Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо кръводаряването е полезно за тялото и благодатно за душата?

Кръводаряването е възможност да направим нещо полезно, да спасим нечий живот. Това е и акт на даряване, не само на другите, но и на себе си


Кръводаряването причинява страх сред хората. Този страх се подхранва от куп митове и предположения. Трябва ли да дам кръв ? Безопасно ли е? Има ли полза за самия донор?

Днес ще отговорим на тези въпроси и ще ви кажем защо е необходимо да дарявате кръв!

Ето защо кръводаряването е полезно за тялото и душата

Дарената кръв е единственото лекарство, което в момента не може да бъде заменено с нищо друго. Ето защо кръводаряването е благородно и почитано дело. В допълнение, редовното кръводаряване, въпреки разнообразието от митове, е много полезно за здравето на самия донор. Това са още 11 предимства на този доброволен акт!

1. Кръводаряването стимулира кръвообращението

Много хора са изправени пред проблема, наречен „гъста кръв“. Това усложнение дълго време може да остане незабележимо и да причини значителна вреда на тялото. В края на краищата, заради гъстата кръв, кръвообращението се влошава, от което страдат всички вътрешни органи. Запушени артерии, инсулти и инфаркти са само част от състоянията, причинени от гъстата кръв. Даряването на кръв може да бъде отличен начин за решаване на този проблем, тъй като редовното кръводаряване подобрява кръвообращението и предотвратява възникването на такива проблеми.

2. Кръвно обновяване

Кръвта непрекъснато циркулира в тялото, за да доставя хранителни вещества и кислород на клетките. Освен това, кръвните клетки се обновяват. Като цяло, процесът на кръвно обновяване е доста бавен. Но, ако редовно дарявате кръв, ще се случва много по-бързо. Подновяването на кръвта започва 48 часа след кръводаряването, а новите клетки напълно възстановяват загубения обем. Този процес има добър ефект върху здравето на донорите.

3. Кръводаряването влияе върху нивото на желязо в кръвта

Спад в нивото на хемоглобина, което означава, че нивото на желязо в кръвта е ниско, причинява анемия. Лошо за здравето е и излишъкът от желязо. Това води до увреждане на кръвоносните съдове. Редовното кръводаряване регулира нивото на желязо в кръвта. Статистиката показва, че такъв метод за регулиране на желязото влияе благоприятно върху работата на целия организъм и предотвратява възникването на сърдечно-съдови заболявания.

4. Продължителност на живота

Има проучване, публикувано в сайта Psychology Today, което доказва, че безкористната помощ за други хора удължава живота с 4 години. Ако дарението е доброволно и без умисъл за евентуални облаги, то тогава това е проява на истински алтруизъм. Желанието да спасиш нечий живот е всъщност спасение на твоя собствен живот!

5. Профилактика на онкологичните заболявания

Проучванията показват, че високото ниво на желязо може да причини появата на свободни радикали в тялото. Именно свободните радикали допринасят за развитието на рак и преждевременното стареене на организма. От това следва, че нормалното ниво на желязо предпазва тялото от рак.

6. Кръводаряването намалява риска от сърдечни пристъпи

Многобройни проучвания доказват, че редовното кръводаряване намалява риска от сърдечни пристъпи. Например, при мъжете вероятността от сърдечни кризи намалява с 30%.

7. Предотвратява заболявания на черния дроб

Излишъците от желязо може да се натрупат в черния дроб, което увеличава риска от развитие на хемохроматоза, цироза и чернодробна недостатъчност. Ако сте редовен кръводарител, тогава нивото на желязо в кръвта е оптимално, което пази здравето на втория по големина орган в човешкото тяло.

8. Кръводаряването намалява риска от запушване на кръвоносните съдове

Когато нивото на лошия холестерол в кръвта е твърде високо, съществува риск от запушване на кръвоносните съдове и блокиране достъпа на кръвта до тъканите. Това се дължи на окисляването на желязото по стените на кръвоносните съдове. Както вече знаете, кръводаряването намалява количеството желязо. Така се снижава и риска от запушване на кръвоносните съдове с холестеролни плаки.

9. Запазване на младостта

Редовното подновяване на клетките е обещание за по-дълго запазена младост. Благодарение на кръводаряването можете да изглеждате и да се чувствате доста по-свежи и работоспособни.

10. Редовни медицински прегледи

Кръводаряването изисква предварително медицинско изследване. Преди процедурата се измерва кръвното налягане, температурата и се определя нивото на хемоглобина. След това се извършват тестове за възможно наличие на инфекциозни агенти в кръвта. Ако бъде установено, донорът се уведомява. Това прави възможно да сте наясно какво се случва с вашето здраве.

11. Добро настроение

Когато помагаме на другите, усещаме нашата истинска стойност. Това изпълва душата ни с благодат. Кръводаряването е начин да помагате на другите, да правите нещо добро. Така се подобрява настроението и се осъществява една промяна на живота към по-добро.

Толкова е лесно да помогнете на някой друг, и в същото време да се погрижете за себе си! Защо не го направите още днес, сега и веднага? Дарете кръв, спасете живот!

Източник: medaboutme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *