ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазим от „летния“ инсулт?

Мазни, пържени храни, алкохол в големи количества, по-малко течности и усилена работа на слънце са част от факторите, които провокират летния инсулт

инсулт
Броят на сърдечните пристъпи и инсултите през последните седмици се е увеличил значително. Лекарите признават: такъв „конвейер“ се случва редовно през лятото.

Преумора след работен ден, несъобразена диета, злоупотреба с кафе и алкохолни напитки, недоспиване – това са все отключващи фактори за сърдечните проблеми и появата на така наречения „летен“ инсулт. Невролозите поясняват, че пациентите, които биват лекувани от мозъчен удар през топлите месеци, често се възстановяват по-трудно, отколкото онези, които са получили инсулт през зимата. Най-вече заради по-големите поражения на мозъчния удар.

Междувременно, има пациенти с удари, които биват докарани в болницата директно от зеленчуковите градини, плажовете или планините.

Как да не попаднем в статистиката за летните инсулти? Прочетете съветите на шефа на катедрата по неврология в Московския университет – професор Юлия Каракулова.

Как да се предпазим от инсулта през лятото: съвети от специалист-невролог

Ако човек има артериална хипертония и пропуска, или не приема умишлено, хапчетата, предписани от лекар, това може да доведе до инсулт по всяко време. Но топлината на въздуха със сигурност увеличава развитието на мозъчните бедствия.

Професор Юлия Каракулова

Високата температура на околната среда засяга няколко рискови фактора, включително и повишаване на кръвното налягане. В допълнение, когато е топло човек губи повече течност. Това провокира сгъстяване на кръвта, което също може да доведе до повишено кръвно налягане. Ето защо трябва да се следи количеството на консумираната течност, казва професор Каракулова.

Контролът върху количеството течности е нужен и на хората от друга рискова група – тези, които страдат от стенозна атеросклероза. По принцип, това са пушачи (предимно мъже) и възрастни хора. Съдовете, които докарват кръв към мозъка, са силно стеснени, запушени от холестеролни плаки. И ударът може да се развие, ако човек пие малко, или интензивно губи течност при изпотяване в горещото време. Липсата на вода оказва неблагоприятно влияние върху здравето на всеки човек, но особено върху такива хора, които имат една или друга патология на кръвоносните съдове.

В напреднала възраст хората по някаква причина спират да пият вода

Това е някакъв странен модел. Но той съществува. За да се даде кръв на мозъка, е необходимо помпата (т.е. сърцето) да работи и да има нещо, което да я кара да работи. Обемът на циркулиращата кръв трябва да бъде 4,5-5 литра. Но, когато е топло и човек с атеросклероза пие малко вода, обемът на циркулиращата кръв намалява. Кръвта тече по-бавно, сгъстява се, не може да премине през стеснените съдове, и се случва инсулт.

Вярно ли е, че аспиринът е полезен за разреждане на кръвта?

За целите както на първичната профилактика, така и на вторичната (за да се избегне втори инсулт), е добре да се пие аспирин. Всеки ден приемайте 75-100 mg аспирин след хранене. Но не обичайния аспирин, а Аспирин-протект или Ацетизал-кардио. Преди да пристъпите към профилактиката на мозъчните удари с аспирин е задължително добре да прочетете упътването на лекарството.

Преди настъпването на същинския инсулт често се случва пациентите да преживеят микро инсулт

Микро инсулт не е медицински термин. Това състояние се класифицира като преходно разстройство на церебралното кръвообращение. Последното такова нарушение наистина не трае повече от един ден. При 10-15% от случаите след тази преходна атака може да се развие истински инсулт. Всъщност, преходната атака е предупреждение: трябва спешно да предприемете превантивни мерки и да потърсите рисковия фактор, който я предизвиква.

Има ли по-голяма вероятност хеморагичния инсулт да доведе до смърт, отколкото исхемичния инсулт?

Хеморагичният инсулт се появява 4 пъти по-малко вероятно от исхемичния. Исхемичен е онзи инсулт, при който има смущения на кръвния поток в мозъчните съдове. Около 40% от пациентите с хеморагичен инсулт (кървене в мозъка) умират месец след като е настъпил.

Инсултът не е болест, той е усложнение!

Състоянието инсулт е усложнение на сърдечно-съдовите заболявания на човек: хипертония, атеросклероза, предсърдно мъждене и т.н. С други думи, то не възниква от нулата. И за да се предотврати това, пациентът трябва да следва инструкциите на лекаря. Да приема хапчетата за високо кръвно налягане така, както са му предписани.

Много хора предпочитат да не пият лекарствата за кръвно, заради страничните ефекти. Но, страничните ефекти – каквито и да са те, не са сравними с инсулт.

Наблюдавайте себе си, наблюдавайте и хората около вас. При съмнение за инсулт са важни първите 4 часа. Но, за да не се стига до това да взимате решения на живот и смърт, провеждайте профилактика, съветва професор Юлия Каракулова.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *