БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Аналната болка е състояние, при което самолечението е противопоказно!

Аналната болка може да бъде изтощителна, но е лечимо състояние. Прокталгия е медицинския термин за болка в или около ануса

анална болка
Нека в началото да обърнем внимание на някои често срещани причини за анална болка.

Анална фисура

Аналната фисура представлява разкъсване или раничка, която може да бъде с различна големина. Среща се сравнително често и е проблем, който засяга както деца, така и възрастни.

Симптомите на аналната фисура могат да включват:

– остра болка при изхождане или просто докато се движите, която продължава няколко часа..

– ректално кървене – може да забележите малко количество кръв върху тоалетна хартия.

Аналните фисури могат да бъдат болезнени, но много от тях минават и сами. Ако са хронични, което често се случва, самолечението не помага. Увеличаване на количеството фибри в диетата, пиенето на много течности и приемането на лаксативи и болкоуспокояващи лекарства без рецепта могат да ви помогнат, когато е налице  острата, но не и хронична форма на аналните фисури.

Ако болката продължи по-дълго, е възможно да се нуждаете от специални мехлеми, които отпускат мускула около ануса. Понякога може да е необходима хирургична намеса, за да се премахне фисурата.

Хемороиди

Хемороидите са отоци, подути вени в долната част на ректума, които се намират в/или около ануса. Често се смята, че са резултат от продължителен запек.

В много случаи хемороидите се появяват без наличието на симптоми. Когато все пак има симптоматика, тя може да включва:

– кървене след изхождане.

– сърбежи в областта на ануса.

– усещане за бучка в/или около ануса.

– възпаление и зачервяване около ануса.

Болка в ануса се появява ако кръвоснабдяването на хемороида се блокира или прекъсне – например чрез кръвосъсирване.

И при хемороидите, както и при фисурите, симптомите често преминават след няколко дни. В аптеките има богат избор от мехлеми и свещички, които се купуват без рецепта, и които биха облекчили състоянието при хемороиди.

Ако кръвоснабдяването на хемороида е блокирано от съсирек, може да се извърши проста процедура за отстраняване на съсирека с помощта на локална упойка.

Анални фистули и абсцеси

Аналната фистула е отвор близо до ануса, от които периодично изтича секрет. Обикновено се причинява от инфекция в близост до ануса, което води до събиране на гной (абсцес).

Симптомите могат да включват:

– постоянна, пулсираща болка, която е по-осезаема, докато седите.

– кожно раздразнение около ануса, което събира гной.

– оток и зачервяване около ануса.

– висока температура (треска)

Вашият общопрактикуващ лекар може да предпише антибиотици, ако в началото настъпи абсцес. Ако антибиотиците не повлияят благоприятно, може да се наложи абцеса да се почисти в болница, вероятно под обща анестезия.

Ако се развие фистула, обикновено се налага операция, тъй като тя рядко преминава сама.

По-редки причини за анална болка

По-рядко срещаните причини за анална болка включват:

– proctalgia fugax – състояние, което причинява епизоди на внезапна, тежка анална болка, която продължава няколко минути в даден момент; лекарства, които отпускат мускулите в таза, могат да ви помогнат.

– усещане за болка или натиск около ануса, което може да бъде постоянно, или да продължи само часове.

– възпалително заболяване на червата, като болест на Крон (други симптоми могат да включват коремни спазми, кървава диария и загуба на тегло).

– инфекция – гъбична, ректална или полово предавана инфекция.

– свързан с костите проблем – като кокцидиния (болка в гръбначния стълб ) или болка, която се разпространява от долната част на гърба, таза или бедрата, причинена от артрит или костни тумори.

– проблем с пикочните пътища – като простатит (възпаление или инфекция на простатната жлеза).

– рак на ануса или ректума – може да има симптоми, подобни на хемороиди и анални фисури, но такова състояние се среща сравнително рядко.

Кога да потърсите съвет от лекар?

Често срещаните причини за анална болка ще се подобрят с леки процедури, които може да направите сами у дома, така че не винаги е нужно да търсите лекарска помощ.

Но е добра идея да се видите с вашия лекар, ако:

– болката е тежка, непоносима и продължителна.

– има ректално кървене.

Не се чувствайте неудобно да потърсите съвет или помощ от лекар. Аналната болка е често срещан проблем, който те са свикнали да виждат. Вашият лекар ще определи какъв е проблемът и ще ви даде съвет за лечение.

Ако причината не е очевидна, е възможно да се назначи консултация със специалист.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *