– кръвната захар трябва да е под 6.
– холестеролът да е под 5.
– лошият холестерол трябва да е под 3.
– триглицеридите да са под 2.
– добрият холестерол да е над 1.

Третото правило е човек поне веднъж в годината да дава кръв, да е кръводарител

Кръводаряването е благотворителен акт с ползи както за онзи, който има нужда от кръв, така и за човека, който я дарява.

Четвъртото правило е да знаем колко тежим. Здравословните килограми се измерват по класическата формула: ръст в сантиметри минус сто. Ако килограмите са повече – да се свалят.

Петото правило е свързано с предното, защото гласи следното: човек трябва да има интензивно натоварване не по-малко от 45 минути, поне 4 дни от седмицата. Ако натоварването е леко – минутите са повече от 45 и се извършва всеки ден. Например – всеки ден трябва да ходите пеша в рамките на 1 час.

Шестото правило е – откажете цигарите!

Най-добре е цигарите да се откажат от раз и с инат, съветва доцента. Хапчетата и другите помощни средства са по-безполезни от чистия инат. Инатът наистина работи. Както и от уверението, че цигарите действително са вредни. Не е истина, че седем цигари на ден не вредят. Цигарите са вредни и трябва да се откажат незабавно. Не от днес, не от утре и не от понеделник, а веднага. Точка!

Седмото правило е – не прекалявайте с безалкохолните газирани напитки. В интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ доцент Марчев каза, че прекаляването с безалкохолните напитки е по-вредно, отколкото прекаляването с алкохола. Разбира се, това не означава, че алкохолът е по-малко вреден. И алкохолът вреди, почти колкото цигарите и безалкохолните напитки, затова и трите трябва да бъдат под еднакъв контрол.

Осмото правило – бъди умерен. Умереността, според доцент Мирчев, е голямо човешко достойнство, което малцина притежават. Умереност в храненето, умереност в спортуването, умереност в съня. Няма вредни храни, има прекалена консумация на дадена храна. Човек не бива да се отказва от месото, но не бива да кара изцяло на плодове и зеленчуци. За предпочитане са зеленолистните зеленчуци, защото плодовете не са онези плодове от едно време. Днес много земеделски култури са култивирани, за да станат по-сладки и по-издръжливи.

Деветото правило е – намалете стреса! Или поне намирайте начини да туширате последиците от него.

Десето правило. Ако имате много рискови фактори, ако сте дебел, ако пушите и прекалявате с алкохола, ако кръвното ви е високо – отидете на лекар, който да ви изпише най-доброто и подходящо лечение на кръвното, което ще е здравословно за вас. Защото, няма хапче за отказване на алкохола, нито за отказване от цигарите, няма лекарство от което да се отслабва, но има предостатъчно лечебни средства за високо кръвно.

Ако успеете да се справите поне с един фактор, като високото кръвно, който застрашава здравето и жиеота ви, с останалите ще ви е по-лесно.

За контакти:

Доц. Сотир Марчев, дм

изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Плевен

Ул. „Владимир Вазов“ № 91, Втора клинична база, Плевен 5800, България

Факс: 064/ 80 17 51

GSM: 0885 188 015

E-mail: sotir@4xm.com

www.4xm.com

Източник: bnt.bg, bgnow.eu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *