Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладък вкус в устата: приятно усещане с неприятни за здравето последици

Сладкият вкус в устата обикновено се свързва с нещо приятно – бонбони, шоколад или друго сладко изкушение. Но какво се случва, ако се усеща сладък вкус в устата постоянно?

 сладък вкус в устата
Сладкият вкус не само „разваля“ вкуса на любимите ястия, но е и сигнал за сериозни здравословни проблеми, като например увеличаване нивата на кръвната захар, или развитие на гнойна инфекция в организма.

Причини за сладък вкус в устата

Много вероятно е, ако често се консумират високо калорични храни и съдържащи глюкоза продукти, да усещате сладост в устата, дълго време след като сте приключили храненето. В този случай е достатъчно е да се намали консумацията на сладко, и усещането постепенно ще изчезне. Но ако не обичате десерти, и въпреки това сладкия вкус се появява редовно след хранене, сутрин на гладно, или присъства непрекъснато, без цялостен преглед лечение на състоянието не може да се направи.

Сладък вкус в устата може да се дължи на повишената концентрация на глюкозата в кръвта и нарушения на вкусовите рецептори, заради присъствието на гнойни възпалителни процеси в тялото.

Най-честите причини за сладък вкус в устата са:

Преяждане

Дори ако диетата ви не е доминирана от сладки и „тежки“ ястия от месо или брашно, но количеството въглехидрати, което получавате ежедневно е по-високо от препоръчаното, това може да предизвика сладък вкус в устата. Преяждането се характеризира с проблеми с храносмилането, тежест в стомаха и задух, възникващи след хранене, наднормено тегло и намалена подвижност.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Гастрит и язви с повишена киселинност, при които киселинните от стомашното съдържание попадат в хранопровода и устната кухина, също могат да причинят сладък вкус в устата. Обикновено такива заболявания са придружени от киселини и болка в горната част на гръдния кош и регургитация. Ако сладък вкус в устата се появява само след сън и е придружен от болка и тежест в стомаха, е необходимо да се изключи патология или заболяване на панкреаса. Хроничният панкреатит причинява намаляване броя на клетките, които произвеждат инсулин, а концентрацията на глюкоза в кръвта се увеличава, дори ако диетата на пациента остава същата.

Зъбни заболявания

Пародонтит, кариес, стоматит и други заболявания на венците и зъбите също могат да причинят сладък вкус в устата. Лош вкус се появява поради размножаване на патогенни бактерии в устната кухина или при гноен процес.

Ендокринни заболявания

Ако в устата ви сладни, и не можете да се отървете от този вкус, трябва незабавно да проверите нивото на захарта в кръвта. За съжаление, повечето възрастни хора, страдащи от наднормено тегло, метаболитни нарушения и стомашно-чревни заболявания, са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. В допълнение към сладкия вкус, когато е налице развитие на диабет, пациентът е притеснен и от повишена жажда, постоянен сърбеж, загуба на тегло или внезапно увеличение на килограмите, слабост, изпотяване, промени в настроението.

Възпалителни заболявания на дихателната система

Ако в синусите или в сливиците се натрупва гной, пациентът може да усети много неприятен сладък вкус в устата. Причината за това често стават колонии от Pseudomonas Aeruginosa – доста опасни микроорганизми, които причиняват тежки инфекции.

Неврологични нарушения

Патология на централната нервна система или периферните нерви, „отговорни“ за вкусовите рецептори на езика могат да предизвикат пълното изчезване на вкус, нарушаване или неприятен вкус в устата – сладък, горчив или кисел.

Хроничен стрес

Постоянен стрес, отделяне на стресови хормони в кръвния поток и липсата на почивка, дори и за кратък период от време, може да доведе до състояние на нервна криза, като един от симптомите е нарушение на вкусовото възприятие.

Уморени сте да живеете в постоянен стрес, не може да усетите вкуса на храната, не изпитате удоволствие дори от любимите си храни, или страдате от постоянно появяващ се в устата сладък, горчив или кисел вкус? Да се отървете от неприятните усещания в устата може да стане само след добра почивка и лечение от невролог.

Отказ от пушене

Пушачите с опит, които са решили да се отърват от лошия навик, също могат да се сблъскат с такъв проблем, като сладък вкус в устата. Неговото присъствие се обяснява с факта, че вкусовите рецептори на пушачите работят няколко пъти по-зле, отколкото на хората, които не злоупотребяват с никотин. След отказване от пушенето, вкусовите „пъпчици“ стават много по-чувствителни, и сладкия вкус може да остане много по-дълго време в устата, и да се усеща много по-интензивно.

Какво да направите ако постоянно усещате сладък вкус в устата?

Ако сладкия вкус в устата е единственият проблем, който ви тревожи, най-вероятно причината за появата му е неправилна диета или хронична умора. Но ако това усещане е само един от многото неприятни симптоми, не можете да го игнорирате без сериозен преглед и лечение, тъй като причината за това състояние може да бъде диабет или тежки заболявания на храносмилателната система.

Ако често сте притеснени от сладък вкус в устата, трябва да:

– посетите личния лекар, за да обсъдите състоянието, и за да ви се назначат изследвания;

– да направите кръвен тест за захар и биохимичен кръвен тест, който позволява да се прецени състоянието на панкреаса и метаболизма в организма;

– да посетете зъболекаря и да изключете заболявания на устната кухина и зъбите;

– да откриете най-добрия ендокринолог в града, и да си осигурите скорошно посещение в кабинета му.

При добро физическо състояние и чест сладък вкус в устата можете да приложите някои от тези процедури:

– промени в диета – намаляване консумацията на храни, които съдържат много въглехидрати, газирани напитки и полуготови продукти ще бъде от полза за всяка болест и всяко състояние на организма. Това ще помогне да се намали концентрацията на глюкоза в кръвта и да се „разтовари“ храносмилателната система;

– хигиена на устната кухина – ако плакнете устата след всяко хранене и миете зъбите в продължение на най-малко 5 минути, 2 пъти на ден, това не само ще помогне да се отървете от лошия дъх, но и от неприятния вкус в устата;

– повече почивка и прилагане на техники за релаксация – спокоен сън, разходки на открито. Открийте метод за релаксация, който е подходящ за вас – от дихателни упражнения и йога, до слушане на любимата музика и гледане на филми. Всичко това може да помогне за намаляване на стреса и възстановяване на организма, без употребата на лекарства;

– вода за уста – бързо да се отървете от всякакъв неприятен послевкус може да стане, като си направите инфузия от лайка, градински чай или содо-солен разтвор;

– по-често да ядете цитрусови плодове и подправки – парче лимон, грейпфрут или портокал ще помогне да освежите устната кухина и да облекчите неприятния послевкус. От подправките може да изберете канела, кафе на зърна или на листа от мента.

Източник: pankreatit.pro

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Сладък вкус в устата: приятно усещане с неприятни за здравето последици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *