Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билката на Авицена лекува сто болести (РЕЦЕПТИ)

Арабските мъдреци казват: „Ако хората знаеха какви са истинските ползи от сминдуха, щяха да го продават на цената на златото“

сминдух
Уникалната история на сминдуха започва в Египет. Той все още е известен по света като египетски чай или жълт чай от Египет. В арабските страни дервишите го наричат „билката за сто болести“. И днес много арабски и индийски жени ядат печени семена от сминдух, за да направят формата на гърдите и бедрата по-заоблена. Китайските лекари използвали сминдух при треска, заболявания на пикочния мехур, мускулни болки, чревни и белодробни заболявания. В аюрведичната медицина с тревата на Авицена се лекува пептична язва.

Какви са ползите за здравето?

В Персия сминдухът е известен като любимата билка на Авицена. В древна Гърция Хипократ е оценил лечебните свойства на сминдуха, като го предписва за укрепване на силите. Източните жени използват билката за увеличаване на кърмата.

От древни времена сминдух се използва за лечение на алопеция, при обработка на рани, изгаряния, стомашни разстройства, импотентност, менструални нарушения. В наше време „прекрасната Хелба“ влиза в състава на много фармацевтични продукти на съвременната медицина.

В народната медицина сминдухът се използва като най-ефективното средство за сила и блясък на косата.

Сминдухът, също така, е незаменим за здравето на жените. Наричат го и „женско биле“, защото улеснява болезнената менструация и помага за преодоляване на менопаузата. В допълнение, сминдухът изчиства тялото от токсините, и като резултат помага да се отървете от лошия дъх и неприятната миризма на тялото.

За да се подобри лактацията, здравословното хранене след раждането и общото здравословно състояние, кърмещите майки трябва да приемат сминдух под формата на чай или в малки количества, добавен към храната.

При диабет и анемия всеки ден се изпива чаша прясно мляко, в която е разтворена една равна лъжица изпечени и смлени семена от сминдух.

Като всяка билка и сминдуха има противопоказания: бременност, хормонален дисбаланс, вагинално кървене.

Рецепти за правилно и рационално хранене

Сминдухът, както и копъра, има пикантен вкус и приятен аромат, затова е и безценно допълнение към много ястия. Като подправка за готвене в ориенталската кухня, сминдух се използва заедно с босилек и риган.

Как се прави египетски чай от сминдух?

Измийте шепа семена от сминдух, след това ги изсушете (за около 2 дни) върху чиста бяла хартия. След като изсъхнат добре, семената се изпичат и се смилат на прах с помощта на кафемелачка или мелница за подправки. Една чаена лъжичка смлени семена се разтваря в 250 мл вода, оставя се да кипи за около две минути и след това се прецежда. Египетският чай от сминдух се поднася охладен и се пие предимно след хранене.

Ако решите, може да добавите към готовия чай джинджифил или канела, лимон, мед, мляко или захар. Чаят се пие топъл или студен. В допълнение, египетския освежаващ чай ще помогне при остри респираторни заболявания и възпаление на белите дробове, тъй като има превъзходни отхрачващи свойства.

Сутрешен тоник за добро храносмилане

Вечерта изсипете една чаена лъжичка семена от сминдух в чаша студена вода. Сутринта водата със семената се сварява, прецежда се и се охлажда. Добавете чаена лъжичка мед. Вземете този освежаващ тоник 30 минути преди хранене. Той укрепва храносмилането и нервната система.

Маска за коса „Лъвска грива“

Три супени лъжици семена от сминдух се заливат с около 200 мл. вряло прясно домашно мляко. Оставете сместа да се кисне цяла нощ. След това семената се прецеждат и се размачкват. Получената каша се нанася с леки масажни движения върху скалпа. Няма определено време, през което сместа трябва да действа.

Източник: nadsoznaniem.ru

Сминдух Fenugreek Seed
Сминдух (Fenugreek) – поддържа нормални стойностите на холестерола и кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *