Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РЕФЛУКСЕНД / REFLUXEND

Съдържа езомепразол, хипромелоза, захарни сфери, талк, съполимер на метакриловата киселина-етакрилат (1:1) 30% дисперсия, триетил цитрат, макрогол 6000, микрокристална целулоза, стеарилов алкохол, кросповидон, безводен силициев диоксид, microceliac 100, магнезиев стеарат, титанов диоксид, оцветители

Предназначение

РЕФЛУКСЕНД е представител на групата лекарства – инхибитори на протонната помпа. Активната съставка е добре познатият езомепразол, препоръчван при гастро-езофагеален рефлукс, язва на стомаха и дванадесетопръстника, медикаментозни язви, като продукт за профилактика срещу повторни кръвоизливи в стомаха и дванадесетопръстника. Подходящ като част от комплексна терапия при всички възпаления на стомашно-чревния тракт, провокирани от патогена хеликобактер пилори.

Как се приема

РЕФЛУКСЕНД се приема в дози и с продължителност, препоръчани от лекар. Дозата зависи от диагнозата и актуалното състояние на пациента. Продуктът не се използва за лечение на деца под 12-годишна възраст.

Приемът на определената дневна доза може да става с или без храна, по всяко време на деня. Таблетките се поглъщат цели, с вода. Ако пациентът е затруднен да го направи, могат да се разтворят в неголямо количество вода и разтворът да се изпие в рамките на 30 минути.

При гастро-езофагеален рефлукс с наранявания на хранопровода се препоръчва доза от 40 мг веднъж дневно в продължение на 4 седмици. Лекуващият преценява след този срок дали е необходимо продължение или може да се премине към поддържаща терапия с 20 мг веднъж дневно. Такава доза се препоръчва и ако рефлуксната болест не е причинила рани по лигавицата на хранопровода.

При язви, причинени от хеликобактер пилори, ефективната доза е два пъти дневно по една таблетка от 20 мг за седмица, паралелно с антибиотици. Това е единственият случай, при който медикаментът се дава освен на възрастни – и на подрастващи на 12 до 18 години. При язва от медикаменти препоръката е за прием на една таблетка от 20 мг за един-два месеца. Същата доза се взема и като профилактика срещу язва от медикаменти.

Ако е налице свръхпродукция на панкреаса с повишена киселинност на стомашните сокове, лечебната схема включва два приема по 40 мг дневно.

Всяка промяна в дози и продължителност на приема трябва да бъде разпоредена от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Медикаментът може да провокира тежки алергични реакции, изразени в обриви по кожата и образуване на мехури, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, хрипове и задушаване, шок. Подобни симптоми са знак за живото застрашаващо състояние и изискват незабавна медицинска намеса. Тежки странични ефекти са и симптомите, свързани с нарушени чернодробни функции – пожълтяване на кожата и склерите, умора, потъмняване на урината.

Сред често коментираните странични ефекти са също главоболие, гадене и повръщане, доброкачествени полипи в стомаха, диария или запек, газове, болки в корема.

По-редки смущения са отоците на крайниците, влошено качество на съня, замайване, пресъхване на устата, повишен риск от счупвания на големи кости и стави.

Сред редките оплаквания са косопад, нарушения на показатели от кръвната картина, нарушен водно-солеви баланс, вкусови нарушения, проблеми със зрението, болки в мускули и стави, обща слабост и неразположение. Има и единични случаи на чернодробна недостатъчност и мозъчно възпаление, нарушения на бъбречните функции, агресивност, халюцинации.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РЕФЛУКСЕНД не се употребява при данни за алергия към някоя от съставките или към други продукти с езомепразол. Не бива да се съвместява с лекарства за ХИВ-позитивни.

Медикаментът се прилага само след точна преценка на риска, ако пациентът има чернодробно или бъбречно заболяване. Приемът се прекратява, ако в хода на терапията пациентът сигнализира за появата на черни изпражнения, болки в стомаха, често повръщане на храна и кръв в храната.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Изключение – при лечение на гастро-езофагеален рефлукс, когато може да се приложи при възрастовата група 12-18 години.

Не се препоръчва прием при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е внимание при съвместяване с някои лекарствени продукти като клопидогрел, противогъбични, противоракови, антидепресанти, против епилепсия, антикоагуланти, лекарства против сърдечни смущения, за пациенти с трансплантирани органи, метотрексат, жълт кантарион и пр.

________

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 30 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *