Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕЛИФАЙ XR / ELIFY XR

Съдържа  венлафаксин, захарни сфери, хидроксипропилцелулоза, хипромелоза, талк, етилцелулоза, дибутил себакат, олеинова киселина, колоиден силициев диоксид, желатин, натриев лаурил сулфат, оцветители

Предназначение

елифай xrЕЛИФАЙ XR е антидепресант; представлява инхибитор на обратното захващане на серотонин и норадреналин. Приемът на този медикамент поддържа високи стойности на двата хормона, което позволява да се преодоляват състояния на потиснатост и нарушен психо-емоционален баланс. Използва се при лечението на тревожни разстройства от различен тип и превенция на панически атаки.

Как се приема

Лечението с ЕЛИФАЙ XR се назначава от лекар; пациентът трябва да спазва всички указания по отношение режим, дневни дози и продължителност на терапията. Приемът на лекарството не може да се прекратява самоволно, както и да се променя дозировката с цел постигане на по-бърз положителен резултат.

Капсулите трябва да се поглъщат цели, с вода, по време на хранене – сутрин или вечер. Лечението започва със стартова доза от 75 мг и се увеличава плавно под лекарски контрол до достигането на минималната ефективна доза. Дневният прием не може да превишава 375 мг дневно за депресии, или 225 мг за различен тип разстройства, включително паническо.

Възможни нежелани ефекти

Странични реакции, които изискват незабавна медицинска намеса, са сърбеж и обриви, уртикарии, затруднено дишане с хрипове, оток на лицето, гърлото и крайниците, напрежение и усещане на затопляне, припадъци. Всички тези симптоми отвеждат към възможни алергични реакции, които могат да са с животозастрашаваща интензивност.

Съобщавано е за повишаване на кръвното, промени в сърдечния ритъм, замъглено или двойно виждане, нервност и напрежение, хиперактивност.

Не са изключени промени в показатели на кръвната картина; допускат се вътрешни кръвоизливи, разпознаваеми по черните изпражнения. Пациенти са съобщавали за необясними синини и кръвонасядания, свързани с промени в стойностите на тромбоцитите.

Сред известните странични ефекти са също отклонения във функциите на черния дроб с жълтеница; необясними промени в теглото; главоболие и пресъхване на устата; отслабване на либидото, объркване, халюцинации, нарушено равновесие и координация; припадъци, еуфорични състояния; мисли за самоубийство.

Има информация за зрителни затруднения, сърцебиене, кашлица, повишаване на температурата, гадене и повръщане, запек или диария, мускулни болки, косопад, смущения в половото общуване от различен характер, слабост и студени тръпки.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕЛИФАЙ XR не се използва при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години поради високия риск от проява на страничните ефекти. Ако лекуващият прецени, медикаментът може да се дава на пациент от тази възрастова група само под медицински контрол.

Не се препоръчва лечение на бременни и кърмачки с този медикамент. Приемът на лекарството от бременни се отразява върху състоянието на новороденото с отклонения в храненето или дишането.

Ако ЕЛИФАЙ XR влияе върху зрението, координацията и бързината на рефлексите, по време на терапията с продукта не бива да се шофира.

Рискови пациенти, за които се преценява персонално възможно безопасно лечение с този медикамент, са такива с хипертония, склонни към припадъци, със сърдечни проблеми, глаукома, висок  холестерол, със склонност към вътрешни и подкожни кръвоизливи, с анамнеза за агресивно поведение.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕЛИФАЙ XR не се прилага, ако пациентът вече приема необратими моноаминооксидазни инхибитори срещу депресия или болестта на Паркинсон.

Всяко съвместяване с друго лекарство следва да бъде преценено от лекуващия с оглед възможни взаимодействия, последвани от промяна във въздействието или интензивни прояви на странични ефекти.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 капсули от 75 мг

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *