Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да увеличим броя на тромбоцитите в кръвта?

Тромбоцитите изпълняват много и важни функции в човешкото тяло. Една от основните им функции е спиране на кървенето.  Намаляване нивото на тромбоцитите в кръвта се нарича тромбоцитопения

тромбоцитите
С помощта на тромбоцитите се образува кръвен съсирек, който запушва увредения съд и елиминира загубата на кръв. При нормални условия броят на тромбоцитите може да варира значително, но не трябва да бъде по-малък от 150 000 / μL кръв и да надвишава 400 000 / μL кръв. Много често тромбоцитопенията се проявява без симптоми, докато състоянието на пациента не се влоши. В началния етап тази болест може да бъде диагностицирана само чрез лабораторно изследване на кръвта.

 

Какво причинява спад в броя на тромбоцитите в кръвта?

За да се намали броя на тромбоцитите, има няколко причини. Главни провокатори, според лекарите, са:

– Проблем при изработването на тромбоцити – при нарушение работата на костния мозък се нарушава състава на кръвта, от което следва недостатъчно количество на тромбоцити в кръвта;

– Радиоактивно увреждане;

– Прекомерна консумация на алкохол. Под влиянието на токсичните вещества, съдържащи се в алкохолните напитки, се получава смущение в циркулацията на тромбоцитите. Те се натрупват в далака, и затова няма необходимите количества тромбоцити, които да циркулират в кръвоносните съдове и вените;

– Генетични нарушения при хематопоеза;

– Тежки инфекциозни заболявания;

– Прекалено рядка кръв – прием на храни, напитки и лекарства, които разреждат кръвта, без това да е необходимо;

– Обилна загуба на кръв;

– Хемодиализа.

Какво може да намали нивото на тромбоцитите?

Намаления брой на тромбоцитите в кръвта не е безопасно състояние. То може да доведе до тежки последици, а понякога, при липса на спешна медицинска помощ, и до смърт.

Усложненията при недостиг на тромбоцити включват:

– вътрешно кървене;
– остра хеморагия в мозъка;
– кръвоизливи в ретината на окото, дори при леко повишаване на кръвното налягане;
– огромна загуба на кръв, дори при не особено тежки наранявания.

Оставянето на това състояние без лечение е неприемливо. Необходимо е да се започне терапия веднага след откриването на тази патология.

 

Лекарства, използвани за увеличаване на нивата на тромбоцитите в кръвта

тромбоцитите

Днес различни лекарства помагат на пациентите с ниски нива на тромбоцити. Най-често при лечението на намален брой тромбоцити се предписват следните лекарства:

– Преднизолон – хормонално лекарство, което се изписва при ревматични заболявания (напр. ревматоиден артрит, артрит при деца и др), лупус, алергични заболявания, вкл. алергии, свързани с прием на лекарства, бронхиална астма, кожни и очни заболявания, някои кръвни заболявания, улцерозен колит и болест на Крон.

– Циклонамин – средство, което увеличава кръвосъсирването и намалява времето на кървене. Лекарството Циклонамин е тромбоцито-активиращо средство.

– Викасол – това лекарствено средство се предписва при терапия на заболявания, за да се предотврати развитието на вътрешно кървене. Използва се при различни кръвоизливи от вътрешните органи, и от капилярите. Приложимо е и при язви на храносмилателния тракт, придружени от кървене с различна тежест. Също така и при кръвоизлив от лигавиците и кожата, които се появяват, когато броят на тромбоцитите е понижен (пурпурна тромбоцитопения);

Цитирането на тези лекарствени средства е само примерно. В никакъв случай посочените по-горе медикаменти не бива да се използват без лекарско предписание, тъй като това може да доведе до тежки последствия за организма.

 

Народни средства за увеличаване броя на тромбоцитите

Народната медицина, доказано от много поколения, е отлична помощ при намалено ниво на тромбоцитите. Същевременно, нейното приложение е напълно безопасно.

1. Сусамовото масло е ефективно средство за повишаване нивото на тромбоцитите в кръвта. За да се елиминира проблемът, достатъчно е да се пие 1 супена лъжица масло сутрин на празен стомах и 1 чаена лъжичка преди всяко хранене. Продължителността на това лечение е 20-30 дни, в зависимост от състоянието на пациента.

2. Копривата също е отлично средство срещу намаленото ниво на тромбоцитите. За медицински цели е необходимо да се добие сок от свежите стъбла и листа на растението, и да се смеси с 50 ml краве мляко. Приема се 3 пъти на ден преди хранене. Продължителността на лечението е 14 дни. Ако е необходимо да се повтори курсът, първо се прави почивка от една седмица. Сместа от сок от коприва и прясно мляко се приготвя непосредствено преди употреба. Когато се съхранява, след като е направено, лекарството губи свойствата си.

3. В студения сезон може да използвате сушена коприва, за да се борите с ниските нива на тромбоцити. За да приготвите лекарство от тази суровина, трябва да изсипете 10 грама суха коприва в една чаша вода, която току-що е започнала да кипи. След това отварата се държи в термос за 20 минути. Филтрира се и се разделя на 3 части, които се пият преди закуска, обяд и вечеря.

4. За да се увеличи вискозитета на кръвта, и по този начин да се осигурят повече тромбоцити в нея, се използва арония. За терапевтични цели на пациента се предписва използването на 50 плодчета дневно в продължение на 20 дни. Не можете да увеличавате произволно продължителността на курса на лечение с арония.

Кои продукти допринасят за увеличаване нивата на тромбоцитите?

За да успее лечението, важно е също така да се използват храни, които спомагат за подобряване състава на кръвта. За да увеличите броя на тромбоцитите, включете в диетата ето такива продукти:

* сушени гъби;
* черен дроб;
* пшенични трици;
* какао;
* eлда;
* тиквени семки;
* водорасли, спирулина;
* яйчни жълтъци;
* соеви продукти;
* моркови;
* спанак;
* домати;
* ягоди;
* мазна морска риба;
* картофи;
* цвекло;
* ленено масло;
* орехи;
* зелен чай;
* банани.

Всички тези продукти, включени регулярно в менюто на пациента, осигуряват на тялото необходимите вещества за оптимален състав на кръв, като по този начин се допринася и за възстановяването на цялостното здравословно състояние.

Източник: kod-zdorovya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как да увеличим броя на тромбоцитите в кръвта?

  1. Даниела георгиева каза:

    Здравейте казвам се Даниела георгиева искам да си споделя болката имам син на 4 години и е със тромбоцит от 7 месеца докторите ништо не правят по въпроса само изследвания му зимат и това е може ли някой да ме посъветва какво мога да правя или да дам за да се излекува детенце то ми моля ви благодаря 😢😢😢😢

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *