Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пловдивски онколози изпробват най-ново лекарство за лечение на рак на гърдата

Новата терапия, с която ще се лекува рак, е повод Комплексният онкологичен център в Пловдив да се похвали, че не само е стигнал американците, но и ги е задминал

Д-р Петър Петров, ръководител на отделение по медицинска онкология и хематология в КОЦ – Пловдив

На най-големия и престижен онкологичен форум, който се проведе преди няколко седмици в Чикаго, бе одобрен препарат за лечение на рак на гърдата, с който Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив има опит малко повече от седем години. Това е заслужено признание за работата на родните онколози.

В Чикаго, на форума на онколозите, беше одобрено ново ръководство за химиотерапевтично лечение на рак на млечната жлеза. В него бяха дадени указания за лечение на рака на гърдата с медикамент, познат на пловдивските лекари от 2011-та година. Става въпрос за лекарството Нератиниб, което е участвало в клинично изпитание на КОЦ – Пловдив преди повече от 7 години, съобщава credoweb.bg.

Световният онкологичен форум „Аско” има за цел не само да представи, но и да препоръча всички новости в областта на онкологията. „Аско“ е повод на едно място да се съберат професионалисти по онкология от всички държави по света. По време на форума се обсъждат най-съвременните методи за лечение. Тази година в него са участвали 36 000 лекари от цял свят. Лектори бяха едни от най-известните световни учени в областта на онкологията.

Ръководителите на различни терапевтични звена в КОЦ-Пловдив също взеха участие в световния онкологичен форум. Те бяха поканени на събитието от водещи световни центрове за лечение на рак.

Своя опит в Чикаго споделиха д-р Антоанета Томова, началник на отделението по медицинска онкология, д-р Петър Петров, ръководител на отделение по медицинска онкология и хематология, д-р Гергана Шаламанова – началник на отделението по медицинска онкология и дерматология, д-р Иван Тонев, шеф на звеното по медицинска онкология и пневмология, както и други специалисти от КОЦ-Пловдив.

Наясно сме с продукта още преди фактически да е станал лекарство!

Това каза началникът на отделението по медицинска онкология и хематология в КОЦ – Пловдив, д-р Петър Петров.

Засега не е ясно дали въпросното лекарство ще влезе за рутинна употреба у нас.

За да започне да се прилага един медикамент, той трябва да има одобрение от Американската администрация за контрол на храни и лекарства – FDA. Европейската агенция по лекарствата – EMA също трябва да излезе със свое становище. При данни за ефективно лечение забавянето е само от няколко месеца.

Д-р Петров каза още, че ако ЕМА одобри лекарството, това означава, че то автоматично е одобрено и в България. Или иначе казано – онколозите имат право да лекуват с него пациентите. След това трябва да стане ясно дали Здравната каса ще поеме цената на медикамента, или тя ще бъде заплатена от пациента.

Нератиниб е единият от двата препарата, които са участвали в научната дискусия в Чикаго през тази година. Друго лекарство, вече приложимо и одобрено от нашия стандарт по онкология, също е било обсъждано на Онкологичния форум. Този препарат дори е поет от касата и онкоболните го получават безплатно. За одобрение чака и още едно лекарство, което няма да бъде трудно да се набави, тъй като цената му не е висока.

Друг препарат, за който са изнесени резултати на „Аско”, е за метастазирал рак на простата. И това лекарство вече се прилага в България, и то с много добър ефект. Приложението му е възможно само след проведена хормонотерапия.
Сега вече може да се употребява като начално лечение със значително добри резултати.

Повече информация за имената на препаратите, както и за това дали Здравната каса ще ги поеме, се очаква да излезе през следващите месеци.

Ето и координатите на КОЦ-Пловдив и д-р Петров:

Първа база

Пловдив,
бул. Васил Априлов 15А
0700 16 120
032 278 721

Втора база

Пловдив,
бул. Ал. Стамболийски №2А
0700 16 120
032 277 240
onkodis_plovdiv@abv.bg

Д-Р ПЕТЪР ПЕТРОВ

Специалност: Вътрешни болести, Онкология

Началник II-ро отделение по Медицинска Онкология и хематология

База II

II-ро отделение по Медицинска онкология и хематология

тел: 032/ 277 263, 032/ 277 253

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *