БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Доцент д-р Борислав Герасимов дава ефикасни съвети за лечението на болки в кръста

При болки в кръста трябва да търпим не само самата болка, но и да се съобразим с липсващата или влошена мобилност на тялото. Доброто възстановяване зависи предписаното лечение при болки в гърба

Доц. д-р Борислав Герасимов, Д.М., е републикански консултант по спешна неврология към МЗ и СМП и в унивеситетската болница и ДКЦ „Софиямед“. Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология.

След като болката в кръста е продължила дълго време, голяма част от пациентите се съгласяват с препоръчаното от лекарите оперативно лечение. Доцент Герасимов, обаче съветва да не се бърза с операциите.

Болката в кръста се причинява от притискането на нервните окончания в задната част на гърба и гръбначния стълб. Когато притискането се отстрани по оперативен път, това е свързано с много допълнителни травматични промени и проблеми в съседните тъкани и стави.

И най-простата операция на гръбначния стълб води след себе си известни промени. Тези промени дават предпоставка за рецидиви и други усложнения, свързани с липсата на премахнатия диск. Получава се допълнително натоварване на съседните структури. Често срастванията след операцията водят до хронични болки. Болки, които трудно се овладяват и не се повлияват от медикаменти. В едно с болките, се появяват и допълнителни двигателни затруднения. И, за да се овладее ситуацията, е нужно да се направи още една операция, а понякога и повече от две интервенции, за да се премахнат последиците от предишните оперативни намеси. Получава се един омагьосан кръг, неприятен не само за пациента, но и за неговите близки.

Доцент Герасимов

Доцент Герасимов подчерта в интервю, което даде преди известно време, че болките в кръста най-често се обострят от простуден момент в лумбалната област

Болките в кръста не трябва да ни безпокоят, ако не са съпроводени с парези на мускули, водещи до затруднено или невъзможно движение. Ако не са налице и проблеми с уринирането, или секса, при по-млади хора, то тогава задължително трябва да се потърси второ мнение, ако предписаното лечение не е дало ефект или е назначена операция.

Според доцента, болковите симптоми са лечими успешно, но това е свързано както с подходящо назначена рехабилитация и медикаментозно лечение, така и време. Нужно е да минат седмици, а понякога и месеци, докато се възстанови загубената мобилност. Но след това няма да е необходимо да се прави още една операция, както и да се преживеят отново всички неудобства, свързани с нея.

Затова винаги търсете второ или дори трето мнение при недостатъчен лечебен ефект до две- три седмици, след като са се появили болките в кръста, и свързаните с тях затруднения в движението.

Доцент Герасимов съветва да не се плашим от интерпретацията на лекари, които не винаги са компетентни, а понякога направо недобросъвестни.

“Ужасната” находка от рентгеновите, скенографските и магнитнорезонансните изследвания невинаги е толкова „ужасна“. Дисковите хернии, протрузии (издувания), стенози (стеснявания) на гръбначния канал, сраствания, изкривявания (сколиози, кифози) и други описани промени са само моментно състояние и резултат на досегашното развитие на патологичните процеси в областа на кръста и гърба.

Решаваща в съвременната неврология е точно поставената диагноза. Тя става факт след обстоен и компетентен неврологичен преглед и задълбочено обсъждане на проблемите с опитен невролог.

Заболяванията на периферната нервна система, в чиято група са и дискогенните лумбосакрални радикулити, неврити и полиневрити, в повечето случаи са успешно и напълно лечим неврологичен проблем

Болката е добър сигнал за добрите невролози и изисква бързо и ефективно лечение. Не е нужно да се прибързва, или да се назначават некомпетентни или комерсиални подходи към страдащите и нетърпящи никаква болка пациенти, каза доцент Герасимов.

Болката често означава и добра прогноза. Тя е добър съветник на опитните специалисти.

В областта на гръбначния стълб има прешлени, нервни коренчета, малки кръвоносни съдове, междупрешленни дискове от съединителна и хрушялна тъкан, междупрешленни ставни, сухожилни и мускулни връзки. Затова и болките в кръста са обект на внимание, освен на невролозите, и на много други специалисти.

Народните лечители и старите хора препоръчават при болки в кръста затопляне и покой в острия период. Има логика в този начин на овладяване на болката. Чрез почивка и затопляне се получава отпускане на мускулите. Не е случайно и това, че старите българи са увивали кръста с вълнен пояс. При тежка физическа работа са затягали кръста си и с широки колани, както правят сега носачите и щангистите. Ако се съчетаят огромните диагностични и лечебни възможности на съвременната неврология с допустимите и медицински доказани методи от алтернативната медицина, то тогава няма да има място за песимизъм по отношение на болките в кръста. В крайна сметка, болките в кръста са се появили малко след като човека се е изправил на два крака, затова и овладяването им е обект на многовековен човешки опит.

Кое е най-правилното лечение на болките в кръста, според доцент Герасимов?

Най-правилното и успешно лечение на болките в гърба е етиопатогенетичното лечение (причинно- следственото).

Болките в кръста, в над 90% от случаите, се причиняват от дискогенни лумбо-сакрални радикулити. Този тип болки се лекуват сравнително успешно от съвременната неврология.

Най-често болките са провокирани от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след простуда в областта на кръста. Притиска се нервното коренче, което реагира с неспецифично възпаление и оток  в тясното пространство на междупрешленния отвор. Това предизвиква силна, до непоносима болка. Когато се премахне възпалението и отока на коренчето, това води до практическо излекуване и възстановяване на дейността на засегнатото коренче. Почивката и правилно назначеното лечение, за всеки конкретен случай, са в състояние да избавят почти всеки от неприятните болки в гърба.

Болката е важен и много полезен симптом. Тя показва, че коренчето е ”живо”, и че съществува възможност за пълното му възстановяване, когато се освободи от притискането с помощта на различни съвременни лечебни методи.

Доцент д-р Борислав Герасимов, Д.М., Национален консултант по спешна неврология към СМП и МЗ (тел.112), Университетската болница Софиямед и Neoclinic.

GSM: 0888-22-15-15

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Доцент д-р Борислав Герасимов дава ефикасни съвети за лечението на болки в кръста

  1. Коста каза:

    Един от най-корумпираните невролози. Първо прибра парите за прегледа в портфейла, после попита какъв е проблемът. Никадърно „светило“! Бог вижда всичко обаче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *