ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Застрашени ли сте от остеопороза? Разберете веднага!

При това заболяване костната плътност намалява и човек става по-податлив на фрактури

Фрактурите и остеопорозата

Няма как да усетите сами, че костите ви изтъняват. Всяка кост може да бъде засегната от остеопороза, но най-често се увреждат тези на бедрата, гръбнака и китките. Освен във вид на цялостни или частични счупвания на кости, остеопорозата може да се прояви и в изкривяване на гръбнака, което води до намаляване на височината и прегърбване, както и до болки.

За съжаление, всеки втори, който е имал фрактура заради остеопороза, обикновено има и следваща такава, защото се получава нещо като каскаден ефект. Ако човек е имал фрактура на гръбнака, е с 4 пъти по- висок риск спрямо останалите хора, да има ново счупване до една година от първото.

Друг сериозен проблем е, че много от фрактурите на гръбнака не биват диагностицирани и лекувани. Много често хората си мислят, че симптомите на такива фрактури – болка в гърба, намаляване на ръста и изкривяване на гръбнака – са просто прояви на напредващата възраст. За да се предотврати появата на повторни счупвания, е важно остеопорозата да бъде диагностицирана и лекувана възможно най-бързо.

остеопороза
Остеопорозата засяга както жени, така и мъже

Рискови фактори

Остеопорозата засяга както жени, така и мъже, но дамите са с много по-голям риск от болестта в сравнение с господата. Това е така, защото са с по-тънки кости от мъжете, а освен това преживяват и бърз спад на нивата на естроген по време на менопаузата. Когато този хормон намалее, костите започват да губят калция и други важни за тях минерали с много по-бързи темпове.

Мъжете също губят костна плътност с напредването на възрастта, но при тях спадът на тестостерон е много по-плавен през годините, така че обикновено остават с достатъчно костна плътност до края на живота си. Намаленият прием на калций и недостигът на витамин D могат да влошат здравето на костите.

Какъв е личният ви риск от развитие на остеопороза?

Той може да бъде изчислен, преди да се е проявило заболяването. Освен половата предразположеност при жените, друг основен фактор е напредването на възрастта. Но има и други причини, които водят до поява на остеопороза.

Фамилна история, показваща наличие на остеопороза

Здравето на костите е донякъде наследствено предопределено, така че е добре да вземете предвид факта, че някои от роднините ви (най-вече родители, братя и сестри) е диагностициран с остеопороза. Помислете и дали някой член на семейството ви не си е счупвал прекалено лесно кост или пък бързо не е загубил сантиметри от ръста си – всичко това са симптоми на загуба на костна плътност.

Намалени нива на калций и витамин D

Възрастните хора се нуждаят от 1000 мг калций на ден, за предпочитане приет чрез храната. При жени над 50 години и мъже над 70 – тази дневна необходимост се покачва до 1300 мг. Що се отнася до витамин D, неговият дефицит се провокира от липсата на достатъчно излагане на слънчева светлина. Без достатъчно витамин D, организмът не може да усвоява добре калция.

Медицинската ви история

Някои заболявания и медикаменти могат да засегнат здравето на костите:

– Прием на кортикостероиди. Често те се употребяват за лечение при астма, ревматоиден артрит и възпалителни състояния;

– Ниски нива на хормони.

При жените – това е появата на ранна менопауза, а при мъжете – ниски нива на тестостерон;

– Проблеми със щитовидната жлеза – хиперфункция на щитовидната или околощитовидните (паращитовидните) жлези;

– Състояния, пречещи на нормалното усвояване на хранителни вещества – такива са целиакия, болест на Крон и други възпалителни състояния на червата;

– Някои хронични заболявания – сред тях са ревматоидният артрит, хроничните чернодробни и бъбречни заболявания;

– Някои лекарства срещу рак на гърдата, рак на простатата, епилепсия и някои антидепресанти.

Начин на живот

Рисковите фактори в тази категория са ниската двигателна активност, пушенето, прекомерният прием на алкохол. Теглото също е от значение – ако е твърде ниско или твърде високо (особено ако затлъстяването е причинено от хормонален дисбаланс), може да засегне здравето на костите.

Добре е жените над 50 да се консултират с личния си лекар и да изследват костната си плътност. Това е направо задължително, ако някакъв малък инцидент е довел до счупване на кост.

Източници:3дpaвен журнaл,Pixabay.com,https://osteoz.ru/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *